Δραματική η κατάσταση στη Μάνη: Μάχη με τις φλόγες στο Γύθειο – Μποτιλιαρισμένος ο κόσμος (Video)

Εκτός ελέγχου έχει βγει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη. O καπνός είχε καλύψει τα πάντα, ενώ έβρεχε ακόμα και στάχτη. Ο κόσμος εγκαταλείπει άρον άρον το Γύθειο και τις γύρω περιοχές.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των περιοχών Μαυροβούνι και Βαθύ, στο Γύθειο.

Η κατάσταση στο Γύθειο είναι αποπνικτική  ενώ, προχωρώντας προς την Αρεόπολη, στην άκρη της εθνικής οδού άνθρωποι που είχαν εκκενώσει τα σπίτια τούς στέκονταν ανάμεσα στους καπνούς.

Μάχη για να μπει η φωτιά στο Γύθειο

«Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα ελικόπτερο, ώστε να μην μπει η φωτιά στην πόλη του Γυθείου», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, τόνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα, διότι η φωτιά πλησίασε την πόλη από τη βορειοανατολική πλευρά και τώρα γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να σωθούν τα σπίτια της πόλης».

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», συνέχισε, «διότι αν και νυχτώνει, ο αέρας δεν λέει να καταλαγιάσει και το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο», όπως είπε, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «και η αποψινή βραδιά θα είναι πολύ δύσκολη».

Τέλος, ανέφερε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και σε άλλα σημεία», προσθέτοντας ότι «λόγω της φωτιάς, έχουν φύγει από την περιοχή επισκέπτες, αλλά και κάτοικοι».

Έκκληση για βοήθεια

Την ίδια ώρα έκκληση για βοήθεια και συνδρομή από εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς στη Μάνη απηύθυνε μέσω του OPEN η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ανατολική Μάνη, Γεωργία Λυροφώνη. «Έστω και την ύστατη στιγμή, ας μας ακούσουν όσοι διοικούν κι ας στείλουν μέσα», λέει η ίδια.

Όπως περιγράφει, η φωτιά έχει φτάσει στην πόλη του Γυθείου, ο κόσμος είναι μποτιλιαρισμένος και δεν μπορεί να φύγει. Η μόνη δίοδος είναι προς το χωριό Σκάλα. «Αυτή την ώρα οι φλόγες είναι σε προάστιο του Γυθείου. Δεν μπορούν τα επίγεια μέσα να σώσουν την κατάσταση. Το μέτωπο είναι τεράστιο και οι άνεμοι ισχυροί. Όλοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, η μάχη όμως είναι άνιση», τονίζει.

 

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ανέφερε στο Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης». Σχετικά με την αντιμετώπιση της φωτιάς, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε ότι, «εκτός από τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου». Επίσης, είπε ότι «δημιουργήσαμε αντιπυρικές ζώνες στον κόμβο του Μαυροβουνίου και έχουμε καθαρίσει χωράφια».

Ο αέρας είναι δυνατός, δυσχεραίνοντας το έργο της πυροσβεστικής. Οι κάτοικοι μιλούν για αναζωπυρώσεις, ενώ πολύ βρήκαν «στέγη» στα ξενοδοχεία του Γυθείου.

Παράλληλα, έχει ειδοποιηθεί το τοπικό Λιμεναρχείο να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθούν κάτοικοι από θαλάσσης σε ασφαλή σημεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλώβισμού ατόμων από την παραλία Βαθύ Γυθείου, με σκάφος του Λιμενικού να έχει αναλάβει να τους οδηγήσει σε ασφαλές σημείο στο Γύθειο.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις περιοχές Καστάνια και Καρυούπολη, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και στα δύο σημεία επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Εκκενώσεις οκτώ οικισμών

Σύμφωνα με το Mega, εντολή προληπτικής εκκένωσης δόθηκε για συνολικά 8 οικισμούς στη Μάνη. Πρόκειται για τους οικισμούς: Βαθύ, Καμάρες, Κρίνη, Καρέα, Γέρμα, Κρυονέρι, Καρβελάς και Σκαμνάκι.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα σε δασική έκταση στις περιοχές Πολυάραβο, Σιδηρόκαστρο, Καρυούπολη και στο χωριό Τόμπρα.

Εντολή να εκκενωθεί δόθηκε και σε ένα κάμπινγκ στην κοινότητα Μαυροβούνι Γυθείου, αλλά και στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στο σημείο. Το κάμπινγκ, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να φιλοξενεί περίπου 500 άτομα.

«Παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση»

«Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης και μπορώ να πω ότι τα πράγματα εξακολουθούν να είναι κρίσιμα», τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως εξήγησε, σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς, «η πυρκαγιά πέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή του Σιδηρόκαστρου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και στη συνέχεια κατέβηκε προς την περιοχή της Μυρσίνης». «Τώρα, υπάρχει ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Καρέα, κοντά στη Γέρμα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις προληπτικές εκκενώσεις κοινοτήτων που έγιναν στην περιοχή, ο κ. Βερούτης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκτός από τους κατοίκους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και επισκέπτες που φιλοξενούνταν σε καταλύματα και μάλιστα στην επιχείρηση αυτή συνέδραμαν και στελέχη του Λιμενικού, ενημερώνοντας τους πολίτες».

Σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι «παραμένουμε σε εγρήγορση», συμπληρώνοντας πως «ως περιφέρεια συνδράμουμε το έργο της Πυροσβεστικής με τη διάθεση μηχανημάτων έργου και υδροφόρων».

Ετικέτες