«Μαύρη» πρόβλεψη ΔΝΤ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως

«Μαύρη» πρόβλεψη ΔΝΤ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της έρευνας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης (AI), καθώς αυτή αναμένεται περίπου το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το γεγονός οφείλεται στην «ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να επηρεάζει θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης», εξήγησε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Και στην περίπτωση των ανεπτυγμένων οικονομιών, περίπου το 60% των θέσεων εργασίας μπορεί να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη, πρόσθεσε.

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και περισσότερες ευκαιρίες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της, σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες», έγραψε η Γκεοργκίεβα σε ανάρτησή της, στην οποία επικαλείται την πρόσφατη ανάλυση του ΔΝΤ για το θέμα.

«Σχεδόν οι μισές εκτεθειμένες θέσεις εργασίας μπορεί να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Για τις άλλες μισές, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εκτελούν βασικές εργασίες που αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται από ανθρώπους, κάτι που εν τέλει ενδέχεται να μειώσει τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις», σημείωσε.

«Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, ορισμένες από αυτές τις θέσεις εργασίας μπορεί να εξαφανιστούν», υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα. Αντίθετα, οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται «να αντιμετωπίσουν λιγότερα άμεσα προβλήματα από την τεχνητή νοημοσύνη».

«Είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, καθώς και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για ευάλωτους εργαζόμενους», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση της τεχνητής νοημοσύνης πιο ομαλή, προστατεύοντας τα μέσα διαβίωσης και περιορίζοντας την ανισότητα».

Σημειώνεται, πως η ανάλυση του ΔΝΤ έρχεται καθώς οι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Δείτε επίσης: ΔΝΤ: Δανείζει 4,7 δισ. δολάρια στην Αργεντινή εκθειάζοντας τα μέτρα – σοκ του Μιλέι

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter