«Μαύρο» ρεκόρ φυλακίσεων δημοσιογράφων το 2021

«Μαύρο» ρεκόρ φυλακίσεων δημοσιογράφων το 2021

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) σε έκθεσή της δείχνει ότι ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων έφτασε σε νέο ρεκόρ. Παγκοσμίως, ο αριθμός των δημοσιογράφων πίσω από τα κάγκελα έφτασε τους 293 από 280 το 2020, με την Κίνα να κατέχει τα πρωτεία στις φυλακίσεις. Επίσης, τουλάχιστον 24 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στο καθήκον φέτος σε όλο τον κόσμο.

Η δημοσιογραφία υποφέρει

Επί του παρόντος, 50 δημοσιογράφοι πιστεύεται ότι είναι φυλακισμένοι στην Κίνα. Μετά την Κίνα, η Μιανμάρ έχει φυλακίσει 26 δημοσιογράφους από τότε που έγινε το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου φέτος, όταν ο στρατός πήρε τον έλεγχο του κράτους. Μετά την Κίνα και τη Μιανμάρ, η Αίγυπτος έχει φυλακίσει 25 δημοσιογράφους, το Βιετνάμ έχει φυλακίσει 23 και στην Ευρώπη, η Λευκορωσία έχει επί του παρόντος 19 δημοσιογράφους πίσω από τα κάγκελα.

Η Τουρκία, η Ερυθραία, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και το Ιράν ακολουθούν στη λίστα των χωρών, με κάθε μία να έχει φυλακίσει αρκετούς δημοσιογράφους. Για πρώτη φορά, το CPJ έπρεπε να συμπεριλάβει δημοσιογράφους που ήταν φυλακισμένοι στο Χονγκ Κονγκ, με πιο αξιοσημείωτο τον ιδρυτή της κλειστής πλέον εφημερίδας Apple Daily, Τζίμι Λάι

Παραδοσιακά, οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για αδικήματα εναντίον του κράτους, ωστόσο η CPJ βλέπει αύξηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο για περιεχόμενο που δημοσιεύεται και διαδίδεται στο διαδίκτυο.

Το CPJ σημείωσε επίσης τις συλλήψεις και την κράτηση 56 δημοσιογράφων στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 2021, με τον συντριπτικό αριθμό αυτών των συλλήψεων να πραγματοποιούνται σε διαδηλώσεις.

Μεξικό και Ινδία: Οι πιο θανατηφόρες χώρες για τους δημοσιογράφους

Οι πιο θανατηφόρες χώρες για τους δημοσιογράφους το 2021 ήταν το Μεξικό και η Ινδία. Τέσσερις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Ινδία, ενώ τρεις δολοφονήθηκαν στο Μεξικό. Στο Μεξικό, άλλοι έξι θάνατοι δημοσιογράφων παραμένουν υπό διερεύνηση.

Από εκεί και πέρα, επιπλέον 18 δημοσιογράφοι πέθαναν σε αβέβαιες συνθήκες που μένει να διαπιστωθεί αν η δημοσιογραφική τους ιδιότητα έπαιξε ρόλο στον θάνατό τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter