Με «αξιολόγηση παντού»… απειλεί η Νίκη Κεραμέως

Με «αξιολόγηση παντού»… απειλεί η Νίκη Κεραμέως
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ηταν τόσο «επιτυχημένη» η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που οδήγησε σε νεοδημοκρατικές θέσεις διευθυντών σχολείων, όταν η Νίκη Κεραμέως ήταν υπουργός Παιδείας, που τώρα, ως υπουργός Εσωτερικών διαλαλεί «αξιολόγηση παντού»

Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, με υποσχέσεις για «καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη», «καλύτερο Δημόσιο» και «ποιοτικές υπηρεσίες», η κυρία Κεραμέως ξεδίπλωσε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει αλλαγές στο ΑΣΕΠ, νέα διαδικασία προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές, εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων, έως και  εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα προβλέπουν τις ανάγκες του Δημοσίου!

Ολα αυτά φαντάζουν μάλλον φιλόδοξα, ενώ οι «κρίσιμες ειδικότητες» δεν υποφέρουν από διαδικασίες αλλά από την έλλειψη προκηρύξεων για τις αναγκαίες προσλήψεις που θα καλύψουν τα κενά!

Το… απειλητικό όμως σε αυτά που είπε η κυρία Κεραμέως είναι ότι δρομολογείται νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων του Δημοσίου. Απειλητικό επειδή δεν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις πώς αυτό το νέο σύστημα θα είναι αδιάβλητο και δεν θα καταλήξει εργαλείο για την παραπέρα κομματικοποίηση του κράτους από την ΝΔ.

Οσο για τα «συμβόλαια απόδοσης στη βάση ετήσιας αξιολόγησης, επίτευξης στόχων και δυνατότητα εφαρμογής μπόνους παραγωγικότητας», δείχνουν να εισάγουν πρακτικές της ιδιωτικής οικονομίας σε δημόσιους οργανισμούς. Πράγμα που θα ήταν εξυγχρονιστικό αν το Δημόσιο είχε σκοπό το κέρδος. Πώς όμως να μετρήσεις την παραγωγικότητα στην… Πυροσβεστική;

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, για να γίνει αποτελεσματικότερη η δημόσια διοίκηση θα προχωρήσει αξιολόγηση και στοχοθεσία, θα υπάρξει νέο σύστημα επιβράβευσης (μπόνους παραγωγικότητας), επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Αμεσα θα εκκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης των Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ένας νέος θεσμός που θα λειτουργεί ως σημείο επαφής στα υπουργεία, στους λοιπούς φορείς του δημοσίου, για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε αυτούς τους φορείς. Έχει προβλεφθεί η επέκταση του νόμου, για τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση, σε ΝΠΙΔ, σε ΑΕ του Δημοσίου. «Αξιολόγηση λοιπόν, παντού», είπε η Νίκη Κεραμέως  η οποία ενημέρωσε ότι θα υπάρξει νέος μηχανισμός με δείκτες ικανοποίησης των πολιτών, για τις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο.

Το μπόνους παραγωγικότητας είναι επίσης αμφιλεγόμενο, αν δεν υπάρχει ένα αδιάβλητο σύστημα για την απόδοσή του.

Κατά τα λοιπά η κυρία Κεραμέως υποσχέθηκε απλοποίηση διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας και αναβάθμιση των ΚΕΠ. Επίσης προγράμματα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων, με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και  παρεμβάσεις για την ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, με το σύστημα ειδικής μονάδας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την ενεργοποίηση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους, επανέλαβε τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για αύξηση μισθών. «Θα είναι αυξήσεις σημαντικές για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, με πρόσθετη αύξηση του επιδόματος παιδιού και του επιδόματος για θέσεις ευθύνης», όπως είπε η υπουργός Εσωτερικών. Ιδίως για όσους υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, ο ρόλος τους κρίνεται καταλυτικός για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και θα αμείβονται καλύτερα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter