Με εντολή Στουρνάρα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες τον έβγαλε λάδι

Με εντολή Στουρνάρα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες τον έβγαλε λάδι

Με μία πρωτοφανή ανακοίνωση η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση των ελλειμματικών δηλώσεων πόθεν έσχες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για την αδήλωτη πισίνα και τα ξεχασμένα τετραγωνικά στη βίλα της Σύρου.

Όπως ομολογείται στην απόφαση της Επιτροπής, τα αντανακλαστικά των μελών της «αφυπνίστηκαν» αφότου ο εγκαλούμενος Στουρνάρας έκανε προφορικό αίτημα να διερευνηθεί η υπόθεσή του και όχι με βάση την έρευνα του Τύπου που εγκαλεί τον κεντρικό τραπεζίτη για κατ΄ εξακολούθηση ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες την περίοδο που διατελούσε υπουργός Οικονομικών και ενώ επέβαλλε ΕΝΦΙΑ, εκείνος φορολογούταν μερικώς για τη βίλα του στη Σύρο.

Ο τρόπος που γράφεται η ανακοίνωση οδηγεί στο συμπέρασμα πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Επιτροπή μπορεί και να μην ασχολήθηκε καν με την περίπτωση του κ. Στουρνάρα, αφού είχε συζητήσει το θέμα από την 1η Δεκέμβρη του 2017, όταν και τέθηκε επί τάπητος το δημοσίευμα του Documento με ημερομηνία 19η Νοεμβρίου 2017. Μόνο ως σατανική σύμπτωση μοιάζει το γεγονός πως η ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης τη 1ης Δεκεμβρίου έγινε λίγες μέρες μετά τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή.

Διαβάστε σχετικά: Στη Βουλή δικογραφία για την πισίνα που «ξέχασε» να δηλώσει ο Γιάννης Στουρνάρας

Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας πως μετά από έρευνα στις σχετικές δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, δεν συντρέχει λόγος παραπομπής και η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο, χωρίς να αναγράφεται και το ανάλογο σκεπτικό. Πώς, δηλαδή, η Επιτροπή απεφάνθη ότι δεν συντρέχει λόγος παραπομπής, την στιγμή που ο κεντρικός τραπεζίτης δεν δήλωνε πισίνα 105 τετραγωνικών ενώ στη δήλωση του 150 τετραγωνικά αγνοούνταν από τα συνολικά 520 του πολυτελούς οικήματος. Επίσης, έλαβε υπόψη της η Επιτροπή πως στο πόθεν έσχες δεν δηλώνονται μόνο νόμιμα περιουσιακά στοιχεία, αλλά όλα τα περιουσιακά στοιχεία για να ελεγχθεί η προέλευσή τους και το κατά πόσο δικαιολογούνται αυτά με βάση τα εισοδήματα του υπόχρεου;

Θεωρούμε πως το εν λόγω γεγονός αποτελεί μία πολύ καλή αφορμή για να σκεφτούν κάποιοι πλέον σοβαρά πως η διερεύνηση τέτοιου είδους ζητημάτων που αφορούν αιρετούς -δηλαδή πρόσωπα αυξημένης ευθύνης που έθεσαν τον εαυτό τους αυτοβούλως στη δημόσια σφαίρα- δεν πρέπει να γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς τον απαιτούμενο κοινωνικό έλεγχο. Πόσο μάλλον, όταν υποθέσεις σαν και αυτή, κλείνουν με αναιτιολόγητες ανακοινώσεις, όπως η σημερινή.

Η ανακοίνωση:

Απόφαση Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης

Η Επιτροπή του άρθρου 3Α του Ν.3213/2013, κατόπιν προφορικού αιτήματος του κ. Στουρνάρα, συνεδρίασε την 1η Δεκεμβρίου 2017 και συζήτησε δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» της 19ης Νοεμβρίου 2017 (που τον αφορούσε).

Μετά από έρευνα των σχετικών Δηλώσεων του υπόχρεου, η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος παραπομπής της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη και κατόπιν τούτου έθεσε την υπόθεση στο Αρχείο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter