Με καταδίκη για ψευδή καταμήνυση γίνεσαι διοικητής… της ΕΥΠ, αλλά όχι υπάλληλος!

Με καταδίκη για ψευδή καταμήνυση γίνεσαι διοικητής… της ΕΥΠ, αλλά όχι υπάλληλος!

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις που διαδέχονται η μία την άλλη αναφορικά με το θέμα της τοποθέτησης του Παναγιώτη Κοντολέοντα στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ.

Όπως φαίνεται για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα ο αρχηγός της ΕΥΠ να είναι πρωτόδικα καταδικασμένος για ψευδή καταμήνυση. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους θέλουν να προσληφθούν στην ΕΥΠ. Η «αριστεία» του κ. Μητσοτάκη ευαγγελίζεται δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν αφορά τον επικεφαλής που τοποθετεί το γραφείο του πρωθυπουργού και την πρόσληψη υπαλλήλων στην ΕΥΠ.

Διαβάστε επίσης: Τα «μυστικά» του νέου Διοικητή της ΕΥΠ που παρέβλεψε ο Μητσοτάκης

Πιο αναλυτικά, όπως είχε αναφέρει το documentonews.gr ο κ. Κοντολέων είναι πρωτόδικα καταδικασμένος για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Ειδικότερα σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 6066,7057/2016 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ο Παναγιώτης Κοντολέων καταδικάστηκε για ψευδή καταμήνυση σε βάρος ιδιώτη και μάλιστα με αμετάκλητη απόφαση.

Διαβάστε επίσης: Σάλος με το… πτυχίο που εμφάνισε ο διοικητής της ΕΥΠ του Μητσοτάκη – τι απαιτεί ο νόμος

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1989/2019-24.5.2019 πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ο κ Παναγιώτης Κοντολέων, έχει καταδικαστεί να πληρώσει ατομικά, για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, το ποσό των 2.000€ αποζημίωση με τους νόμιμους τόκους και επιπλέον 450 ευρώ δικαστική δαπάνη έπειτα από αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του κ. Κοντολέων ο συγκεκριμένος ιδιώτης. Μετά τη δημοσίευση της ιστοσελίδας και την αναδημοσίευσή της από το katechaki.gr, νομικές πηγές από το περιβάλλον του κ. Κοντολέοντα απάντησαν μεταξύ άλλων ότι «κατά αυτής της απόφασης έχει ασκηθεί έφεση με σημαντικά στοιχεία και είναι βέβαιο ότι στο Εφετείο θα απορριφθεί στο σύνολό της αυτή η αγωγή».


Άλλα σταθμά για τους υπαλλήλους

Το παράδοξο με την περίπτωση του κ. Κοντολέων είναι ότι ενώ έχει μια τέτοια είδους πρωτόδικη καταδίκη ο ίδιος μπορεί να είναι επικεφαλής της ΕΥΠ. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για όσους θέλουν να προσληφθούν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ειδικότερα τον περασμένο Φλεβάρη η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη εξέδωσε μία προκήρυξη για την «πλήρωση με Μεικτό Σύστημα Αντικειμενικών Κριτηρίων (Μόρια) και Αξιολόγησης Ειδικότερων Προσόντων, 302 Κενών Τακτικών Θέσεων (Κλάδων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) της Ε.Υ.Π». Επρόκειτο στην ουσία για την πρόσληψη στην ΕΥΠ 300 ατόμων σε διάφορες ειδικότητες. Η 77 σελίδων προκήρυξη περιέγραφε τα προσόντα διορισμού που απαιτούνταν, καθώς επίσης και τους τίτλους σπουδών για τις θέσεις που απαιτούνταν πτυχίο Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Μεταξύ αυτών ήταν και δύο σημεία τα οποία αφορούσαν το ποινικό μητρώο των υποψηφίων. Συγκεκριμένα η προκήρυξη της κας Γεροβασίλη όριζε ρητά πως οι υποψήφιοι θα έπρεπε να μην είχαν καταδικαστεί για κάποια αδικήματα, μεταξύ αυτών και του αδικήματος της ψευδούς καταμήνυσης.

«Να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ’ υποτροπή συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, ψευδή καταμήνυση, ανυποταξία, λιποταξία, οποιοδήποτε έγκλημα κατά του πολιτεύματος, κατά της χώρας, κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών, παραβάσεις του νόμου περί δίωξης οργανωμένου εγκλήματος (ν. 2929/2001) καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής» ανέφερε η προκήρυξη καθώς επίσης και «να μην είναι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα ή κατά άλλον νόμιμο τρόπο (άρθρο 43 ν.4139/2013) για κακούργημα ή για πλημμέλημα της προηγούμενης περίπτωσης δ.(1) , έστω και αν το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί».

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτρέπει στον εκλεκτό της να διοικεί την ΕΥΠ, ενώ είναι καταδικασμένος πρωτόδικα για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, ενώ για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας κάτι τέτοιο απαγορεύεται και φαίνεται ξεκάθαρα από την προκήρυξη που είχε εκδώσει η υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση Κοντολέων και όσα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας αγγίζει τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι η πρώτη ρωγμή στην εικόνα «αριστείας» που ο ίδιος είχε φιλοτεχνήσει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter