Με προαγωγή επιβραβεύθηκε η «εισαγγελέας των παρακολουθήσεων» Βασιλική Βλάχου

Με προαγωγή επιβραβεύθηκε η «εισαγγελέας των παρακολουθήσεων» Βασιλική Βλάχου

Ως πρώην εισαγγελέας της ΕΥΠ είχε υπογράψει δεκάδες χιλιάδες παρακολουθήσεις

Σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προήχθη η πρώην εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο όταν το Documento αποκάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς η υπογραφή της βρισκόταν σε χιλιάδες άρσεις απορρήτου με την πρόφαση της εθνικής ασφάλειας.

Πρόκειται δηλαδή για την εισαγγελέα που νομιμοποιούσε με την υπογραφή της και με την πρόφαση της εθνικής ασφάλειας τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, όπως ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπουργών της κυβέρνησης, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, δημοσιογράφων και υψηλόβαθμων στρατιωτικών.

Διαβάστε επίσης: Άνθρωπος – κλειδί του «ρυπαρού δικτύου» η Βασιλική Βλάχου

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που είχαν βγει στη δημοσιότητα όταν το Documento αποκάλυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών η κ. Βλάχου, η οποία τοποθετήθηκε επόπτρια της ΕΥΠ τον Μάιο του 2020, υπέγραψε περίπου 13.000 αιτήσεις παρακολούθησης πολιτών την πρώτη χρονιά της απόσπασής της στις μυστικές υπηρεσίες και πάνω από 15.000 αιτήσεις τη δεύτερη χρονιά, δηλαδή το 2021. Ο αριθμός ήταν πραγματικά μεγάλος και αυξημένος κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είναι άγνωστο πόσες σχετικές αιτήσεις έχει απορρίψει.

Λίγο αργότερα βέβαια, όταν το Documento αποκάλυψε και νέα λίστα των παρακολουθούμενων από το predatοr μέσα στα ονόματα ήταν και αυτό της κ. Βλάχου.

Για τις αθρόες υπογραφές πάντως που έβαζε η ίδια ως επόπτρια της ΕΥΠ διατάχθηκε πειθαρχικός έλεγχος μετά από εντολή που έδωσε ο τότε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου Επιθεώρησης ,Χρήστος Τζανερρίκος, ώστε να κληθεί να αιτιολογήσει με ποιο σκεπτικό υπέγραφε σωρεία διατάξεων για «νόμιμες επισυνδέσεις» και αν και πότε ήλεγχε επί της ουσίας τα αιτήματα της ΕΥΠ κι αν συνέτρεχαν πραγματικά οι φερόμενοι «λόγοι εθνικής ασφάλειας». Για να ελεγχθεί τελικά αν η ουσιαστική της κρίση υπήρξε προϊόν δόλου ή αμέλειας που συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα .Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η κ. Βλάχου είχε υποστηρίξει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όταν κλήθηκε να καταθέσει για τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις που προκάλεσαν διεθνή σάλο για το σκάνδαλο, ότι είχε κάνει ουσιαστικό έλεγχο.

Την πειθαρχική δίωξη της Β. Βλάχου είχε ζητήσει και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος σε δήλωσή του είχε αναφέρει: «Επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα εάν η αρμόδια εισαγγελέας διερεύνησε την πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την άρση του απορρήτου ή απλώς περιέβαλε με το κύρος τής δικαστικής Αρχής τις εκτιμήσεις και τις ενέργειες της ΕΥΠ, εάν προέβη ή μη σε καταχρηστική και αυθαίρετη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, καθώς και εάν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που συνέταξαν τη σχετική εισήγηση παρέβησαν το καθήκον τους, με αποτέλεσμα την πολλαπλή παραβίαση του ρυθμιστικού πλαισίου περί απορρήτου. Κάθε άλλη προσέγγιση θα συνιστά καταφανή παράβαση της αρχής της νομιμότητας, που οριοθετεί το καθήκον διερεύνησης και δίωξης των ποινικών αδικημάτων».

Εν τέλει η κ. Βλάχου απαλλάχτηκε από τον πειθαρχικό έλεγχο που είχε ξεκινήσει εναντίον της, για την υπόθεση των υποκλοπών και επέστρεψε στον Πειραιά και μάλιστα ως Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο υποκλοπών: Καλύπτουν με νύχια και με δόντια την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου

Αποκλειστικό: Από πειθαρχικό έλεγχο περνά η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου για το σκάνδαλο υποκλοπών – Διερευνάται ακόμα και δόλος

Σκάνδαλο υποκλοπών: Το Μαξίμου επιμένει να καλύπτει την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, στο «παρά ένα» των εκλογών

Documento Newsletter