Σκάνδαλο υποκλοπών: Το Μαξίμου επιμένει να καλύπτει την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, στο «παρά ένα» των εκλογών

Σκάνδαλο υποκλοπών: Το Μαξίμου επιμένει να καλύπτει την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, στο «παρά ένα» των εκλογών

Εννέα μήνες μετά από το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και μόλις έξι ημέρες πριν από τις εκλογές, η μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να παραμείνει το σκοτάδι κατά τη διερεύνηση της Δικαιοσύνης αντικατοπτρίζεται στην ασπίδα προστασίας που παραμένει γύρω από το πρόσωπο της εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα και ο Άκης Σκέρτσος στα ερωτήματα του documentonews.gr.

Δείτε επίσης: Άνθρωπος – κλειδί του «ρυπαρού δικτύου» η Βασιλική Βλάχου

Να καλύπτει το πρόσωπο-κλειδί των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη, του Κωνσταντίνου Φλώρου, του Κωστή Χατζηδάκη αλλά και δεκάδων ακόμα παραγόντων, επιμένει με νύχια και με δόντια το Μέγαρο Μαξίμου, παλεύοντας να κρατήσει μακριά από τον έλεγχο την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, που έχει βάλει την υπογραφή της σε όλες τις παραπάνω παρακολουθήσεις.

Η πρόκληση φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα εάν κανείς αναλογιστεί πως τα ερωτήματα απευθύνονται προς την κυβέρνηση τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με αναπάντητα τα εκκωφαντικά ερωτήματά τους για τις χιλιάδες διατάξεις παρακολούθησης για «λόγους εθνικής ασφαλείας».

Τα ερωτήματα αυξάνουν καθώς ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης από τον Άκη Σκέρτσο και τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την αναγνώριση «σκανδάλου υποκλοπών» και την γνώση που εμφανίστηκε να έχει για τις αιτίες της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, ήταν ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός που έφερε εμμέσως στο προσκήνιο την εισαγγελέα, μιλώντας την Κυριακή για την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» του ανιψιού του και πρώην γγ της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.

«Εκτός από την ερμηνεία του σε τι αναφερόταν όσον αφορά ξένα δημοσιεύματα, και όσον αφορά του τι γνωρίζει για την ίδια την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, είπε -και το επανέλαβε και την Κυριακή- πως την αντικειμενική πολιτική ευθύνη την ανέλαβαν ο κ. Δημητριάδης και ο κ. Κοντολέων. Η εισαγγελέας της ΕΥΠ η κ. Βλάχου είναι ακόμα στη θέση της. Τη δική της αντικειμενική ευθύνη για τις παρακολουθήσεις ποιος την αναλαμβάνει;» ρωτήσαμε τον Άκη Σκέρτσο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να είναι όπως και ο προκάτοχός του «σφίγγα» για την εισαγγελέα που εμφανίζεται ως πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση των υποκλοπών της ΕΥΠ.

«Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Νομίζω ότι έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις δημόσια ως προς τις διατυπώσεις και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο ως προς αυτό» ήταν η… επαναλαμβανόμενη απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας πως ακόμα και λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα.

Υπενθυμίζεται πως όταν λίγο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ρωτήσαμε τον προηγούμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου για το εάν έχει κινηθεί κάποια έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως της ΕΥΠ, εκείνος απάντησε «να διερευνήσει κανείς γιατί μια εισαγγελέας πήρε μια νόμιμη απόφαση, δεν βλέπω πως μπορεί να στηριχθεί ή πού μπορεί να εδράζεται αυτό». Λίγες ημέρες αργότερα, όταν και πάλι το documentonews.gr έθεσε το ερώτημα γιατί δεν ελέγχεται η εισαγγελέας Βλάχου, ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε γενικόλογα πως «Οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει σειρά ερευνών. Η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας έχει ερευνήσει το θέμα. Η Ελληνική Δικαιοσύνη ερευνά το θέμα. Βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω διερεύνηση της όλης υπόθεσης». Σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στους εκπροσώπους της κυβέρνησης, το πρόσωπο της εισαγγελέως τίθεται είτε τεχνηέντως είτε αμήχανα στο απυρόβλητο.

Για την ιστορία, όπως έχει γράψει το Documento, η εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου είναι αυτή που τοποθετήθηκε επόπτρια της ΕΥΠ τον Μάιο του 2020 με οριακή πλειοψηφία 6-5, μολονότι αυτού του είδους οι αποφάσεις σχεδόν πάντα είναι ομόφωνες. Η Β. Βλάχου είναι αυτή που υπέγραψε το 2020 τις 13.751 διατάξεις για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Αριθμός που αποτελεί ρεκόρ και ενδεχομένως να είναι ακόμη υψηλότερος το 2021 και το 2022. Η Β. Βλάχου εισάχθηκε στον εισαγγελικό κλάδο το 1993, το 2011 προάχθηκε σε αντεισαγγελέα εφετών και στη συνέχεια έγινε εισαγγελέας εφετών.

Δείτε επίσης: Στόχος 519c της ΕΥΠ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Η εν λόγω εισαγγελέας έχει υπογράψει και τις έξι διατάξεις παρακολούθησης προσώπων τις οποίες επιβεβαίωσε η έρευνα της ΑΔΑΕ. Μάλιστα δεν έκανε απλώς μία φορά έλεγχο νομιμότητας, αλλά ενέκρινε τη συνέχιση των παρακολουθήσεων για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από τους οκτώ μήνες έως τα δύο χρόνια. Για τον «στόχο 5046c», για παράδειγμα, δηλαδή τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, υπέγραψε ώστε να παρακολουθείται επί οκτώ μήνες, άναψε δηλαδή το πράσινο φως για την παρακολούθησή του τέσσερις φορές. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως «στόχος 519c», έδωσε την έγκρισή της ώστε η παρακολούθηση να συνεχίζεται επί σχεδόν δύο χρόνια.

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό: Από πειθαρχικό έλεγχο περνά η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου για το σκάνδαλο υποκλοπών – Διερευνάται ακόμα και δόλος

Χαμός στην Επιτροπή Θεσμών με την επικίνδυνη Βλάχου: «Θα παρακολουθούσα και την ΠτΔ αν πήγαινε να πουλήσει την πατρίδα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter