Με πρωτοβουλία Σταϊκούρα, ξεπλένονται στην 5ετία τα κακουργήματα στο Χρηματιστήριο!

Με πρωτοβουλία Σταϊκούρα, ξεπλένονται στην 5ετία τα κακουργήματα στο Χρηματιστήριο!

Αφού πρώτα κάλυψε με δικαστική ασυλία τα κατηγορούμενα για κακουργηματική απιστία τραπεζικά στελέχη που ζημίωσαν τις τράπεζες τους και τους έλληνες φορολογούμενους, στέλνοντας τις δικογραφίες για τα θαλασσοδάνεια προς πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες στο αρχείο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεθοδεύει τώρα το «ξέπλυμα» και των χρηματιστηριακών αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, μέσω της επίσπευσης του χρόνου παραγραφής τους από την δεκαετία στην πενταετία.

Αυτό επιχειρείται με  διάταξη που πρέπει να θεωρηθεί ξεκάθαρη έκφραση της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης αφού:

  • Φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και
  • Προστέθηκε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το οποίο είχε προετοιμάσει κατά τους προηγούμενους μήνες ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Ζαββός.

Το σχετικό νομοσχέδιο δόθηκε σε διαβούλευση λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, με προσθήκη άρθρου το οποίο προέβλεπε ότι «οι παραβάσεις της νομοθεσίας, που ισχύει για την κεφαλαιαγορά και η σχετική αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή».

Αντιδρά ακόμη και η διοίκηση του Χρηματιστηρίου

Ενός άρθρου που προκάλεσε τις ισχυρές αντιδράσεις ακόμη και της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία παρενέβη στη διαβούλευση καλώντας το υπουργείο Οικονομικών να αναδιατυπώσει τη διάταξη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η ατιμωρησία κακουργημάτων, για τα οποία έγινε μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Κατηγορηματικά αντίθετος στην δρομολογούμενη αλλαγή δήλωσε, συν τοις άλλοις, ο Σύλλογος Εργαζομένων  στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εξηγώντας γιατί η παραγραφή στην πενταετία μπορεί να οδηγήσει σε ατιμωρησία. Όπως είναι γνωστό, οι έρευνες για  τα χρηματιστηριακά αδικήματα γίνονταν με μεγάλες καθυστερήσεις ακόμη και κατά το παρελθόν όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν καλά στελεχωμένη. Σήμερα όμως που η Επιτροπή αντιμετωπίζει και πρόβλημα υποστελέχωσης, η συντόμευση του χρόνου παραγραφής είναι πολύ πιθανό να αφήσει ατιμώρητους παραβάτες που θα έχουν διαπράξει σοβαρά κακουργήματα, τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Σε κάθε περίπτωση, η συντόμευση του χρόνου παραγραφής για τις χρηματιστηριακές απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα σε πενταετία – που εμπνεύστηκε η ΝΔ και αποτελεί ελληνική «πατέντα» – θεωρείται σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε παραγραφή διάφορων υποθέσεων για την οποίες υπάρχει έρευνα σε εκκρεμότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι θα είναι επιζήμια για το κύρος της αγοράς και το ευρύ επενδυτικό κοινό και ότι θα έχει όφελος μόνο για εκείνους τους λίγους μεγαλοαπατεώνες, που είτε έχουν κάνει κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης, είτε έχουν εμπλακεί σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είτε έχουν εμπλακεί σε παίγνια χειραγώγησης μετοχών, οι οποίοι και θα ξεμπερδέψουν  οριστικά με τον κίνδυνο της παραπομπής τους στα ποινικά δικαστήρια.

Διαβάστε επίσης

Ξεκινάει η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter