Ξεκινάει η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie 

Ξεκινάει η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie 
Ξεκινάει σήμερα Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie. Ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης, η σύζυγός του Καίτη και άλλοι δέκα κατηγορούμενοι, αντιμετωπίζουν σωρεία κακουργημάτων για απάτη επενδυτών με παραποιημένους ισολογισμούς και ψεύτικα οικονομικά στοιχεία.
Από τους 13 κατηγορούμενους, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είναι προφυλακισμένοι από τον Σεπτέμβριο του 2020,μετά την απολογία τους. Αυτο σημαίνει πως αν η εκδίκαση της υπόθεσης δεν ολοκληρωθεί μέχρι τον  Μάρτιο,οι δύο άνδρες θα αποφυλακιστούν, αφού λήγει το 18μηνο, δηλαδή το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης.

Το σκάνδαλο απασχόλησε τις δικαστικές αρχές από το 2018, ενώ η δικογραφία κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που δρούσε σε Ασία και Ευρώπη.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας (και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας) κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση (και της συνέργειας), της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Ο Δ. Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Αρχηγικός ρόλος στην εγκληματική οργάνωση αποδίδεται στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο καθώς, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα και οι δυο «έχοντας από κοινού τη γενική εξουσία διοίκησης και διαχείρισης των εταιρικών πραγμάτων, καθώς επίσης και την ευθύνη για τη σύνταξη αξιόπιστων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, απαλλαγμένων από ουσιώδες σφάλμα, ενεργώντας με κοινό δόλο συνέλαβαν και κατάστρωσαν το σε βάθος χρόνου το εκτελεσθέν σχέδιο της κατασκευής πλαστών τραπεζικών παραστατικών (bank statements)…».
Βάσει αυτου του σχεδίου κατήρτιζαν συγκεκριμένα «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει των μελών της εγκληματική οργάνωση, σε τρίτους».
Όπως αναφέρεται στο βούλευμα σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν «να παρέχει μια εξωραϊσμένη και παραπλανητική εικόνα ως προς τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου εντός και εκτός Ελλάδος, να εμφανίζει την εταιρία Folli Follie ως μία υγιή, φερέγγυα, κερδοφόρα επιχείρηση, με μεγάλους ετήσιους τζίρους, σταθερά ετήσια κέρδη, ταμειακά διαθέσιμα, προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω κερδοφορίας».
Σύμφωνα με τους δικαστές, η ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται σε 413.078.346,17 ευρώ, αν και, όπως εξηγείται, το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί. Οι απώλειες για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αποτιμώνται σε 3.988.701,39 ευρώ ενώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σε 409.089.644 ευρώ.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter