Με ψευδομάρτυρα και παράνομη χρήση εγγράφου εμφανίστηκε ο Χαράλαμπος Αθανασίου στη δίκη με τον Κώστα Βαξεβάνη

Με ψευδομάρτυρα και παράνομη χρήση εγγράφου εμφανίστηκε ο Χαράλαμπος Αθανασίου στη δίκη με τον Κώστα Βαξεβάνη

Απροκάλυπτες μεθοδεύσεις, ψέματα και παράνομες διαρροές εγγράφων προκειμένου να παραπλανηθεί το δικαστήριο σχετικά με τα «έργα και τις ημέρες» του Χαράλαμπου Αθανασίου ως υπουργού Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύφθηκαν σήμερα στη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη. Όλο το δυσώδες παρασκήνιο  ήρθε στο φως κατά την εξέταση της μάρτυρα Αργυρώς Ελευθεριάδου από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Κ. Βαξεβάνη η οποία παρότι υπάλληλος του υπ. Δικαιοσύνης αποκαλύφθηκε ότι κινήθηκε μυστικά και συνωμοτικά και διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά γεγονότα  προς όφελος του πρώην υπ. Δικαιοσύνης που υπέβαλε μήνυση σε βάρος του Documento και του Κώστα Βαξεβάνη επειδή αποκάλυψαν τις μεθοδεύσεις απονομών χάριτος ακόμα και σε μεγαλεμπόρους ναρκωτικών επί των ημερών του στο υπουργείο, τροπολογίες που ευνοούσαν μεγαλοσχήμονες εγκληματίες και  επίσημη καταγγελία στην εισαγγελία σε βάρος δικαστών συμβούλων του στο υπ. Δικαιοσύνης για πιθανή απόπειρα δωροδοκίας.

Συγκεκριμένα, όπως αποδείχτηκε σήμερα στο δικαστήριο επίσημα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης διέρρευσαν παράνομα στον πρώην υπουργό Χ. Αθανασίου και τα είχε στην κατοχή του  ο συνήγορος του Χ. Αθανασίου, και σε προηγούμενες συνεδριάσεις και ο ίδιος ο πρώην υπουργός.

Πρόκειται για εσωτερική αλληλογραφία του υπουργείου, εκτυπωμένη μάλιστα από το e-mail της εν λόγω υπαλλήλου του υπουργείου Α. Ελευθεριάδου η οποία βρέθηκε στο βήμα του μάρτυρα για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έγγραφο αυτό εμπεριείχε προσωπικά δεδομένα του συνηγόρου του Κ. Βαξεβάνη, Γ. Απατσίδη και του εντολέα του ο οποίος με την ηλεκτρονική αυτή επιστολή του προς το υπουργείο, ζητούσε να κληθεί η συγκεκριμένη μάρτυρας να καταθέσει και να του κοινοποιηθούν ορισμένα έγγραφα έχοντας έννομο συμφέρον εκ μέρους του εντολέα του.

Τo e-mail αυτό δεν απαντήθηκε ποτέ επί της ουσίας, ούτε τα έγγραφα που ζητήθηκαν παραχωρήθηκαν ωστόσο το εν λόγω έγγραφο εκτυπώθηκε και δόθηκε παραθεσμικά στον πρώην υπουργό ο οποίος σήμερα δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χ. Αθανασίου είχε στην κατοχή του σε προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου απόρρητα έγγραφα από τους φακέλους χαρίτων μεταξύ των οποίων την εισήγηση της τότε προέδρου Εφετών Χρυσούλας Φλώρου η οποία εισηγήθηκε να αποφυλακιστεί επί της ουσίας ο ένας ισοβίτης την οποία χαρακτήρισε και ως «αστέρι».

«Βλέπω εδώ ότι υπάρχει ένα επίσημο έγγραφο που σας ζητάνε να καταθέσετε… Το υπογράφει και ο κ. Απατσίδης και ζητάει κάποια έγγραφα», είπε ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας, χωρίς να αντιλαμβάνεται εκείνη τη στιγμή ότι κάνει μία παραδοχή εγκληματικής πράξης του εντολέα του και εκθέτει την μάρτυρα.

Μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις της υπεράσπισης, η μάρτυρας φανερά πανικοβλημένη, παραδέχτηκε πως η ίδια εκτύπωσε και έδωσε το έγγραφο – το οποίο δεν είναι ιδιοκτησία της αλλά δημόσιο έγγραφο- στον Χ. Αθανασίου.

Γ. Μαντζουράνης: Πως βρέθηκε στα χέρια του κ. Αθανασίου αυτό το έγγραφο;

Μάρτυρας: Εγώ του το έδωσα.

Γ. Μαντζουράνης: Πως το δώσατε; Το ζήτησε προφορικά ή έκανε επίσημο αίτημα;

Μάρτυρας: Δεν έχω να πω κάτι.

Γ. Μαντζουράνης: Τι δεν έχετε να πείτε κάτι; Το ζήτησε γραπτά ή προφορικά;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.

Γ. Μαντζουράνης: Γιατί το δώσατε;

Μάρτυρας: …

Γ. Μαντζουράνης: Σταματάω γιατί αρχίζω να αισθάνομαι λύπηση. Έχει έρθει σε παρά πολύ δύσκολη θέση. Νομίζω ότι το δικαστήριο κατάλαβε πως ο κ. Αθανασίου μεθόδευσε την κατάσταση.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Κ. Βαξεβάνη, Γ. Απατσίδης Γ. Μαντζουράνης και Β. Γεωργακόπουλος στηλίτευσαν τις μεθοδεύσεις από την πλευρά Αθανασίου, προκειμένου να παραπλανηθεί το δικαστήριο παρουσιάζοντας μία «κατευθυνόμενη μάρτυρα η οποία είναι σε απευθείας σύνδεση με τον κ. Αθανασίου».

Από την πλευρά του ο Κώστας Βαξεβάνης παίρνοντας τον λόγο, υπογράμμισε τη σχέση του πρώην υπουργού με το ίδιο το υπουργείο ακόμα και σήμερα καθώς το επιχείρημα του ίδιου του Αθανασίου ότι έλαβε έγγραφα, σχετικά με τις επίμαχες απονομές χάριτος, από την Προεδρία της Δημοκρατίας καταρρίπτεται από επίσημη απάντηση της ΠτΔ.

«Κατά τη διάρκεια της δίκης ο κ. Αθανασίου εμφάνισε στο δικαστήριο την εισήγηση της κυρίας Φλώρου και εισηγήσεις που υπήρχαν από το συμβούλιο χαρίτων. Όταν ρωτήθηκε που βρήκε αυτά τα στοιχεία,  τα οποία είχαμε ζητήσει και εμείς έχοντας έννομο συμφέρον, είπε ότι έκανε αίτηση στην ΠτΔ. Ο συνήγορος μου Γ. Απατσίδης έκανε αίτηση στην ΠτΔ να μας δοθούν αυτά τα στοιχεία. Η ΠτΔ απάντησε ότι δεν διαθέτει τέτοια στοιχεία, αλλά τέτοια στοιχεία διαθέτει μόνο το υπ. Δικαιοσύνης. Αυτό αποδεικνύει – και το αναφέρω σε σχέση με τα όσα συνέβησαν τα τελευταία λεπτά (σ.σ. την παραδοχή της μάρτυρα ότι έδωσε έγγραφα του υπουργείου στον Χ. Αθανασίου) – ότι ο πρώην υπουργός έχει άμεση επαφή με τις υπηρεσίες του υπ. Δικαιοσύνης, που απ  ό,τι φαίνεται, δεν είναι σε καμία διατεταγμένη υπηρεσία απόδειξης και υπεράσπισης της αλήθειας αλλά εξυπηρέτησης του κ. Αθανασίου», είπε χαρακτηριστικά ο εκδότης του Documento.

Και ψευδομάρτυρας

Νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένταση καθώς αποκαλύφθηκε ότι η συγκεκριμένη μάρτυρας ψευδομαρτυρεί ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς ακούστηκαν κραυγαλέα ψέματα κατά την προσπάθεια της να βάλει στο κάδρο τον πρώην υπ. Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, πράγμα που δεν είχε πράξει κατά την πρώτη ημέρα εξέτασής της.

Συγκεκριμένα αναφερόμενη σε ένα έγγραφο που φέρει την υπογραφή της, το οποίο κατά την προηγούμενη δικάσιμο χαρακτηρίστηκε από την πλευρά Αθανασίου ως «επίσημο» ενώ σήμερα ως «ένα τίποτα, ένα ανεπίσημο έγγραφο», το οποίο μάλιστα η μάρτυρας ανακάλεσε ως εν μέρει ψευδές, η μάρτυρας επιχείρησε να παραπλανήσει την έδρα λέγοντας πως η χάρη για τους δύο εμπόρους ναρκωτικών ήταν αρχικά πρωτοβουλία του Αντ. Ρουπακιώτη, πράγμα που δεν αποδεικνύεται από την εισήγηση του συμβουλίου χαρίτων η οποία έγινε ρητά προς τον κ. Αθανασίου, αλλά ούτε και από τα έγγραφα της δικογραφίας. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι ο Χ. Αθανασίου γίνεται υπ. Δικαιοσύνης τον Ιούνιο του 2013 ενώ η πρότασή του προς τον ΠτΔ λαμβάνει χώρα τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου.

Εσκεμμένα λοιπόν, η μάρτυρας τοποθετεί χρονικά την υπόθεση έτσι ώστε να δημιουργήσει σύγχυση στο δικαστήριο και να εννοηθεί πως υπάρχει συνυπαιτιότητα του κ. Ρουπακιώτη, πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα κατέθεσε ο ίδιος ο Χ. Αθανασίου, ο οποίος δεν αναφέρθηκε ποτέ στον Αντ. Ρουπακιώτη αλλά είπε μάλιστα για τον έναν εκ των δύο ναρκεμπόρων ότι επισκέφτηκε τις φυλακές και τον λυπήθηκε αφού οι συνθήκες διαβίωσής στο ψυχιατρείο κρατουμένων ήταν απάνθρωπες. Εξάλλου τα ΦΕΚ υπογράφονται από τον κ. Αθανασίου και όχι από τον κ. Ρουπακιώτη.

Το δε έγγραφο το οποίο επικαλέστηκε και υπέδειξε ο συνήγορος του κ. Αθανασίου και φέρει την υπογραφή της Α. Ελευθεριάδου, είναι ένα έγγραφο στο οποίο αναγράφονται οι χάρες που δόθηκαν επί θητείας διαφόρων υπ. Δικαιοσύνης και στο οποίο, γίνεται λόγος για  τις υποθέσεις του Αθανασίου και ποιες από αυτές συνδέονται με τον προηγούμενο υπουργό, χωρίς ωστόσο να γίνεται το ίδιο και στις αναφορές στους προηγούμενους υπουργούς, αλλά ούτε και να μνημονεύεται πόσες θετικές εισηγήσεις έκανε ο κ. Αθανασίου και υπέγραψε ο επόμενος από αυτόν υπουργός Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, κατόπιν ερωτήσεων του συνηγόρου υπεράσπισης Γ. Απατσίδη αλλά και διευκρινιστικής ερώτησης της εισαγγελέως της έδρας η Αργυγώ Ελευθεριάδου ομολόγησε ότι το ανεπίσημο έγγραφό της που φέρει την υπογραφή της ήταν όντως ανακριβές. Ο Γ. Απατσίδης επεσήμανε στο δικαστήριο ότι από την απόδειξη της παράνομης διαρροής υπηρεσιακών εγγράφων προς τον κ. Αθανασίου από παράγοντες του υπ. Δικαιοσύνης δυστυχώς αποδεικνύεται φάμπρικα και παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και διαρροής υπηρεσιακών απορρήτων.

Έτσι, με την κατάθεση της συγκεκριμένης μάρτυρα, επιχειρήθηκε να γίνει μια συγκριτική αποτύπωση των χαρίτων που δόθηκαν επί θητείας κάθε υπουργού προκειμένου να αποδειχθεί η βασιμότητα του δημοσιεύματος.

Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά πως κατά την περίοδο που ο κ. Αθανασίου ήταν υπ. Δικαιοσύνης δόθηκαν 109 τουλάχιστον χάρες, ενώ για παράδειγμα επί Παρασκευόπουλου του οποίου η θητεία ήταν μεγαλύτερη, ήταν σχεδόν οι μισές.

Πάντως η μάρτυρας εξεταζόμενη αναγκάστηκε να αποδεχθεί ότι το δημοσίευμα του Documento δεν περιείχε κανένα ψευδές γεγονός και ότι πράγματι επί υπουργίας Αθανασίου παρατηρήθηκε αύξηση των χαρίτων που δόθηκαν, ενώ παράλληλα επισήμανε πως εξ’ όσων θυμάται ουδέποτε άλλη φορά χορηγήθηκε χάρη σε καταδικασθέντα για κακούργημα διακίνησης ναρκωτικών πολλώ δεν μάλλον ισοβίτη και ότι ο δημοσιογράφος είχε κάθε δικαίωμα να προβεί σε κριτική για αυτό το σπάνιο γεγονός.

Τέλος ο Κώστας Βαξεβάνης μήνυσε τη μάρτυρα για ψευδορκία αλλά και για συκοφαντική δυσφήμηση ενώ παράλληλα η Α. Ελευθεριάδου καταμηνύθηκε από τον Γ. Απατσίδη και από τον εκδότη του Documento για παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου καθώς και ο Χ. Αθανασίου για ηθική αυτουργία και χρήση προϊόντος υπηρεσιακού απορρήτου και προσωπικών δεδομένων.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι αποκαλύπτεται στη δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου

Δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου: Εκνευρισμός για τη συμπεριφορά του προέδρου και του πρώην υπουργού

Στα «πόδια» το έβαλε ο Αθανασίου στη δίκη με Βαξεβάνη μόλις εμφανίστηκε ο βασικός μάρτυρας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter