Με στρατιωτικές ασκήσεις απαντά η Κίνα στην επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Με στρατιωτικές ασκήσεις απαντά η Κίνα στην επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Μήνυμα επιβεβαίωσης των σχέσεων ΗΠΑ με Ταϊβάν προς την Κίνα με επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου μετά από 40 χρόνια.

Η Ταϊβάν δήλωσε ότι προχώρησε σε έκτακτες πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, αντιδρώντας στις κινέζικες προκλήσεις οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή με παραβίαση της ευαίσθητης μέσης γραμμής του Στενού της Ταϊβάν.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα το κινεζικό υπουργείο Αμυνας είχε δηλώσει ότι θα διεξαγάγει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο Στενό της Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι αποτελούν απάντηση στην «παρούσα κατάσταση» και ότι στόχο έχουν να προστατεύσουν την «εθνική κυριαρχία» της Κίνας.

Με τον όρο «παρούσα κατάσταση» οι κινεζικές Αρχές αναφέρονται στην επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, Κιθ Κρατς, ο οποίος έφτασε στην Ταϊβάν την Πέμπτη και πρόκειται να παρευρεθεί σε δείπνο με την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Γοέν.

Πρόκειται για τον ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ταϊβάν τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1979 όταν η Ουάσιγκτον άλλαξε τακτική σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν, αναγνωρίζοντας διπλωματικά το Πεκίνο έναντι της Ταϊπέι.

Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Ταϊβάν επανεξελέγη στη δεύτερη θητεία της τον Ιανουάριο του 2020 με μία σαρωτική νίκη συγκεντρώνοντας 8,17 εκατομμύρια ψήφους και αφήνοντας πίσω τον αντίπαλό της Χαν Κούγιο-γιου κατά 20 μονάδες. Με τη σαρωτική επικράτησή της εστάλη στην Κίνα ένα ξεκάθαρο μήνυμα απόρριψης της θέσης προσέγγισης των δύο χωρών την οποία υποστήριζε ο αντίπαλός της.

Οι ΗΠΑ, όπως και οι περισσότερες χώρες, διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις μόνο με την Κίνα, αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί το βασικό προμηθευτή όπλων της Ταϊβάν και τον πιο σημαντικό υποστηρικτή της σε διεθνές πεδίο.

Η επίσκεψή του καταδικάστηκε από την Κίνα, η οποία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κίνηση αναγνώρισης της Ταϊβάν ως κυρίαρχο κράτος από οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Η πολιτική αυτή τηρείται αυστηρά από την Κίνα από την αυτοανακήρυξή της σε ανεξάρτητο κράτος το 1949.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμύνης, Ρεν Γκουοτσιάνγκ «Πρόσφατα οι ΗΠΑ και οι Αρχές του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) έχουν εντείνει τη συνωμοτική τους σχέση, συχνά προκαλώντας ενοχλήσεις» αναφερόμενος στον κυβερνών κόμμα της Ταϊβάν. Και συμπλήρωσε ότι η Ταϊβάν αποτελεί εσωτερικό κινέζικο ζήτημα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter