Μειώνονται οι τιμές περιαγωγής δεδομένων μεταξύ χωρών ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Μειώνονται οι τιμές περιαγωγής δεδομένων μεταξύ χωρών ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Σε ισχύ τέθηκε η συνφωνία μεταξύ 38 φορέων τηλεπικοινωνίας από κράτη – μέλη της ΕΕ και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με την οποία μειώνονται οι τιμές περιαγωγής δεδομένων μεταξύ χωρών ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Η συμφωνία υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2022 και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2023, και η εφαρμογή της θα καταστήσει πιο φθηνή την περιαγωγή δεδομένων μεταξύ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Τη διαδικασία υποστήριξαν το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και φορείς που δεσμεύτηκαν να μειώσουν τη διαφορά μεταξύ της περιαγωγής δεδομένων και των εγχώριων τέλων για όσους ταξιδεύουν μεταξύ χωρών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι αρχικές μειώσεις των τιμών επί του παρόντος υλοποιούνται από τους συμμετέχοντες παρόχους τηλεπικοινωνίας, πολλοί από τους οποίους προσφέρουν πακέτα με τιμές πολύ χαμηλότερες από τα ήδη συμφωνηθέντα μέγιστα όρια, καθιστώντας τα έτσι προσβάσιμα σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών. Περαιτέρω μειώσεις προγραμματίζονται από το 2026, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, ώστε τελικά οι τιμές περιαγωγής δεδομένων να προσεγγίσουν τις εγχώριες τιμές έως το 2028.

Στην πρωτοβουλία αυτή ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν πάροχοι τηλεπικοινωνίας τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τα Δυτικά Βαλκάνια. Όπως δήλωσε η γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC), κα Majlinda Bregu, «Το ταξίδι μέχρι αυτό το ορόσημο ξεκίνησε με τη θέση σε ισχύ του καθεστώτος Roam Like At Home στα Δυτικά Βαλκάνια τον Ιούλιο του 2021, βάσει της Περιφερειακής Συμφωνίας Περιαγωγής των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται για μία απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσης του RCC, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των παρόχων τηλεπικοινωνίας από την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια και έτσι η διαπραγμάτευση, που διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, απέδωσε καρπούς».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter