Μειοψηφία ΔΣ Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Γεωργιάδη σε βάρος της Ευρωπαίας Εισαγγελέως

Μειοψηφία ΔΣ Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Γεωργιάδη σε βάρος της Ευρωπαίας Εισαγγελέως

Τις κατάπτυστες δηλώσεις του υπουργού Υγείας και πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη σε βάρος της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, Λάουρα Κοβέσι καταδικάζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων υπό τον Εφέτη και επί τρεις φορές πρόεδρο της Ένωσης, Χριστόφορο Σεβαστίδη.

Όπως υπογραμμίζουν, έξι δικαστές και συγκεκριμένα ο Εφέτης και πρώην πρόεδρος της ΕνΔΕ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο Εφέτης Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ο Πρωτοδίκης, Παντελής Μποροδήμος, ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Μιχάλης Τσέφας, ο πρωτοδίκης, Ιωάννης Ασπρογέρακας και η Ειρηνοδίκης Έφη Κώστα, οι δηλώσεις Γεωργιάδη «συνιστούν απρέπεια και ευθεία απειλή εναντίον μιας δικαστικής λειτουργού εκθέτοντας την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ όπως αναφέρουν «προσβάλουν όχι μόνο προσωπικά την κ Covesi αλλά θεσμικά την δικαιοσύνη».

Επίσης, όπως αναφέρουν, «οι δηλώσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των δηλώσεων του συγκεκριμένου υπουργού σε βάρος Ελλήνων δικαστών όταν οι αποφάσεις που εκδίδουν δεν είναι βολικές για την εκτελεστική εξουσία».

«Δεν θα επιτρέψουμε να εγκαθιδρυθεί κλίμα φόβου στο Δικαστικό Σώμα και καλούμε το προεδρείο της Ένωσης να σταθεί με υπευθυνότητα στο ζήτημα» επισημαίνεται.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες η πλευρά Σεβαστίδη είχε ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου ΔΣ για τις δηλώσεις Γεωργιάδη. Ωστόσο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκαν πέντε μέλη του ΔΣ και λόγω έλλειψης απαρτίας αναβλήθηκε για την 1η Απριλίου του 2024.

Διαβάστε επίσης: Σεβαστίδης: Έκτακτο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την επίθεση Άδωνη κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως

Να σημειωθεί ότι είναι πρωτοφανής η εκκωφαντική σιωπή της συνήθως λαλίστατης Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως και των υπολοίπων Δικαστικών Ενώσεων που όταν πρόκειται για δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης επιδεικνύουν άμεσα αντανακλαστικά και καταδικάζουν. Στην περίπτωση όμως υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη σιωπούν προκλητικά.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Η ποιότητα της Δημοκρατίας μιας χώρας κρίνεται από το επίπεδο των θεσμών και τον σεβασμό των πολιτειακών παραγόντων απέναντι στους θεσμούς. Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο αποτελούν τους εγγυητές του κράτους δικαίου και για τον λόγο αυτό περιβάλλονται από ένα πλέγμα διατάξεων που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία τους ιδίως απέναντι στην εκτελεστική εξουσία. Η ευρωπαϊκή εισαγγελία αποτελεί ανεξάρτητη και αποκεντρωμένη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο σεβασμός στο έργο της είναι θεμελιώδης υποχρέωση των οργάνων όλων των κρατών μελών. Οι δηλώσεις του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη σε βάρος της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συνιστούν απρέπεια και ευθεία απειλή εναντίον μιας δικαστικής λειτουργού εκθέτοντας την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως εκπρόσωποι της μεγαλύτερης δικαστικής Ένωσης της χώρας και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών καταδικάζουμε τις δηλώσεις αυτές που προσβάλουν όχι μόνο προσωπικά την κ Covesi αλλά θεσμικά την δικαιοσύνη. Θεωρούμε χρέος μας συνεπώς να ενημερώσουμε τα αρμόδια όργανα της EAJ. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των δηλώσεων του συγκεκριμένου υπουργού σε βάρος Ελλήνων δικαστών όταν οι αποφάσεις που εκδίδουν δεν είναι βολικές για την εκτελεστική εξουσία . Δεν θα επιτρέψουμε να εγκαθιδρυθεί κλίμα φόβου στο Δικαστικό Σώμα και καλούμε το προεδρείο της Ένωσης να σταθεί με υπευθυνότητα στο ζήτημα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter