Μενουδάκος: Αποχώρησε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Η αιχμή για «δηλώσεις απειλές»

Μενουδάκος: Αποχώρησε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Η αιχμή για «δηλώσεις απειλές»

Τέλος εποχής συνιστά η παραίτηση του Κωνσταντίνου Μενουδάκου από την προεδρία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μία απόφαση που είχε γνωστοποιήσει και υποβάλει εδώ και μήνες για προσωπικούς λόγους, όπως έχει πει. Εκ της θέσεώς του, μαζί με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, το προηγούμενο διάστημα είχαν βρεθεί στο επίκεντρό της διαχείρισης του καραμπινάτου σκανδάλου των υποκλοπών που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθούσε να αποσιωπήσει. Είχε ταχθεί, μάλιστα, στο πλευρό του, Χρήστου Ράμμου στηλιτεύοντας «πρωτοφανείς αντιθεσμικές απειλές», που δεχόταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας πως θα μπορούσαν να «ερμηνευτούν ως απειλή».

Διαβάστε περισσότερα: Ο Μενουδάκος στηρίζει τον Χρήστο Ράμμο: «Τέτοιου είδους επιθέσεις μπορούν να ερμηνευτούν ως απειλή»

Σε αυτό το μήκος κύματος, στη συνέντεξη Τύπου την Τρίτη άφησε αιχμή για την αμφισβήτηση μεταξύ των Ανεξάρτητων Αρχών και των κυβερνήσεων καθώς, όπως είπε: «εκφράζεται με δηλώσεις οι οποίες δίνουν την εντύπωση πιέσεων ή απειλών που υπονομεύουν το κύρος και την αξιοπιστία τους». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι στη διαδρομή του δεν δέχθηκε σε καμία χρονική στιγμή πολιτική παρέμβαση ενώ προς επίρρωσιν του ισχυρισμού του είπε: «Όπως συνηθίζει να λέει ο καθηγητής Σπύρος Βλαχόπουλος που είναι μέλος της Αρχής μας, τα κόμματα αγαπούν τις ανεξάρτητες αρχές όταν είναι στην αντιπολίτευση και αμφισβητούν όταν είναι στην κυβέρνηση».

Ειδικότερα, ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα η ενίσχυση των ανεξάρτητων Αρχών και η μέριμνα για την αποτελεσματική λειτουργία τους δεν αποτελεί προτεραιότητα των κυβερνήσεων» και συνέχισε: «Κάποιες φορές μάλιστα, προσθέτω εγώ, η αμφισβήτηση εκφράζεται με δηλώσεις οι οποίες δίνουν την εντύπωση πιέσεων ή απειλών που υπονομεύουν το κύρος και την αξιοπιστία τους. Φαίνεται ότι στην Ελλάδα δεν έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση του πολιτικού συστήματος ότι στην ώριμη δημοκρατία αντίβαρα της εξουσίας δεν είναι μόνο τα δικαστήρια, αλλά και οι ανεξάρτητες Αρχές, τουλάχιστον οι συνταγματικά προβλεπόμενες, στο πλαίσιο αρμοδιότητας καθεμίας».

Στη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή και τη συμπλήρωση 7 χρόνων εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR), παρουσία και των μελών της Αρχής Γιώργου Ρουσόπουλου, Βασίλη Ζορκάδη και Ηλία Αθανασιάδη, σημείωσε πως υπέβαλε την παραίτησή του το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου Μαρτίου «για λόγους που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της Αρχής» και συνέχισε λέγοντας πως κατά την 9χρονη πορεία του δεν δέχτηκε πολιτικές παρεμβάσεις.

Επίσης, είπε: «Δεν επιχειρήθηκε καμία πολιτική παρέμβαση, καθώς ήξεραν ότι δεν θα υπήρχε αποτέλεσμα, εξάλλου ούτε ως δικαστής δέχθηκα πολιτικές παρεμβάσεις, ούτε ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο το απασχόλησαν πολύ σοβαρές υποθέσεις, όπως είναι τα μνημόνια και άλλες. Η Αρχή επιτέλεσε το έργο της χωρίς πιέσεις».

Ακόμα, τόνισε: «Η Αρχή δεν είναι ανασχετικός παράγοντας για την πρόοδο, όπως υποστηρίζεται κατά καιρούς αδικαιολόγητα και από κάποιους σχεδόν εμμονικά. Σε ένα κράτος δικαίου κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πρέπει να γίνεται για συγκριμένο σκοπό που προβλέπεται σε νόμο. Δεν αποτελεί αυτή η παραδοχή μόνο την άποψη της Αρχής ή την άποψη των ομόλογων εποπτικών αρχών, αλλά και τη σταθερή νομολογία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό που γενικά απαιτείται είναι νηφάλιες σταθμίσεις και κατάλληλες διασφαλίσεις βάσει κινδύνου».

Διαβάστε επίσης:

Ο Μενουδάκος στηρίζει τον Χρήστο Ράμμο: «Τέτοιου είδους επιθέσεις μπορούν να ερμηνευτούν ως απειλή»

Τι ξέχασε να μας πει ο Νίκος Ανδρουλάκης για την αντικατάσταση Μενουδάκου

Βουλή: Το ΠΑΣΟΚ ζητά την κλήση Κεραμέως και Μενουδάκου στην Επιτροπή Θεσμών για το «Μισέλ – Gate»

Documento Newsletter