«Μέρος των αρμοδιοτήτων μου» λέει η φον ντερ Λάιεν για τις διακοπές στα Χανιά προσκεκλημένη του Μητσοτάκη

«Μέρος των αρμοδιοτήτων μου» λέει η φον ντερ Λάιεν για τις διακοπές στα Χανιά προσκεκλημένη του Μητσοτάκη

Απάντηση στις επικρίσεις για τις τριήμερες διακοπές της στην Κρήτη, προσκεκλημένη η ίδια και ο σύζυγός της από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετική επιστολή της Σόφι ιν’τ Βελντ.

Σημειώνεται πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο σύζυγός της πραγματοποίησαν ένα τριήμερο ιδιωτικό ταξίδι στην Κρήτη, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι σύντομες διακοπές μπορεί να επηρεάσουν  τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Αθήνα. Το καλοκαίρι μετά την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στα Χανιά, η Ολλανδή ευρωβουλευτής δήλωνε ότι την ώρα που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε τις διακοπές της στα Χανιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει «εμφανώς σιωπηλή σχετικά με τα pushbacks, την έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου, το σκάνδαλο υποκλοπών που στοχεύει τους αντιπάλους της ΝΔ, την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου και την υπονόμευση ανεξάρτητων εποπτικών οργάνων».

Διαβάστε επίσης: Επικοινωνιακή «παράσταση» και στήριξη από… αχρησιμοποίητα κονδύλια στο ραντεβού Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν

Η Σόφι ιν’τ Βελντ είναι μέλος της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου και είχε αντιδράσει έντονα τον περασμένο Αύγουστο, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «σοβαρή παραβίαση των συνθηκών, της πολιτικής ευπρέπειας και ουδετερότητας».

«Θεωρώ ότι αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων μου ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να οικοδομήσω και να διατηρήσω στενές σχέσεις συνεργασίας με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, και κυρίως με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην απάντηση της, προσθέτοντας ότι «αυτές οι σχέσεις απαιτούν επίσημες συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων, αλλά μπορεί επίσης να πραγματοποιούνται περιστασιακά σε ανεπίσημους ή ιδιωτικούς χώρους. Μια προσωπική πρόσκληση από έναν αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης είναι μια εξαιρετική ευγενική κίνηση αλλά καθόλου ασυνήθιστο στις πολιτικές ή διπλωματικές σχέσεις».

Διαβάστε επίσης: Βέλη από τον γερμανικό Τύπο για τις διακοπές φον ντερ Λάιεν με τον Μητσοτάκη στα Χανιά – Η αναφορά στο Documento

Η πρόεδρος της Κομισιόν προσθέτει στην απαντητική επιστολή της ότι «η προσωπική πρόσκληση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη επέτρεψε διεξοδικές συζητήσεις και καλύτερη αμοιβαία κατανόηση σε διάφορους τομείς. Τέτοιες επαφές και συζητήσεις είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές και δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία μου ως προέδρου της Κομισιόν ούτε την ανεξαρτησία του Έλληνα πρωθυπουργού».

Απαντώντας στα περί παραβίασης της ουδετερότητας που την εγκάλεσε η Σόφι ιν’τ Βελντ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι «η σύγκριση ενός πρωθυπουργού και μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με εκπροσώπους ιδιωτικών συμφερόντων που κάνετε στην επιστολή σας είναι ανακριβής».

Από την πλευρά της η Σόφι ιν’τ Βελντ δημοσιοποιώντας την απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνει:

«Απάντηση 👇 από την Πρόεδρο @vonderleyen για τις ιδιωτικές της διακοπές στο σπίτι του @kmitsotakis.. Με σεβασμό αλλά βασικά διαφωνώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την «αστυνόμευση» των κρατών μελών και την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ, επομένως οι σχέσεις δεν έχουν διπλωματικό χαρακτήρα.»

Διαβάστε επίσης: Ανέμελος συνεχίζει τις διακοπές του ο Μητσοτάκης – Η «κρουαζιέρα» με σκάφος με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Video)

Αναλυτικά η απάντηση της προέδρου της Κομισιόν:

«Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας σχετικά με την παραμονή μου στην Κρήτη, από τις 12 έως τις 14 Αυγούστου, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Θεωρώ ότι αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων μου ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να οικοδομήσω και να διατηρήσω στενές σχέσεις συνεργασίας με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, και κυρίως με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτές οι σχέσεις απαιτούν επίσημες συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων, αλλά μπορεί επίσης να πραγματοποιούνται περιστασιακά σε ανεπίσημους ή ιδιωτικούς χώρους. Μια προσωπική πρόσκληση από έναν αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης είναι μια εξαιρετική ευγενική κίνηση αλλά καθόλου ασυνήθιστο στις πολιτικές ή διπλωματικές σχέσεις.

Η προσωπική πρόσκληση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη επέτρεψε διεξοδικές συζητήσεις και καλύτερη αμοιβαία κατανόηση σε διάφορους τομείς. Τέτοιες επαφές και συζητήσεις είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές και δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία μου ως προέδρου της Κομισιόν ούτε την ανεξαρτησία του Έλληνα πρωθυπουργού. Η σύγκριση ενός πρωθυπουργού και μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με εκπροσώπους ιδιωτικών συμφερόντων που κάνετε στην επιστολή σας είναι ανακριβής κατά την άποψή μου.

Όσον αφορά στην ερώτησή σας σχετικά με τη χρήση των πόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αυτήν τη διαμονή, μπορώ να σας ενημερώσω ότι ωφελήθηκε ως συνήθως από την προστασία της διεύθυνσης ασφαλείας της Επιτροπής, η οποία εξασφαλίζει συνεχή προστασία σε 24ωρη βάση.

Όσον αφορά στο αίτημά σας για πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις ανησυχίες και τα ερωτήματα που τέθηκαν παραπάνω (στην επιστολή σας), έχει καταχωρηθεί με την αναφορά EASE 2023/5452 και θα λάβετε απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία σύμφωνα με τον Κανονισμό 1049 /2001».

Στα αγγλικά:

«Dear Honourable Member,

Thank you for your letter regarding my stay in Crete, from 12 to 14 August, at the invitation of Prime Minister Mitsotakis.

I consider it part of my responsibilities as President of the European Commission to build and maintain close working relations with Heads of State and Government, and most notably with Members of the European Council. Those relations require formal meetings and exchanges of views but can also occasionally take place in informal or private settings. A personal invitation by a Head of State or Government is an exceptional courtesy but nothing unusual in political or diplomatic relations.

Prime Minister Mitsotakis personal invitation allowed for in-depth discussions and better mutual understanding in various areas. Such contacts and discussions are beneficial for both sides and neither jeopardise my independence as President of the Commission nor the independence of the Greek Prime Minister. The comparison of a Prime Minister and Member of the European Council with representatives of private interests that you make in your letter is inaccurate in my view.

As regards your question on the use of Commission resources for this stay, I can inform you that Ibenefitted as usual from the protection of the Commission’s security directorate, which ensures continuous protection on a 24/7 basis.

As regards your request for access to all documents related to the concerns and questions raised above [in your letter]’, it has been registered under the reference EASE 2023/5452 and you will receive a reply by the service responsible in line with Regulation 1049/2001».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter