Βέλη από τον γερμανικό Τύπο για τις διακοπές φον ντερ Λάιεν με τον Μητσοτάκη στα Χανιά – Η αναφορά στο Documento

Βέλη από τον γερμανικό Τύπο για τις διακοπές φον ντερ Λάιεν με τον Μητσοτάκη στα Χανιά – Η αναφορά στο Documento
Πηγή φωτογραφίας: Zarpanews.gr

Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε από τον διεθνή Τύπο το ταξίδι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Κρήτη, η οποία φιλοξενήθηκε μαζί με τον σύζυγό της από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο σπίτι του στα Χανιά. Συγκεκριμένα, η Γερμανική εφημερίδα Berliner-zeitung, διερωτάται «Γιατί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει διακοπές με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας;».

Παράλληλα, στο ίδιο δημοσίευμα, γίνεται αναφορά και στα όσα έχει αποκαλύψει το Documento σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών. Όπως αναφέρει «Για μήνες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι δημοσιογράφοι και πολιτικοί κατασκοπεύονταν με το spyware “Predator”. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η εφημερίδα Documento δημοσίευσε έναν μακρύ κατάλογο ανθρώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και εν ενεργεία υπουργών».

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Τα SMS «παγίδες» που έλαβαν υπουργοί και δημοσιογράφοι – Πλήρης επιβεβαίωση του Documento

«Το τριήμερο ταξίδι στην Ελλάδα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του συζύγου της Χάικο έγινε πρωτοσέλιδο στην Ελλάδα και σχολιάστηκε έντονα από τους Έλληνες χρήστες του Twitter. Ο λόγος ήταν ότι το ζευγάρι δεν είχε επιλέξει ξενοδοχείο για τη διαμονή του. Αντ ‘αυτού, έμεινε στην κατοικία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά», αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα και στη συνέχεια υπενθυμίζει ότι κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με την φον ντερ Λάιεν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τους δείχνουν να τρώνε σε ένα παραλιακό εστιατόριο αλλά και σε σκάφος, μαζί με τους συζύγους τους.

Διαβάστε επίσης: Καρφιά ιν’τ Βελντ για τη φιλοξενία της φον ντερ Λάιεν από τον Μητσοτάκη στην Κρήτη

Παράλληλα, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «αρκετοί ήταν εκείνοι -συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων – που το είδαν αυτό ως σύγκρουση συμφερόντων. Και δεν ήταν οι μόνοι» κάνοντας μάλιστα αναφορά στο άρθρο του Politico αλλά και στα όσα έχει καυστικά σχολιάσει η Σόφι Ιντ Βέλτ η οποία είναι μέλος της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, για το συγκεκριμένο ταξίδι. Συγκεκριμένα, η η Σόφι Ιντ Βέλτ είχε σχολιάσει: «Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εμφανώς σιωπηλή σχετικά με τα pushbacks, την έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου, το σκάνδαλο υποκλοπών που στοχεύει τους αντιπάλους της ΝΔ, την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου και την υπονόμευση ανεξάρτητων εποπτικών οργάνων».

Την ίδια στιγμή, η Berliner-zeitung, υπενθυμίζει το σκάνδαλο υποκλοπών με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, ενώ μάλιστα γίνεται αναφορά και στις αποκαλύψεις του Documento, για τις παρακολουθήσεις, ακόμα και εν ενεργεία υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Για μήνες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι δημοσιογράφοι και πολιτικοί κατασκοπεύονταν με το spyware “Predator”. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η εφημερίδα Documento δημοσίευσε έναν μακρύ κατάλογο ανθρώπων που που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και εν ενεργεία υπουργών» αναφέρει συγκεκριμένα η γερμανική εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης: Οι δικοί του άνθρωποι στον κύκλο της παρακολούθησης

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται και η απάντηση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτημα που έθεσε η Berliner Zeitung για το ταξίδι της φον ντερ Λάιεν στην Κρήτη. «Είναι ένα ιδιωτικό ταξίδι που είναι πλήρως σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής» ανέφερε συγκεκριμένα.

Η φον ντερ Λάιεν επικρίνεται μετά την τραγωδία στην Πύλο 

Στο ίδιο δημοσίευμα, γίνεται λόγος και για τις επικρίσεις που δέχεται από οργανώσεις του ΟΗΕ, μετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  «Είναι σαφές ότι η τρέχουσα προσέγγιση στη Μεσόγειο δεν λειτουργεί», δήλωσε η  Διευθύντρια Έκτακτης Ανάγκης στον Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ. Η ΕΕ πρέπει να θέσει την ασφάλεια και την αλληλεγγύη στο επίκεντρο των δράσεών της, συνέχισε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter