Μέση Ανατολή: Ανησυχία για εμπλοκή της Ελλάδας από τις κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μέση Ανατολή: Ανησυχία για εμπλοκή της Ελλάδας από τις κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ανησυχία και ερωτηματικά προκαλούν κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εμπλέκουν την Ελλάδα στο Μεσανατολικό και στη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων στη Γάζα, με δηλώσεις, πολιτικές και στρατιωτικές πράξεις.

Αρχικά οι δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη που πήραν χωρίς αστερίσκους, όπως ήταν αναμενόμενο, το μέρος του Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το Σάββατο. Μίλησαν για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά από τότε δεν έχουν καταδικάσει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας που προκαλούν εκατόμβες άμαχων και δεν έχουν αναφερθεί στην πάγια θέση της Ελλάδας, ότι μόνη λύση για το Παλαιστινιακό είναι αυτή που εκφράζεται έως σήμερα επίσημα από τα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών και βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ:

«Η χώρα μας παγίως τάσσεται υπέρ του αναφαίρετου δικαιώματος των Παλαιστινίων σε μια εθνική εστία εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων ενώ παράλληλα, υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ να συνυπάρχει με ασφάλεια με τους γείτονές του. Ως εκ τούτου, η χώρα μας τάσσεται υπέρ μίας συνολικής λύσης στη βάση των δύο κρατών, ως η μόνη η οποία απαντά ικανοποιητικά στο διαχρονικό αίτημα του Ισραήλ για ασφάλεια και των Παλαιστινίων για κράτος».

Το παραπάνω βασικό διπλωματικό κείμενο της Ελλάδας για το Μεσανατολικό δείχνει να έχει ξεχαστεί, αν και είναι δημοσιευμένο σε κάθε σχετική έκδοση και ιστότοπο.

Αυτή τη θέση είχε εκφράσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το 2019 και είναι δημοσιευμένη στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύγκληση ΚΥΣΕΑ

Από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε ότι «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 12:00, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι ο συντονισμός ενεργειών και η αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Από αυτό προκύπτει το ερώτημα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εμπλέξει περισσότερο τη χώρα στο Μεσανατολικό και μάλιστα με δεδομένη θέση υπέρ της μίας πλευράς ή απλώς συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ για να δείξει ότι έχει τον έλεγχο; Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σε θέματα που δεν αφορούν άμεσα την Ελλάδα;

Εκτός αν έχει πληροφορίες ότι κάποιοι θα εμπλέξουν την Ελλάδα με τον έναν ή άλλο τρόπο. Αλλά τέτοιες πληροφορίες είναι θέμα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. που ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή και όχι του ΚΥΣΕΑ. Εκτός πια αν προβλέπει ότι ο πόλεμος θα επεκταθεί στη Μεσόγειο.

Αποστολή φρεγάτας «Ψαρά»

Η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού από χθες, Τρίτη 10 Οκτωβρίου και για αρχικό διάστημα περίπου τριάντα ημερών, εντάχθηκε στην Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Τwo-SNMG 2), σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, ανακοινώθηκε… άτυπα από το ΓΕΕΘΑ.

Ακόμη σύμφωνα με την ίδια πηγή υπάρχει άσκηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δεν έχει υποβληθεί αίτημα για συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου GERALD R. FORD. Το αεροπλανοφόρο έχει σταλθεί επειγόντως στην περιοχή κοντά στο Ισραήλ για να δείξει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αμέριστα το Ισραήλ.

Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση το ΚΚΕ το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τα προσχήματα της κυβέρνησης περί “προγραμματισμένης άσκησης” δεν έχουν καμία αξία, όταν είναι δεδομένος ο επιθετικός χαρακτήρας τέτοιων αποστολών και όταν διαπράττεται μια ακόμα σφαγή του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ, με την ενεργό στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Άλλωστε, οι ίδιες οι διαρροές της κυβέρνησης που προσπαθούν να παρουσιάσουν την αποστολή της φρεγάτας ως άσχετη με όσα εκτυλίσσονται στην περιοχή, αναφέρουν ότι “δεν έχει υποβληθεί αίτημα από το ΝΑΤΟ” για συνοδεία αμερικανικού αεροπλανοφόρου που πλέει προς το Ισραήλ, αφήνοντας να εννοηθεί πως, εφόσον υποβληθεί, θα το αποδεχθούν»

Η ανακοίνωση καταλήγει:
«– Εδώ και τώρα να γυρίσει πίσω η φρεγάτα “Ψαρά”.
– Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ισραήλ στη Γάζα.
– Άμεση εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε γραμμή Πλεύρη ανακάλυψε… «μετανάστες από εμπόλεμες ζώνες»

Μέση Ανατολή: Σε war room μεταφέρθηκε ο Νετανιάχου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter