Μητσοτάκης σε γραμμή Πλεύρη ανακάλυψε… «μετανάστες από εμπόλεμες ζώνες»

Μητσοτάκης σε γραμμή Πλεύρη ανακάλυψε… «μετανάστες από εμπόλεμες ζώνες»

Την ώρα που οι Ισραηλινοί σφυροκοπούν και αιματοκυλίζουν τη Γάζα με τις πλάτες ολόκληρης της Δύσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο προσέφερε και αυτές της ελληνικής κυβέρνησης αναγνωρίζοντας το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», αλλά έφτασε και στο σημείο να αμφισβητήσει το καθεστώς του πρόσφυγα που διεθνώς αναγνωρίζεται στα άτομα που διαφεύγουν από ένοπλες συρράξεις ή διώξεις.

Ακόμη και τις διεθνείς συμβάσεις που ισχύουν εδώ και δεκαετίες και ορίζουν την έννοια και το καθεστώς του «πρόσφυγα πολέμου» ξαναγράφουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Συμβάσεις που -υποτίθεται- πως η χώρα μας σέβεται και εφαρμόζει, όπως τη Σύμβαση της Γενεύσεις του 1951, το Πρωτόκολλο του 1967 και άλλες.

Ακολουθώντας πιστά τη γραμμή Πλεύρη για αναθεώρηση του ασύλου των Παλαιστινίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε την Τρίτη στις κοινές του δηλώσεις με την Εσθονή πρωθυπουργό, Κάγια Κάλλας, για «μετανάστες από εμπόλεμες ζώνες» που ενδέχεται να φιλοξενήσει η χώρα μας, αναφορικά με την νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.

«Μας απασχόλησε και το μεταναστευτικό, ως μία κοινή πρόκληση αλλά και ως μία, δυστυχώς, ιδιαίτερη απειλή στη σκιά μάλιστα της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή, στην οποία αναφέρθηκα και στην αρχή» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «Έχω πολλές φορές την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τον ρόλο της Ελλάδος ως μίας χώρας πρώτης γραμμής, η οποία φιλοξενεί μετανάστες, από εμπόλεμες περιοχές, και μία χώρα που δεν αποκλείεται να κληθεί να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της».

Στην κατασκευή αυτή της «νέας σωστής πλευράς της ιστορίας», ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, πήγε την κυβερνητική γραμμή ακόμη βαθύτερα στον ακροδεξιό βούρκο της απανθρωπιάς, ζητώντας αναθεώρηση του ασύλου των Παλαιστινίων. Συγκεκριμένα, ζήτησε «όποιος πανηγυρίζει για εγκλήματα, δεν δικαιούται την προστασία της Δύσης» και «άτομα που πανηγύριζαν μέσα στους χώρους φιλοξενίας πρέπει να ταυτοποιηθούν και αύριο το πρωί κανένα άσυλο», με αφορμή δημοσιεύματα ακροδεξιών ιστότοπων.

Για την ιστορία και το… διεθνές Δίκαιο, να σημειωθεί το τι αναφέρει ο ΟΗΕ και η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, για το ίδιο το καθεστώς πρόσφυγα πολέμου:

«Οι πρόσφυγες είναι άτομα τα οποία διαφεύγουν από ένοπλες συρράξεις ή διώξεις […] Οι πρόσφυγες καθορίζονται και προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο. Η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967, καθώς και άλλα νομικά κείμενα, όπως η Σύμβαση του 1969 του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την προστασία των προσφύγων στη σύγχρονη εποχή. Οι νομικές αρχές που κατοχυρώνουν διαπερνούν πλέον αναρίθμητους άλλους διεθνείς, περιφερειακούς και εθνικούς νόμους και πρακτικές. Η Σύμβαση του 1951 καθορίζει το ποιος είναι πρόσφυγας και χαράσσει το πλαίσιο των βασικών δικαιωμάτων, τα οποία τα Κράτη πρέπει να εγγυόνται για τους πρόσφυγες. Μια από τις πιο θεμελιώδεις αρχές που καθορίζεται στο διεθνές δίκαιο, είναι ότι οι πρόσφυγες δεν πρέπει να επιστρέφονται ή να επαναπροωθούνται σε καταστάσεις όπου κινδυνεύει η ζωή ή η ελευθερία τους».

Διαβάστε σχετικά: Τώρα ο Πλεύρης μιλά ακόμα και για αναθεώρηση του ασύλου των Παλαιστινίων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter