Μέση Ανατολή: Ανοίγουν νέα μέτωπα στον Λίβανο, το Ιράν και την Ερυθρά Θάλασσα

Μέση Ανατολή: Ανοίγουν νέα μέτωπα στον Λίβανο, το Ιράν και την Ερυθρά Θάλασσα

Η σύγκρουση στη Γάζα με τη διευρυνόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ δημιουργεί αναφλέξεις στη Μέση Ανατολή

Σάρκα και οστά παίρνουν οι φόβοι για περαιτέρω ανάφλεξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή μετά τις εξελίξεις σε στρατηγικά σημεία της περιοχής που έχει πυροδοτήσει η συνεχιζόμενη και διευρυνόμενη ισραηλινή επιθετικότητα.

Την ώρα που η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας δεν λέει να σταματήσει, οι εντάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους εχθρούς του στην περιοχή χτυπούν κόκκινο μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι, τη διπλή έκρηξη στην Κερμάν στο νότιο Ιράν, τη συνεχιζόμενη ένταση με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου και τα επεισόδια στην Ερυθρά θάλασσα με τους Χούθι.

Η σημαντικότερη και ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για την οποία το Ιράν έσπευσε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν η διπλή βομβιστική επίθεση κοντά στον τάφο του δολοφονημένου από τις ΗΠΑ εμβληματικού στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί, για την οποία ανέλαβε τελικά την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, πριν από αυτή την εξέλιξη ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διαμήνυσε ότι θα υπάρξει «πολύ σκληρή» απάντηση από το Ιράν για την επίθεση, στην οποία σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι και περισσότεροι από 140 τραυματίστηκαν.

Δείτε επίσης: Γάζα: Όλο και πιο κοντά στους 23.000 νεκρούς – Σκοτώθηκαν δύο ακόμα δημοσιογράφοι

Πρόκληση για τη Χεζμπολάχ

Εν τω μεταξύ, με τη δολοφονία στη Βηρυτό του Σάλεχ αλ Αρούρι, υπ’ αριθμόν δύο της Χαμάς –η πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου που στοχοθετείται η πρωτεύουσα του Λιβάνου–, το Ισραήλ δείχνει ότι επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης με κλιμάκωση στο λεγόμενο «βόρειο μέτωπο». Εκτός από ισχυρό πλήγμα στην ισλαμιστική οργάνωση, το γεγονός αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση προς τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, την κατεξοχήν «νέμεση» του εβραϊκού κράτους, με την οποία λαμβάνουν χώρα εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου το τελευταίο τρίμηνο.

Στο μήνυμά του με αφορμή τη δολοφονία Αλ Αρούρι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ξεκαθάρισε πως παρότι η οργάνωσή του δεν θέλει πόλεμο, αν το Ισραήλ επιχειρήσει να επιτεθεί, θα έχει πόλεμο χωρίς όρια. Η οργάνωση του Νασράλα δεν έχει λόγους να αποκαλύψει από τώρα το πλήρες επίπεδο ανάπτυξης του οπλοστασίου της, ωστόσο εγείρονται φόβοι για το αν και πότε θα προχωρήσει σε κάποιου είδους αντίποινα προκειμένου να διατηρήσει την αποτρεπτική της ικανότητα και να περιορίσει πιθανά παρόμοια πλήγματα.

Τελεσίγραφο στους Χούθι

Το τρίτο ανησυχητικό μέτωπο είναι η βάθυνση της έντασης στον Κόλπο του Αντεν με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία που πλέουν στην Ερυθρά θάλασσα, τα περισσότερα με προορισμό τη διώρυγα του Σουέζ. Τις τελευταίες εβδομάδες οι Χούθι πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις στην Ερυθρά θάλασσα και στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, από το οποίο διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας (ICS).

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν προειδοποιήσει ότι θα βάζουν στο στόχαστρο – σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους– πλοία που περνούν από την Ερυθρά θάλασσα αν αυτά έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ. Οι επιθέσεις προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οι οποίοι έστειλαν προ ημερών τελεσίγραφο στους Χούθι «να σταματήσουν αμέσως τις παράνομες επιθέσεις», προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις «συνέπειες».

Παράλληλα η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός έπληξε από αέρος κυρίως στόχους στην πόλη Χαν Γιούνις (νότια) και στην Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά). Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε και, σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, περίπου 23.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κυρίως γυναίκες, έφηβοι και παιδιά, ενώ σχεδόν 58.000 είναι οι τραυματίες.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Ο Μπλίνκεν συνεχίζει την άσκηση πίεσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής για «περιορισμό» της σύγκρουσης

Λωρίδα της Γάζας: Στον τέταρτο μήνα ο πόλεμος – Το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι «εξάρθρωσε» μέρος της Χαμάς

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter