Μέση Ανατολή: Απαντάει η Χαμάς για την εκεχειρία στη Γάζα – Τι προβλέπει η νέα πρόταση

Μέση Ανατολή: Απαντάει η Χαμάς για την εκεχειρία στη Γάζα – Τι προβλέπει η νέα πρόταση

Η Χαμάς ετοιμάζεται να απαντήσει στην πρόταση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για μερικές εβδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων, στο πλαίσιο έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Μετά τη συνάντηση τη Μεγάλη Δευτέρα στο Κάιρο με αντιπροσώπους των κυβερνήσεων της Αιγύπτου και του Κατάρ, χωρών που μεσολαβούν, μαζί με τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε για τη Ντόχα, όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο της, και θα επιστρέψει για να δώσει απάντηση «το ταχύτερο δυνατόν», σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Σύμφωνα εξάλλου με με «αιγυπτιακές πηγές» που επικαλέστηκε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Αλ Καχέρα, η αντιπροσωπεία «θα επιστρέψει με γραπτή απάντηση στην πρόταση».

Εν αναμονή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου να κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς», καθώς σε αυτό βλέπει «το μοναδικό εμπόδιο στην άμεση κατάπαυση του πυρός».

Στο Ριάντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν είπε πως «ελπίζει» πως η Χαμάς θα δώσει θετική απάντηση στην κατ’ αυτόν «εξαιρετικά γενναιόδωρη» πρόταση «από πλευράς Ισραήλ».

Η πρόταση προβλέπει «κατάπαυση του πυρός 40 ημερών» και την «απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση αυτών των ομήρων», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, επίσης στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Μετά το Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ στο πλαίσιο νέας περιοδείας του στην περιοχή, με σκοπό να δώσει ώθηση στην προσπάθεια να υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο όπου εκτυλίσσεται μείζων ανθρωπιστική κρίση.

Διαβάστε επίσης: 

Μέλπω Λεκατσά στο Documento: Αν έχω κάτι να προσφέρω, θα το κάνω από οποιαδήποτε θέση

Μαρία Καρυστιανού: «Μαύρη ημέρα, oι αδικαίωτες ψυχές μιλούν μέσα μας»

Euroleague: Ώρα για μπάσκετ σε ΣΕΦ και Βελιγράδι – Πού θα δείτε τα ματς Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Καιρός: Πολλά τα μποφόρ και τη Μεγάλη Τρίτη – Πού θα βρέξει (LIVE)

Χοσέ Μουχίκα: Διαγνώστηκε με καρκίνο ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter