Μέση Ανατολή: Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκεχειρία στη Γάζα ζητούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μέση Ανατολή: Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκεχειρία στη Γάζα ζητούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί σήμερα το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης – 8/12/23) ψηφοφορία επί σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο απαιτεί να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, δυο μήνες και πλέον αφού ξέσπασε ο πόλεμος του στρατού του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Για να υιοθετηθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης απαιτούνται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Οι ΗΠΑ, που είθισται να προστατεύουν το Ισραήλ στο ΣΑ, έχουν εκφράσει τη θέση πως δεν απαιτείται καμιά περαιτέρω ενέργεια του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ στην τρέχουσα φάση της σύρραξης.

Η νέα προσπάθεια να ασκηθεί πίεση για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ακολουθεί την σπάνια πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, να προειδοποιήσει επίσημα το ΣΑ για την απειλή για τη «διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» που εγείρει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με την ενεργοποίηση, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του, του άρθρου 99 του καταστατικού Χάρτη. Η κίνησή του προκάλεσε εξαιρετικά πικρή ισραηλινή αντίδραση.

Τηλεφώνημα Μπάιντεν σε Νετανιάχιου για τους αμάχους

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε χθες Πέμπτη στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι, καθώς μαίνονται μάχες σε αστικό περιβάλλον, σε πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στην απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι και να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς, ιδίως μέσω διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε πολίτες να μετακινούνται με κάθε ασφάλεια εκτός εμπόλεμων ζωνών», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Στην πρώτη του τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον κ. Νετανιάχου από την 26η Νοεμβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ακόμη στο ότι πρέπει να επιτραπεί να διανεμηθεί «πολλή περισσότερη βοήθεια» στους αμάχους.

Αυτή η δορυφορική εικόνα που παρέχεται από την Maxar Technologies δείχνει πλήθος ανθρώπων και καταφύγια σε κέντρο και καταυλισμό βοήθειας του ΟΗΕ, στη Ράφα, στη νότια Γάζα, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει από το Χαν Γιουνίς και άλλες περιοχές στη Ράφα, στα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. (Δορυφορική εικόνα ©2023 Maxar Technologies via AP, File)

 

ΗΠΑ και Παλαιστίνιοι επεξεργάζονται σχέδιο για τη διοίκηση της Γάζας

Η Παλαιστινιακή Αρχή εργάζεται με αξιωματούχους των ΗΠΑ πάνω σ’ ένα σχέδιο για τη διοίκηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, μετέδωσε το Bloomberg News επικαλούμενο τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ.

Το προτιμώμενο αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα ήταν η μαχητική οργάνωση της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, να γίνει ήσσων εταίρος υπό την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), βοηθώντας να οικοδομηθεί ένα νέο ανεξάρτητο κράτος που να περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Στάγεχ σε συνέντευξή του χθες, Πέμπτη, στο Bloomberg News.

«Αν είναι έτοιμοι (η Χαμάς) να έρθουν σε μια συμφωνία και να δεχθούν την πολιτική πλατφόρμα της ΟΑΠ, τότε υπάρχει χώρος για συζήτηση. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να είναι διαιρεμένοι», δήλωσε ο Στάγεχ, προσθέτοντας πως ο στόχος του Ισραήλ να νικήσει πλήρως τη Χαμάς δεν είναι ρεαλιστικός.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα εξαλείψει την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς αφού ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινές κωμοπόλεις και χωριά σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ισραήλ.

Περισσότεροι από 17.170 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 46.000 τραυματισθεί αφότου το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα σε απάντηση για την επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Κωλοτούμπα» Ερντογάν όπως λέει ο Άδωνης ή κράτα μικρό καλάθι;

Επεισόδια στου Ρέντη: Μπαράζ προσαγωγών από την ΕΛ.ΑΣ. – Πλήθος κόσμου στην Πέτρου Ράλλη (Videos)

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου καταδικάζει την προσπάθεια φίμωσης του Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter