Εκκένωση Γάζας: «Είναι αδύνατο και απάνθρωπο» – Σφοδρές αντιδράσεις για το ισραηλινό τελεσίγραφο

Εκκένωση Γάζας: «Είναι αδύνατο και απάνθρωπο» – Σφοδρές αντιδράσεις για το ισραηλινό τελεσίγραφο

Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός στην -ισοπεδωμένη από τους βομβαρδισμούς και αποκλεισμένη από την πρόσβαση σε νερό, ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης- Γάζα, μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο 24ωρων για εκκένωση της περιοχής. Οι κινήσεις του Τελ Αβίβ προκάλεσαν αντιδράσεις από πλευράς ΟΗΕ, με τον Οργανισμό να επισημαίνει ότι είναι αδύνατη η μετακίνηση περίπου 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς να «προκληθούν καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Αντίστροφη μέτρηση για το ισραηλινό τελεσίγραφο 24 ωρών – LIVE εικόνα από τη Γάζα

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε σχετική ανακοίνωση για το ισραηλινό τελεσίγραφο επισημαίνεται ότι οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα ενημέρωσαν ότι είναι αδύνατη η μεταφορά των τραυματιών από τα νοσοκομεία.

Διαβάστε σχετικά: Μέση Ανατολή: Πόλεμος προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Οι φωτογραφίες με τα καμένα μωρά και η τεχνητή νοημοσύνη

«Υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι πολίτες, η επιβίωση των οποίων κρίνεται από την ιατρική υποστήριξη και τα ειδικά μηχανήματα. Εάν επιχειρήσουμε τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων θα έχουμε υπογράψει τον θάνατό τους», είπε ο εκπρόσωπος Τύπο του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

«Θα ήταν απάνθρωπο να δοθεί μία τέτοια εντολή στους υγειονομικούς», πρόσθεσε.

Η αντίδραση της Χαμάς

Το γραφείο Τύπου της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να αγνοήσουν την εντολή του Ισραήλ για εκκένωση προς νότια.

Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου Σαλάμα Μαρούφ, τόνισε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Μάλιστα, η Χαμάς ερμήνευσε το ισραηλινό τελεσίγραφο ως τακτική ψυχολογικού πολέμου. «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου», συμπλήρωσε ο Μαρούφ.

Αδιάκοπο σφυροκόπημα στη Γάζα

Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης έχουν πάρει θέση κοντά στα σύνορα της Γάζας, με τη χερσαία επιχείρηση να θεωρείται πλέον θέμα ωρών.

Παράλληλα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδίζοντας την περιοχή. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως από την αρχή των επιχειρήσεων έως σήμερα έχουν πέσει 6.000 βόμβες.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο στρατός είναι προετοιμασμένος να παραμείνει στις θέσεις του ακόμα και μήνες αν χρειαστεί. Μόνος στόχος, όπως επικοινωνεί το Τελ Αβίβ, είναι «ο αφοπλισμός της Γάζας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter