Μέση Ανατολή: Πόλεμος προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Οι φωτογραφίες με τα καμένα μωρά και η τεχνητή νοημοσύνη

Μέση Ανατολή: Πόλεμος προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Οι φωτογραφίες με τα καμένα μωρά και η τεχνητή νοημοσύνη

Την ώρα που η πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε συναγερμό για έβδομη συνεχόμενη ημέρα και άνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν τον θάνατο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται με πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο, των οποίων η γνησιότητα μπορεί να μην έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητο παράγοντα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και ένας συνεχής πόλεμος προπαγάνδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πολύ σκληρές φωτογραφίες με τα καμένα μωρά, οι οποίες διακινούνται στο διαδίκτυο από την Πέμπτη, αφού έγινε γνωστό ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τις έδειξε στον Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους που έγινε στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Ωστόσο, η Jerusalem Post επιβεβαιώνει «με βάση επαληθευμένες φωτογραφίες των σορών» ότι οι αναφορές είναι αληθείς.

Όλα αυτά την ώρα που η Επιτροπή της ΕΕ προειδοποίησε μετά το «X» (πρώην Twitter), και τη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, για ψευδείς πληροφορίες σε σχέση με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με ερευνητές, έχουν πλημμυρίσει με παραπληροφόρηση μετά τη μεγάλη επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ και τις επιθέσεις του Ισραήλ ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας. Η έκταση και η ταχύτητα της διάδοσης των λεγόμενων fake news είναι άνευ προηγουμένου.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: «Καμπανάκι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Facebook για τα fake news – Τι αναφέρει

Οι συγκεκριμένες αποτρόπαιες φωτογραφίες, δημοσιεύθηκαν αρχικά στον λογαριασμό του πρωθυπουργού του Ισραήλ στο X (πρώην Twitter) σημειώνοντας ότι «Αυτές είναι τρομακτικές φωτογραφίες μωρών που δολοφονήθηκαν και κάηκαν από τα τέρατα της Χαμάς. Χαμάς είναι απάνθρωπη. Η Χαμάς είναι το ISIS».

Λίγη ώρα μετά, μια εκ των τριών φωτογραφιών, δημοσίευσε ο επίτιμος εκδότης της Αμερικανικής συντηρητικής ιστοσελίδας Daily Wire και πολιτικός σχολιαστής Μπεν Σαπίρο. Ο ίδιος μάλιστα έγραψε «Θέλατε εικονογραφημένες αποδείξεις νεκρών εβραϊκών μωρών; Εδώ είναι, εσείς αξιολύπητοι μισητές των Εβραίων. Το Ισραήλ θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων. Αλλά το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει σε αυτούς που το έκαναν αυτό να ζήσουν. Κάθε σταγόνα αίματος που χύνεται στη Γάζα είναι στη Χαμάς».

Ωστόσο, οι φωτογραφίες τέθηκαν υπό αμφισβήτηση για την γνησιότητα τους από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Μαξ Μπλουμένθαλ, εκδότη του ερευνητικού ισοτόπου The Grayzone. Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρει ότι οι φωτογραφίες είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης (AI), γεγονός που σχολιάζουν και πολλοί ακόμα χρήστες του X (πρώην Twitter).

«O Μπεν Σαπίρο έχει προωθήσει μια εικόνα που δημιουργήθηκε από AI και ισχυρίστηκε ότι έδειχνε ένα ισραηλινό μωρό να καίγεται από μαχητές της Χαμάς. Το γραφείο του Νετανιάχου έδειξε παρόμοιες κατασκευασμένες εικόνες στον Τζο Μπάιντεν και τον Τόνι Μπλίνκεν;» έγραψε ο Μαξ Μπλουμένθαλ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter