Μέση Ανατολή: Νεκροταφείο παιδιών η Γάζα – Πάνω από 10.000 οι νεκροί

Μέση Ανατολή: Νεκροταφείο παιδιών η Γάζα – Πάνω από 10.000 οι νεκροί

Ενώ συνεχίζονται οι αδιάκοποι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η πολιορκημένη Λωρίδα μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών».

Η προστασία των αμάχων θα πρέπει να είναι «πρωταρχικής σημασίας», τόνισε καθώς το Ισραήλ αγνοεί τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ καθημερινά αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις.

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τεμένη, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής», είπε ο γενικός γραμματέας. Κατήγγειλε τις σαφείς παραβάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έκανε ξανά έκκληση για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Κατάπαυση του πυρός τώρα» – Ηχηρή έκκληση από ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις

Σε κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες των σημαντικότερων ανθρωπιστικών οργανισμών του ΟΗΕ καθώς και διεθνών φιλανθρωπικών οργανώσεων ζητούν «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «φρικτή» και «απαράδεκτη».Kαταγγέλουν ότι: «ένας ολόκληρος πληθυσμός πολιορκείται και δέχεται επιθέσεις, στερείται την πρόσβαση στα απαραίτητα για την επιβίωση, βομβαρδίζεται στα σπίτια του, στα καταφύγιά του, στα νοσοκομεία και στους χώρους λατρείας. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται οι επικεφαλής της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, του ΠΟΥ, της Save the Children και της CARE International.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου: Στην ατζέντα πιθανές «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησαν  τηλεφωνικά και συζήτησαν τη δυνατότητα «τακτικών παύσεων» στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν με το Ισραήλ αυτές τις προσωρινές ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα αλλά πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτών των συζητήσεων, όχι στο τέλος». Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι πρόσφορη μια γενική κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, τη Δευτέρα  αναμένεται να βγουν από τη Γάζα περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες και να περάσει στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία ωστόσο δεν αρκεί. Σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν περάσει στη Γάζα λιγότερα από 30 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης.

Οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 10.000

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, 10.022 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 4.104 παιδιά.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ- Γκουτέρες: Η Γάζα μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών»

Αμπάς σε Μπλίνκεν: «Διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα» – 4.800 παιδιά νεκρά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter