Αμπάς σε Μπλίνκεν: «Διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα» – 4.800 παιδιά νεκρά

Αμπάς σε Μπλίνκεν: «Διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα» – 4.800 παιδιά νεκρά

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε σήμερα απροειδοποίητη επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή εν μέσω των εντάσεων που έχουν προκληθεί λόγω του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, την ντε φάκτο παλαιστινιακή πρωτεύουσα, κατά την δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου που η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας ομήρους περισσότερους από 240.

Ο Μπλίνκεν απέρριψε τις εκκλήσεις για εκεχειρία που έκαναν χθες Άραβες αξιωματούχοι έχοντας ζητήσει ανεπιτυχώς την προηγούμενη ημέρα από το Ισραήλ περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί στην περιοχή αλλά και να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τρόπο που θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς που είναι σύμφωνα με το Ισραήλ ο στόχος του.

Οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Αμπάς είπε στον Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση εκεχειρία και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Επίσης έκανε λόγο για «γενοκτονία» που διεξήχθη στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο υποσχέθηκε να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς και βομβαρδίζει αδιάκοπα το έδαφός της μετά τις 7 Οκτωβρίου.

“Για άλλη μια φορά, συναντιόμαστε κάτω από τις σκληρότερες δυνατές συνθήκες, δεν έχω λόγια να περιγράψω τον πόλεμο της γενοκτονίας και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα στα χέρια του στρατιωτικού μηχανισμού του Ισραήλ, χωρίς κανέναν σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου”, είπε ο Αμπάς.

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη μεταφορά της βοήθειας στη Γάζα και την αποκατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών εκεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

“Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την δέσμευση των ΗΠΑ να εργαστούν προς την υλοποίηση των νόμιμων φιλοδοξιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους”, πρόσθεσε ο Μίλερ.

Οι Μπλίνκεν και Αμπάς “συζήτησαν για τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της ανάγκης να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι”, είπε ο Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι μια “αποτελεσματική και εκσυγχρονισμένη Παλαιστινιακή Αρχή” θα ήταν πιο λογικό να κυβερνήσει τελικά τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά παραδέχτηκε ότι άλλες χώρες και διεθνείς θεσμοί πιθανόν να έχουν έναν ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας και στην διακυβέρνηση στο μεταξύ.

Η συνάντηση Μπλίνκεν-Αμπάς ήταν η δεύτερη μετά την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Όχθη. Δεν είχε προαναγγελθεί και το πρακτορείο Reuters συμφώνησε να μη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της επίσκεψης μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί για λόγους ασφαλείας.

Δεκάδες νεκροί σε προσφυγικό καταυλισμό

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα αργά το Σάββατο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Περισσότεροι από 30 [νεκροί] έφτασαν στο Νοσοκομείο Μαρτύρων al-Aqsa στο Deir Al-Balah στη σφαγή που διαπράχθηκε από την κατοχή στον καταυλισμό al-Maghazi στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ashraf Al-Qudra.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε νωρίτερα ότι 51 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό.

Η Χαμάς ανέφερε σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram ότι το Ισραήλ βομβάρδισε «απευθείας» σπίτια πολιτών, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά.

«Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στόχευσε το σπίτι των γειτόνων μου στο στρατόπεδο al-Maghazi, το διπλανό μου σπίτι κατέρρευσε μερικώς», είπε ο Mohammed Alaloul, 37, δημοσιογράφος που εργάζεται για το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Αλαλούλ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 13χρονος γιος του, Αχμέντ, και ο τετράχρονος γιος του, Κάις, σκοτώθηκαν στην επίθεση, μαζί με τον αδερφό του. Η σύζυγός του, η μητέρα του και άλλα δύο παιδιά τραυματίστηκαν.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι εξετάζει εάν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις επιχειρούσαν στην περιοχή τη στιγμή του βομβαρδισμού.

«Παράθυρο» λίγων ωρών άνοιξε το Ισραήλ για απομάκρυνση αμάχων από τη Βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε και πάλι σήμερα, Κυριακή, στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας ‘παράθυρο’ λίγων ωρών για να φύγουν προς το νότιο τμήμα του παράκτιου θύλακα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη μετακίνηση σε δρόμο με κατεύθυνση τον νότο από τις 10 πμ έως τις 2 μμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έγραψε αργά χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα Χ. Ο στρατός δημοσίευσε επίσης χάρτη που δείχνει τη δίοδο αυτή. Η ανάρτηση, στα αραβικά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, κατευθυνθείτε προς τα νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας».

Ο ισραηλινός στρατός έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα να μετακινηθούν προς τις νότιες περιοχές του θύλακα. Σύμφωνα με τον στρατό, τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι το έχουν ήδη κάνει.

Live εικόνα από τη Γάζα

Δείτε live τις εξελίξεις στο documentonews

15:10 Τουλάχιστον 9.770 νεκροί Παλαιστίνιοι, 4800 παιδιά

Τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 4.800 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, Άσραφ αλ Κούντρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 2.550 γυναίκες έχουν επίσης σκοτωθεί.

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς έκανε επίσης έκκληση στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ή στην Αίγυπτο να εγγυηθούν την ασφαλή απομάκρυνση των τραυματιών από τον θύλακα.

“Καλούμε την ICRC να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση για τους τραυματίες, να τους συνοδεύσει και να εγγυηθεί την ασφαλή τους άφιξη στο πέρασμα της Ράφα μέχρι να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου”, είπε ο αλ Κούντρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι να επιτρέψει η Αίγυπτος σε αιγυπτιακά ασθενοφόρα να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρουν τους τραυματίες από τα νοσοκομεία του θύλακα σε αιγυπτιακά νοσοκομεία “για να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδό τους”.

14:30 Απάντηση του ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής στον Eliyahu

Οργισμένη απάντηση δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής στον ακροδεξιό υπουργό του Ισραήλ, Amichai Eliyahu, που μίλησε για ρίψη πυρηνικών στην Γάζα.

«Τέτοια σχόλια αποτελούν μετάφραση του γενοκτονικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας εδώ και 30 ημέρες», αναφέρει το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, δηλώνει ότι τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού «αποτελούν σαφή αντανάκλαση των εκστρατειών υποκίνησης που υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι για την καταστροφή της Γάζας και τον εκτοπισμό των κατοίκων της. Τα σχόλια αυτά αποτελούν πλήγμα για όλες τις χώρες που απαιτούν από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των αμάχων».

13:30 Συγκλονιστικοί “Κοινοί Θνητοί” τραγουδούν για την Παλαιστίνη μπροστά σε 20.000 συγκεντρωμένους

13:15 Γάζα: Παραδοχή Ισραηλινών ότι έπληξαν σχολείο με αμάχους – «Στοχεύαμε αλλού»!

Το πρωί της Κυριακής, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι μια προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι δεν είχαν στόχο την τοποθεσία σχολείου όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι στην Τζαμπαλίγια, “αλλά η έκρηξη μπορεί να ήταν αποτέλεσμα πυρών των Ισραηλινών δυνάμεων που στόχευαν αλλού”…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

13:00 Ογκώδης  πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα (Videos)

Μια πολύ μεγάλη διαδήλωση ξεκίνησε για την Παλαιστίνη με τον κόσμο να γεμίζει το Σύνταγμα πριν καν φτάσει η ανακοινωμένη ώρα της συναυλίας. Μετά το πέρας της συναυλίας, ο κόσμος αναμένεται να κινηθεί προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Από τις 11 το πρωί είναι σε εξέλιξη το μεγάλο συλλαλητήριο και η συναυλία αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της σφαγής στη Γάζα στην πλατεία Συντάγματος.

Την συγκέντρωση διοργάνωσαν πλήθος σωματείων, φορέων και αριστερών πολιτικών οργανώσεων.

12:55 Οι IDF κατέρριψαν drone στον Λίβανο

«Πριν από λίγο, εντοπίστηκε ένα UAV που πετούσε από το εσωτερικό του Λιβάνου προς το Ισραήλ. Το UAV εντοπίστηκε από τα συστήματα ανίχνευσης και ελέγχου και αναχαιτίστηκε επιτυχώς από την εναέρια άμυνας των IDF πάνω από τον Λίβανο», ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

12:00 «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία», δηλώνει το Κατάρ

Την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, υποδέχτηκε στο Βασιλικό Παλάτι ο Εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, και, μεταξύ άλλων, συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα.

Στο τέλος της συνάντησης, ο σεΐχης  τόνισε ότι το Κατάρ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των αμάχων και έκανε λόγο για γενοκτονία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

«Μας λυπεί το γεγονός ότι η κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει να επιδεινώνεται. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των αμάχων. Οι διεθνείς αντιδράσεις στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα δεν είναι στο απαιτούμενο επίπεδο. Τονίσαμε την ανάγκη να παρασχεθούν όλες οι ανάγκες των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών και των καυσίμων για τη Λωρίδα της Γάζας. Η έλλειψη καυσίμων απειλεί να θέσει περισσότερα νοσοκομεία εκτός λειτουργίας. Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία», δήλωσε ο Εμίρης.

11:40 Ο Μπλίνκεν φτάνει στη Ραμάλα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ο οποίος έφτασε στα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντά τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς

Η στάση του Μπλίνκεν στη Ραμάλα δεν ανακοινώθηκε στο αρχικό δρομολόγιο για τη διπλωματική του περιοδεία.

10:00 Eπίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία την Κυριακή

Θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Χαμάς – Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί ένα θρίλερ σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης ή μη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Τουρκία.

Αρχικά, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Τουρκίας είχαν διαρρεύσει την πληροφορία περί επίσκεψης Μπλίνκεν στην Αγκυρα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Ωστόσο, στη συνέχεια αυτό διαψεύστηκε, με το επίσημο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να περιλαμβάνει επισκέψεις σε Τελ Αβίβ, Αμάν, Τόκιο, Σεούλ και Νέο Δελχί.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

09:10 Ισραήλ: Πλήγματα σε «2.500 τρομοκρατικούς στόχους» από την αρχή του πολέμου

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν το πρωί της Κυριακής ότι οι χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της έχουν πλήξει «περισσότερους από 2.500 τρομοκρατικούς στόχους» από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων τους στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας,  τα ισραηλινά στρατεύματα κατεύθυναν αεροσκάφη να χτυπήσουν ένα στρατιωτικό συγκρότημα της Χαμάς, το οποίο, όπως λέει, περιείχε «κέντρα διοίκησης και ελέγχου, θέσεις παρατήρησης και πρόσθετη τρομοκρατική υποδομή».

08:08 Mητέρα 7 παιδιών: «Τρώμε ένα γεύμα τη μέρα, πίνουμε βρώμικο νερό»

Μιλώντας στο BBC η Σουχέρ Αλ Λουχ, μητέρα επτά παιδιών είπε: «Πίνουμε βρώμικο νερό. Τρώμε ένα γεύμα κάθε μέρα, κυρίως τόνο ή φασόλια από κονσέρβες».

«Μερικές φορές μαγειρεύω λίγες φακές σε μια παλιά ξυλόσομπα. Έχουμε φωτοβολταϊκά στη στέγη για να μπορούμε να φορτίζουμε τα τηλέφωνά μας», προσέθεσε.

08:00 Επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Μπλίνκεν

Σύμφωνα με το Al Jazeera οι πρώτες επιδρομές σε σπίτια στη Ναμπλούς ξεκίνησαν στις 22:00 το βράδυ τοπική ώρα.

Υπήρξε μια δεύτερη επιδρομή, όπου άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων κατοίκων της Ναμπλούς.

Υπήρξαν τρεις τραυματισμοί. Αλλά παραδόξως σήμερα το βράδυ στη Ναμπλούς, δεν έγιναν συλλήψεις εκεί.

Στο Αζούν στην Qalqilya, υπήρξε νωρίτερα μια πολύ μεγάλη επιδρομή που πραγματοποιήθηκε με ισχυρή παρουσία του ισραηλινού στρατού σε σπίτια εκεί.

Κάτοικοι πιστεύουν ότι σχετίζεται με τους πυροβολισμούς που έπεσαν σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις νωρίτερα το Σάββατο. Πριν από λίγες ημέρες, οι κάτοικοι είπαν ότι περίμεναν κάποιου είδους αντίποινα όπως αυτό.

Επίσης οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και έκαναν έφοδο σε πολλά σπίτια, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Γενικά, τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, οι επιδρομές αυτές λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά την ώρα της πρωινής προσευχής. Μάλιστα ι κάτοικοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη λένε ότι περιμένουν μια μακρά νύχτα μπροστά τους.

Αυτά τα ζητήματα είναι πιθανό να τεθούν από τον Αμπάς όταν συναντηθεί με τον Μπλίνκεν που αναμένεται να φτάσει στη Ραμάλα την Κυριακή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter