Μέση Ανατολή: Σχέδιο κατοχής της Γάζας – Εγκαθίδρυση στρατιωτικής κυβέρνησης θέλουν οι ακραίοι του Νετανιάχου

Μέση Ανατολή: Σχέδιο κατοχής της Γάζας – Εγκαθίδρυση στρατιωτικής κυβέρνησης θέλουν οι ακραίοι του Νετανιάχου

Με τη διεθνή κοινότητα να έχει πλέον απαυδήσει σοβαρά με τη χωρίς ορατό τέλος στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα να απειλεί τις ζωές περισσότερων από 1 εκατ. Παλαιστινίων, οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους σε σημεία τα οποία ο ισραηλινός στρατός είχε… εκκαθαρίσει.

Ηδη εδώ και μερικές εβδομάδες και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κληθεί να δώσουν σφοδρές μάχες με μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ σε περιοχές όπου υποτίθεται ότι η δραστηριότητά τους είχε εξαλειφθεί. Οταν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, η οποία όσο συνεχίζεται η σφαγή και αυξάνεται η έξωθεν πίεση εμφανίζει όλο και πιο σοβαρά προβλήματα… σταθερότητας, αποφάσισε να προχωρήσει με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα εμφανίστηκαν αναφορές για μάχες στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν εγκατασταθεί ισραηλινά στρατεύματα για να ελέγχουν τόσο τον βορρά όσο και τον νότο. Σταδιακά το επόμενο διάστημα και όσο η επιχείρηση στη Ράφα έπαιρνε σάρκα και οστά μάχες άρχισαν να σημειώνονται σε διάφορα σημεία και πόλεις της βόρειας Γάζας.

Σφοδρές μάχες

Την εβδομάδα που μας πέρασε το κύριο μέτωπο στη Γάζα (εκτός της Ράφα η οποία βρισκόταν υπό μερική κατοχή και υπό συνεχή βομβαρδισμό) μεταφέρθηκε στην Τζαμπαλίγια στον βορρά, όπου σύμφωνα με τις αναφορές σημειώθηκαν επί πολλά 24ωρα σφοδρές μάχες. Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκειά τους έπληξε με ρουκέτα και κατέστρεψε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού του ισραηλινού στρατού με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες. Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοινώσεις, εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί εκεί, ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ εναντίον θέσεων τις οποίες υποτίθεται πως κρατούσαν μαχητές της Χαμάς, όμως τελικά εκεί βρίσκονταν ισραηλινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από φίλια πυρά πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες.

Το θέμα της Ράφα πάντως έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ισραηλινή ηγεσία καθώς, παρότι η επιχείρηση έχει ξεκινήσει, όλες τις προηγούμενες μέρες έγιναν σοβαρές προσπάθειες να μην περάσει στην κυρίως φάση της. Οι εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα αλλά και οι αντιδράσεις ήταν συνεχείς.

Πολλές δυτικές χώρες (πλην των ΗΠΑ) υπέγραψαν επιστολή με την οποία γνωστοποίησαν την αντίθεσή τους σε μια επιχείρηση στην πόλη της Ράφα και κάλεσαν το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Την ίδια ώρα στη Χάγη η Νότια Αφρική επανέφερε το θέμα της γενοκτονίας και ανάγκασε το Ισραήλ να δώσει εκ νέου συγκεκριμένες απαντήσεις ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα πεπραγμένα του στη Γάζα. Το βασικό αίτημα της Νότιας Αφρικής αυτήν τη φορά ήταν να εκδοθεί απόφαση που θα αναγκάζει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε πλήρους εκτάσεως επιχείρηση στη Ράφα.

Διχασμός στο Τελ Αβίβ

Στο ίδιο πλαίσιο η αιγυπτιακή πλευρά αρνήθηκε τις πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση Νετανιάχου να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα από την αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων και κατηγόρησε το Ισραήλ πως κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιτευχθεί καμία εκεχειρία στη Γάζα.

Την κατηγορία αυτή έρχονται να επιβεβαιώσουν αποκαλύψεις σχετικά με τον βαθύ διχασμό που έχει δημιουργηθεί για τη στρατηγική του πολέμου και την έκβασή του στο επιτελείο του Νετανιάχου και στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η αποκάλυψη για ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου που προβλέπει στην ουσία την οριστική κατοχή της Γάζας με στρατιωτικά μέσα και στρατιωτική διακυβέρνηση προκάλεσε την αντίδραση των λιγότερο ακραίων στοιχείων της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Ο Γκάλαντ ζήτησε από τον Νετανιάχου να ανακοινώσει μια σαφή στρατηγική και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος να συμφωνήσει στην εγκαθίδρυση στρατιωτικής κυβέρνησης στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης 

Ευαγγελισμός: Προκλητικός Γεωργιάδης για τους VIP του Conference League: Είναι «υποχρεωτικό» να εξετάζονται κατά προτεραιότητα 

Οι μισθωτοί έχασαν €10 δισ. με πρωθυπουργό Μητσοτάκη  

Γιατροί για VIP στον «Ευαγγελισμό»: To υπουργείο Υγείας εμπορευματοποιεί όλο και περισσότερο το σύστημα υγείας (Video)

Ακρίβεια στα τρόφιμα: Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα του Μητσοτάκη – Δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη

Πλημμύρες Θεσσαλία: Αγρότες μηνύουν Αγοραστό, Κικίλια και Τριαντόπουλο

Συναυλία Θ.Παπακωνσταντίνου – Φριντζήλα: Φωτίστηκε ο βράχος Κατράκειου με τα φώτα της Παλαιστίνης (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter