Μέση Ανατολή: Το μεγάλο στοίχημα για την πολιτική επιβίωση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Μέση Ανατολή: Το μεγάλο στοίχημα για την πολιτική επιβίωση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Με τη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας να βρίσκεται προ των πυλών, με τα μαχητικά να βομβαρδίζουν ανελέητα και αδιακρίτως υποδομές και σπίτια και με την επιβολή πλήρους αποκλεισμού της περιοχής (χωρίς νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα και καύσιμα) από τις ισραηλινές δυνάμεις, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ετοιμάζει την τελευταία γραμμή άμυνας του για να διασωθεί πολιτικά μετά το φιάσκο της επίθεσης του Σαββάτου από τη Χαμάς.

Η άγρια επίθεση των ισλαμιστών που ελέγχουν τη Γάζα και η αντίστοιχα βίαια αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, έρχονται να υπογραμμίσουν αυτό για το οποίο εδώ και περίπου μια πενταετία φωνάζουν οι πιο μετριοπαθείς δυνάμεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών, την απομάκρυνση του ενδεχομένου επίλυσης του επίδικου ζητήματος στη βάση των δύο κρατών. Η λύση των δύο κρατών εδώ και περίπου μια δεκαετία χάνει συνεχώς έδαφος μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πλέον μόνο το 35% των Ισραηλινών και λιγότερο από το 40% των Παλαιστινίων θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια λύση για την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών.

Η διεθνής κοινότητα και δη ένα μεγάλο μέρος της Δύσης, εδώ και καιρό στηρίζει χωρίς δεύτερες σκέψεις την πολιτική Νετανιάχου για τη… σταθερότητα και την ασφάλεια του Ισραήλ, και έτσι είτε άθελα της, είτε ηθελημένα έχει αποδεχθεί την προωθούμενη ατζέντα της λύσης Νετανιάχου- ακροδεξιάς, δηλαδή την πλήρη κυριότητα του ισραηλινού κράτους στα εδάφη που μέχρι μόλις πριν από 70 χρόνια ήταν παλαιστινιακά.

Παρά τα καταδικαστικά ψηφίσματα από διεθνείς οργανισμούς και από υπερεθνικές οντότητες, όπως η ΕΕ, η ισραηλινή κυβέρνηση σταθερά, με τη βία στο πεδίο και χωρίς κρατήματα διπλωματικά, προωθεί την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως ενιαίας πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους (ενδεικτικά αναφέρεται η αναγνώριση από την κυβέρνηση Τραμπ της παραπάνω κατάστασης με τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην «Ιερή Πόλη»).

Από την άλλη πλευρά, όπως είναι και αναμενόμενο, η Χαμάς κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται να κρατήσει ζωντανό το «όνειρο» μια λύσης στην βάση των δύο κρατών. Δεν τη βολεύει ούτε στη στρατολόγηση, ούτε εξασφαλίζει το μέλλον της, αφού όσες φορές οι δύο πλευρές έχουν φτάσει κοντά σε συμφωνία για δύο κράτη, η διάλυση- αφοπλισμός της Χαμάς ήταν προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό τι ακριβώς παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια της τις τελευταίες τρεις μέρες αρκεί να ανατρέξει κανείς σε δηλώσεις που ανά διαστήματα έχει κάνει ο ίδιος ο Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωνε το 2019 ενώπιον της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας του Λικούντ: «Οποιοσδήποτε θέλει να εμποδίσει την ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους, πρέπει να στηρίζει την ενίσχυση της Χαμάς και τη μεταφορά χρημάτων στη Χαμάς. Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας. Να απομονώσουμε τους Παλαιστίνιους της Γάζας από τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης».

Τώρα ο ίδιος ο Νετανιάχου, μετά από την κατάρρευση της μέχρι τώρα πολιτικής του που σφραγίστηκε με το αίμα εκατοντάδων ισραηλινών, σε μια προσπάθεια να πείσει την αντιπολίτευση του Ισραήλ να μην χάσει την ιστορική ευκαιρία να συμμαχήσει μαζί του σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δηλώνει πως η επιχείρηση στη Γάζα θα αλλάξει για πάντα τη Μέση Ανατολή συνολικά. Αυτή είναι η ύστατη προσπάθεια του να διασωθεί πολιτικά γιατί πλέον ολοένα και περισσότεροι εντός του Ισραήλ, αλλά και εκτός αναγνωρίζουν ότι η πολιτική που ακολούθησε στο θέμα των δύο κρατών και η πολιτική ενίσχυσης στην ουσία της Χαμάς, έφερε το μακελειό του Σαββάτου. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της, προσπαθεί να τον φέρει προ των ευθυνών του ζητώντας του να απομακρύνει από τα πόστα τους, τους ακροδεξιούς υπουργούς που έχει τοποθετήσει σε κρίσιμα πόστα στην προηγούμενη προσπάθεια του να διασωθεί πολιτικά, που δεν είναι άλλη από τη σύγκρουση της κυβέρνησης με το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Διαβάστε σχετικά: Τελεσίγραφο Νετανιάχου: Η απάντηση του Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή»

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter