Mετά τη Guardian και γερμανική εφημερίδα ξετινάζει Δημάδη για την υπόθεση Bayer

Mετά τη Guardian και γερμανική εφημερίδα ξετινάζει Δημάδη για την υπόθεση Bayer

Μετά τη Guardian και το «Columbia Journalism Review» και η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung (Taz) αναφέρεται στο Θάνο Δημάδη και την υπόθεση Bayer η οποία εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον πρωταγωνιστή του «περούκα gate».

Σε δημοσίευμα με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου και τίτλο «Χορηγία από τη Bayer», «ο γερμανικός κολοσσός θέλει να βελτιώσει εικόνα του» και υπότιτλο «η εταιρεία στις ΗΠΑ επιχείρησε να επηρεάσει την FPA με πενταψήφια ποσά» η εφημερίδα αναφέρεται σε περισσότερα από δώδεκα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ συνεργατών της Foreign Press Association (FPA) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και στελεχών της Bayer.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο εκτελεστικός διευθυντής της FPA, Θάνος Δημάδης προσέφερε στην Bayer «μαζική επιρροή» στην οργάνωση ξένων ανταποκριτών στις ΗΠΑ (FPA), με αντάλλαγμα χορηγία 70.000 δολάρια. Mάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα για το γεγονός αυτό ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της FPA οι οποίοι για προσωπικούς λόγους απουσίαζαν δηλώνουν «σοκαρισμένοι» για τις ενέργειες Δημάδη, κάτι που όπως λένε το ανακάλυψαν μετά την επιστροφή τους.

«Tα email δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Bayer επιχείρησε να αγοράσει την FPA» αναφέρει ο Ian Williams, αντιπρόεδρος της FPA. «Οι προτάσεις που έγινα στη Bayer είναι ανήθικες» δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος της FPA, David Michaels.

Στις 16 Ιουνίου 2018 ο Δημάδης είχε τονίσει σε δύο διευθυντές της Bayer ότι θα μπορούσε να προσφέρει μία «οραματική προσέγγιση που θα μπορούσε να είναι πολύτιμη για την Bayer και την FPA έναντι καταβολής χρημάτων», καθώς η στρατηγική επικοινωνία είναι σημαντική προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τα email που επικαλείται το δημοσίευμα ο Δημάδης εγγυόταν ότι η επιλογή των βραβευθέντων δημοσιογράφων από την FPA, δεν θα είναι αντίθετοι προς το στρατηγικό σχέδιο επικοινωνίας και τις πρωτοβουλίες της Bayer.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει επίσης το Δημάδη να υπόσχεται στη Bayer την από κοινού διοργάνωση ενός μεγάλου συνεδρίου στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 2019 από κοινού με τη Bayer.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αρμόδιοι για τη στρατηγική επικοινωνία της Bayer είχαν ενθουσιαστεί με τις προτάσεις του Θάνου Δημάδη.

Το δημοσίευμα της Guardian

Το δημοσίευμα της Guardian κινούνταν επίσης στο ίδιο πνεύμα με αυτό της γερμανικής εφημερίδας. Ο Δημάδης φέρεται να συζητούσε με την γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer για το πώς μπορεί η τελευταία να αυξήσει την επιρροή της. Με το αζημίωτο, φυσικά, για τον ίδιο το δημοσιογράφο.

Emails που περιήλθαν στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας μαρτυρούν ότι ο Δημάδης, ο οποίος την περίοδο Νοεμβρίου 2017 – Απριλίου 2019 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών και του Ιδρύματος Ξένων Ανταποκριτών στη Νέα Υόρκη, μιλούσε τακτικά με τους αντιπροέδρους της Bayer και πρόσφερε τις υπηρεσίες του για το σχεδιασμό της επικοινωνιακής πολιτικής της εταιρίας και την προώθηση των συμφερόντων της μέσω των δύο φορέων στους οποίους κατείχε σημαντική θέση.

Ως αντάλλαγμα η Bayer θα χρηματοδοτούσε γενναία τους δύο φορείς, αλλά και τον ίδιο τον Δημάδη, ο οποίος μάλιστα σε e-mail του τον Ιούλιο του 2018 ζήτησε από τους αντιπροέδρους της Bayer να τον βλέπουν ως «ισχυρό σύμμαχό» τους και να τον πληρώσουν χωριστά επιπλέον της χρηματοδότησης των φορέων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter