Mετά τις αμερικανικές πιέσεις η Τουρκία παραδέχτηκε ότι ήταν δικό της το drone

Mετά τις αμερικανικές πιέσεις η Τουρκία παραδέχτηκε ότι ήταν δικό της το drone

Παρά την κατάρριψη από τους Αμερικανούς στην Συρία χθες ενός τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους και τις κυβιστήσεις που ακολούθησαν από την πλευρά της Άγκυρας για το θέμα, η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να κλιμακώσει τις επιθέσεις της εναντίον των κουρδικών δυνάμεων- οργανώσεων σε Συρία και Ιράκ ως αντίποινα για την επίθεση προ ημερών στο τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών από άνδρες του PKK.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του τουρκικού στρατού οι δυνάμεις τους «εξουδετέρωσαν» 26 Κούρδους «τρομοκράτες» στην Βόρεια Συρία και συγκεκριμένα στην πόλη Νταμπίκ. Οι τουρκικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι η επιχείρηση εναντίον των Κούρδων ήρθε αφότου αυτοί επετέθησαν με ρουκέτες εναντίον των τουρκικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας Τούρκος αστυνομικός. Ξεχωριστά από αυτό το περιστατικό το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι διεξήχθησαν και σε άλλες περιοχές αεροπορικές επιδρομές και συνολικά εξουδετερώθηκαν «30 στόχοι» που σχετίζονται με τις οργανώσεις των «τρομοκρατών», περιλαμβανομένης μιας πετρελαιοπηγής, αποθηκών όπλων και πυρομαχικών όπως και καταφυγίων.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αναφορές ότι τουρκικές επιδρομές έγιναν πολύ κοντά στον καταυλισμό- φυλακή Αλ Ροζ στην Αλ- Χασάκα, όπου μένουν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά τζιχαντιστών, με αποτέλεσμα να κοπεί το ηλεκτρικό και το νερό.

Όλα αυτά έγιναν την ώρα που η τουρκική πλευρά προσπαθούσε να ζυγίσει την αντίδραση της απέναντι στην κατάρριψη από δυνάμεις των ΗΠΑ ενός τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου Bayraktar, το οποίο όπως αποκαλύπτεται συμμετείχε σε αυτές τις τελευταίες επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων της Συρίας και κατερρίφθη επειδή πέταξε κοντά σε αμερικανική βάση.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι τουρκικά drones εθεάθησαν να διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στην Αλ Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, και ένα από αυτά βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη του μισού χιλιομέτρου από τα αμερικανικά στρατεύματα. Κατά συνέπεια θεωρήθηκε δυνητική απειλή και καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος F-16.

Μετά τις ανακοινώσεις από πλευράς των Αμερικανών, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να υποστηρίξει ότι το drone δεν ανήκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όμως λίγο αργότερα υπό το βάρος των στοιχείων, πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) διεξήγαγε πλήγματα στη Συρία εναντίον στόχων των Κούρδων ανταρτών. Τελικά σήμερα η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της «χάθηκε» κατά την διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στην βορειοανατολική Συρία «λόγω διαφορετικών τεχνικών αξιολογήσεων με τρίτα μέρη στο έδαφος».

Τα παραπάνω έγιναν αφότου όπως αποκαλύφθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ και κάλεσε να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία» και αφού τόνισε στον Γκιουλέρ την «σημασία της αυστηρής τήρησης των ισχυόντων πρωτοκόλλων επικοινωνίας μέσω των συνηθισμένων διαύλων στρατού προς στρατό».

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικά F16 κατέρριψαν τούρκικο drone στη Συρία (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter