Μετασεισμική ακολουθία μετά τα 5,1 Ρίχτερ στην Αττική – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μετασεισμική ακολουθία μετά τα 5,1 Ρίχτερ στην Αττική – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί από την μετασεισμική ακολουθία που διαδέχθηκε τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 2.14 το μεσημέρι στην Αττική, 23 χιλιόμετρα βοριοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας, με εστιακό βάθος στα 13 χιλιόμετρα, στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας που είχε δώσει και το σεισμό του 1999..

Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, με δονήσεις η μεγαλύτερη των οποίων ήταν 4, 3 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Οι ειδικοί πάντως εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς: Εκτονώνεται το φαινόμενο

Εικόνα εκτόνωσης υπάρχει αυτήν την ώρα σε ότι αφορά το θέμα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ωστόσο, ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός μηχανισμός προληπτικά για 48 ώρες.

Σε ότι αφόρα τις ζημιές, ο γγ ΠΠ είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, υπήρξαν κάποιες καταρρεύσεις προσόψεων παλαιών κτιρίων, πτώσεις σοβάδων -κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού- ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Όπως είπε, μια τουρίστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ορισμένοι άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Επίσης, αρχικά επικράτησε ανησυχία για την κατάρρευση κατασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, εξήγησε ο ίδιος, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να είχε καταπλακωθεί κάποιο άτομο, αλλά η έρευνα με ειδικές ακτίνες και εκπαιδευμένο σκύλο της πυροσβεστικής, έδειξε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό.

Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειωθήκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν

Ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά «η πόλη άντεξε και θα αντέξει» ενημερώνοντας ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης : Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε ετοιμότητα και η επιφυλακή θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο.

«Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους πάνω από  4 Ρίχτερ», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Αν και οι περισσότεροι σεισμολόγοι εκτιμούν πως επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, υπάρχει μια σχετική διάσταση απόψεων όσον αφορά το ρήγμα που τον προκάλεσε. 

Άκης Τσελέντης: Εκτιμώ ότι ήταν ο κύριος σεισμός

Την εκτίμηση ότι επρόκειτο για την κύρια σεισμική δόνηση εξέφρασε ο διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν φαίνεται να δίνει μεγαλύτερης έντασης δονήσεις, ενώ επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Νωρίτερα, μιλώντας στο documentonews.gr, ο κ. Τσελέντης δήλωσε ότι έσπασε το δυτικό κομμάτι του ρήγματος της Πάρνηθας.

Ευθύμιος Λέκκας: Δεν έχει εξακριβωθεί το ρήγμα που τον προκάλεσε

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:13 στην Αττική. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα. Αυτά τόνισε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Γεράσιμος Χουλιάρας στο documentonews.gr: Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα

Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα ως προς την εξέλιξη του φαινομένου, δήλωσε στο documentonews.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας και προέσθεσε: « Οι επόμενες ώρες ,το μέγεθος και ο αριθμός των μετασεισμών θα μας δείξουν την εξέλιξη που θα έχει . Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επικεντρική περιοχή έχει δυναμικό για μεγαλύτερη σεισμική δόνηση. Γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.»

Διαβάστε επίσης: Μικροτραυματισμοί από θραύσματα από τον ισχυρό σεισμό στην Αττική

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

Διαβάστε επίσηςΒίντεο από την στιγμή του ισχυρού σεισμού στην Αττική

Οι ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, είναι περιορισμένες, κυρίως σε παλαιά κτίρια.

Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter