Μεταξύ υποκρισίας και κακής υποκριτικής η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στους καλλιτέχνες

Μεταξύ υποκρισίας και κακής υποκριτικής η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στους καλλιτέχνες

Δεν άκουσε και δεν είδε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους δεκάδες χιλιάδες καλλιτέχνες, εργαζόμενους και σπουδαστές του Πολιτισμού που απήργησαν για δύο ημέρες και διαδήλωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς ο ίδιος κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις τεράστιες διαμαρτυρίες, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επέμενε να δηλώνει πως δεν υπάρχει ζήτημα, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει φροντίσει να τους διαβάλλει με non paper που τους κατηγορεί για fake news.

Η μόνη ουσιαστική αλληλεπίδραση που είχε η κυβέρνηση με τους καλλιτέχνες την Πέμπτη φαίνεται πως ήταν τα χημικά που επιφύλαξε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας τους εμποδίζοντάς τους να κινηθούν προς το Εθνικό Θέατρο. Πάντως, τόσο η τροπολογία που εγκρίθηκε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του κόμματος Βελόπουλου, όσο και τα μηνύματα που «έστειλε» το Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά σε διάλογο παραπέμπουν.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν απάντησε με κανέναν τρόπο στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Όπως ανέφερε η Ομοσπονδία για την τροπολογία που ψηφίστηκε, «δεν καταργεί το Π.Δ.» και «επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά». Μάλιστα δεν έμεινε εκεί, αφού όπως τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση, η κυβερνητική ρύθμιση αποτελεί «ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα», αφού «πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Κατά την ΠΟΘΑ, «η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πόρτα  που ανοίγει για την εφαρμογή του μοντέλου και σε άλλους τομείς. Στο πλευρό των καλλιτεχνών βρέθηκαν άλλωστε μία σειρά εργαζομένων του Πολιτισμού, όπως αρχαιολόγοι, συντηρητές, τεχνικοί και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και τα δημόσια μουσεία, που καταφέρονται εναντίον σχεδίου νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση και μετατρέπει τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία σε «κυβερνητικά υποχείρια».

Για όλα τα παραπάνω αλλά και για τις δεκάδες χιλιάδες καλλιτεχνών, εργαζόμενων και σπουδαστών του Πολιτισμού που πλημμύρισαν τους δρόμους, και διαδήλωναν την ώρα του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε στην εισήγησή του να μην πει λέξη. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Γιάννης Οικονόμου που κλήθηκε από το documentonews.gr να σχολιάσει τις τεράστιες αντιδράσεις και τα αιτήματα όλων των διαμαρτυρόμενων, αντί απάντησης στα όσα θίγουν, επέλεξε να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση τα «έχει ικανοποιήσει πλήρως».

«Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της απεργίας των καλλιτεχνών, οι οποίοι πλέον βρίσκονται στον δρόμο και με άλλους συναδέλφους τους. Βλέπουμε αρχαιολόγους, τεχνικούς, εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στα δημόσια μουσεία. Εκτός από τις διαμαρτυρίες για το Προεδρικό Διάταγμα, που δεν φαίνονται να πείθονται, υψώνουν τη φωνή τους και για μια σειρά από άλλα αιτήματα. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση στον πολιτισμό;» καλέσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να πάρει θέση στα όσα οι καλλιτέχνες και υπόλοιποι εργαζόμενοι καταγγέλλουν.

«Η Κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει πλήρως την απαίτηση για την απόσυρση του σκέλους που αφορούσε τους καλλιτέχνες στο Προεδρικό Διάταγμα, πλήρως. Εξαιρεί εντελώς τους καλλιτέχνες από το Προεδρικό αυτό Διάταγμα» ανέφερε, επιμένοντας στη συνέχεια στη γραμμή της «μεγάλης παρεξήγησης» που μας απάντησε και την Τρίτη.

«Επαναλαμβάνω, από την αρχή όλη αυτή η ιστορία δεν αφορούσε την άσκηση της καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας, αλλά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να προσλαμβάνονται για άλλες θέσεις στο ελληνικό Δημόσιο» επανέλαβε, υποστηρίζοντας στο τέλος πως η κυβέρνηση «ξεκινά ενέργειες τακτοποίησης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, όχι σε επίπεδο θεωρίας, αλλά και με τη δρομολόγηση συγκεκριμένων πράξεων και ενεργειών».

Πίσω από τη συμπεριφορά του Μεγάρου Μαξίμου, η στάση της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε τις τελευταίες ημέρες πιο αποκαλυπτική. Η επιλογή του γραφείου Τύπου του κόμματος να αποστείλει στους πολιτικούς συντάκτες non paper με τίτλο «20 Fake News για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και το ΠΔ85/2022» και την υπογραφή «Παρατηρητήριο Fake News», μέσω του οποίου επιχείρησε να παραπλανήσει και να διαστρέψει τα αιτήματα των καλλιτεχνών, χωρίς μάλιστα να τα κοινοποιήσει στα σωματεία τους. Ένας λόγος παραπάνω για να είναι οι απεργοί των τελευταίων ημερών εξοργισμένοι με το ρεσιτάλ εμπαιγμού τους που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης:

Απεργοί καλλιτέχνες στο documentonews.gr – «Εάν μείνουμε σπίτια μας δεν θα αλλάξει τίποτα»

Πανκαλλιτεχνικός ξεσηκωμός: Δυναμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter