Μέτωπο με Gazprom και Ρωσία για το φυσικό αέριο ανοίγει η Μολδαβία

Μέτωπο με Gazprom και Ρωσία για το φυσικό αέριο ανοίγει η Μολδαβία

Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε η ανακοίνωση από πλευράς της κυβέρνησης της Μολδαβίας ότι η χώρα δεν θα αγοράζει πια φυσικό αέριο από την Gazprom. Την αποκάλυψη περί της προσπάθειας της Μολδαβίας να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο έκανε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Βίκτορ Παρλίκοφ, σε χαιρετισμό του στο Ευρωατλαντικό φόρουμ Βιωσιμότητας στο Βουκουρέστι.

Όπως ανέφερε ο κύριος Παρλίκοφ, θίγοντας μεταξύ άλλων και το θέμα της Υπερδνειστερίας (αποσχισθείσας με την βοήθεια της Μόσχας επαρχίας): «Πλέον δεν θα αγοράζουμε φυσικό αέριο από την Gazprom για τις περιοχές που ελέγχονται από τις συνταγματικά θεσπισμένες Αρχές. Ως Δημοκρατίας της Μολδαβίας, έχουμε και ένα κομμάτι γης που δεν έχουμε τον έλεγχο, την περιοχή των αυτονομιστών». Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση της Μολδαβίας αγόρασε φυσικό αέριο από την Ευρωπαϊκή αγορά με καλύτερους για την χώρα όρους, από αυτούς που υπήρχαν στην σύμβαση προμήθειας με την Gazprom.

Οι παραπάνω δηλώσεις φαίνεται ότι ενόχλησαν το Κρεμλίνο, που έσπευσε να σχολιάσει πως οι επαφές μεταξύ της Μολδαβίας και της Gazprom συνεχίζονται καθώς η Μολδαβία χρωστάει χρήματα στην ρωσική εταιρεία. Σύμφωνα με τον Ντιμίτρι Πεσκόφ οι σχέσεις του Κίσιναου με την Gazprom χρειάζονται διευθέτηση.

Σημειώνεται πως στις ανακοινώσεις από πλευράς Μολδαβίας δεν διευκρινίζεται αν θεωρείται ως αγορά από την Ευρώπη η σύμβαση προμήθειας που υπέγραψε με την Τουρκία και τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου (BOTAS) για την προμήθεια με 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου καθημερινά. Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα πριν από μερικές ημέρες η Τουρκία ευελπιστεί ότι θα πάρει σημαντικό μερίδιο της αγοράς ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όμως οι ειδικοί σημειώνουν πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η Τουρκία δεν μεταπωλεί ρωσικό αέριο (εκτός από αζέρικο).

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία κάνει βήματα για να μετατραπεί σε προμηθευτή φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter