Μεξικό: Πέθανε ο εγγονός του Τρότσκι σε ηλικία 97 ετών

Μεξικό: Πέθανε ο εγγονός του Τρότσκι σε ηλικία 97 ετών

Ο εγγονός και θεματοφύλακας της κληρονομιάς του Λέοντα Τρότσκι, Εστέμπαν Βολκόφ, πέθανε στο Μεξικό σε ηλικία 97 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

«Ο διευθυντής μας, σύντροφος και φίλος Εστέμπαν Βολκόφ εγκατέλειψε αυτόν τον κόσμο στην ηλικία των 97 ετών», ανέφερε μέσω Facebook το Μουσείο του Σπιτιού του Λέοντα Τρότσκι.

Το μουσείο βρίσκεται στο σπίτι της πρωτεύουσας όπου ο Λέων Τρότσκι, εξορισμένος στο Μεξικό από τον Ιανουάριο του 1937, έζησε ως τη δολοφονία του, τον Αύγουστο του 1940.

Γεννημένος στη σημερινή Ουκρανία το 1926, ο Εστέμπαν Βολκόφ έφτασε στο Μεξικό σε ηλικία 13 ετών. Η μητέρα του, η Ζινάιντα –κόρη του Τρότσκι– αυτοκτόνησε στο Παρίσι, ενώ ο πατέρας του στάλθηκε στα γκουλάγκ τα χρόνια του 1930.

Θεωρείτο στο Μεξικό ο τελευταίος εν ζωή αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Λέοντα Τρότσκι, που σκοτώθηκε με χτύπημα με αξίνα πάγου στο κεφάλι από τον ισπανό μυστικό πράκτορα της NKVD Ραμόν Μερκαδέρ.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο BBC, ο Εστέμπαν Βολκόφ είχε αφηγηθεί πως επέστρεφε από το σχολείο όταν αντιλήφθηκε πως μπροστά στο σπίτι όπου ζούσε ο παππούς του βρισκόταν περιπολικό της αστυνομίας και κατόπιν είδε το αιμόφυρτο πτώμα του Τρότσκι πεσμένο στο έδαφος.

Ο Βολκόφ παρέμεινε στο Μεξικό, όπου σπούδασε χημεία και ίδρυσε το 1990 το μουσείο στο παλιό σπίτι του Λέοντα Τρότσκι, στη λαϊκή συνοικία Κογιοακάν της μεξικανικής πρωτεύουσας.

Ο Εστέμπαν Βολκόφ «έφερε σε πέρας το σημαντικότερο καθήκον της ζωής του: την υπεράσπιση των ιδεών και της διαδρομής του παππού του», ανέφερε το μουσείο στην ανακοίνωσή του.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter