Μια διαφορετική σειρά κόμικ θίγει τις ανησυχίες των κατοίκων της Σύρου

Η ομάδα «ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της στο τοπικό γίγνεσθαι του νησιού, με τη σειράς «κόμικς τοίχου» που σχεδιάζει ο συριανός σκιτσογράφος Τάσος Μαραγκός (TASMAR).
Αυτό το εγχείρημα της ομάδας στοχεύει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση πολιτών και αρχών, για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της Σύρου, μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων, ικανών να βελτιώσουν την καθημερινότητα, αλλά και τη μελλοντική πορεία του νησιού.
Μέχρι στιγμής τα θέματα που έχουν θιγεί μέσω της σειράς κόμικ είναι: η δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας, η επανάχρηση του κτιριακού αποθέματος του νησιού, το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα εξεύρεσης στέγης όσων έρχονται να εργαστούν στο νησί, αλλά οι ανεπαρκείς πλέον υποδομές του νοσοκομείου, καθώς και η δημιουργία πάρκου σκύλων.

Οι σελίδες του κόμικ ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ αναρτώνται σε μηνιαία βάση, τόσο διαδικτυακά, σε τοίχους κοινωνικών δικτύων, όσο και σε μορφή αφίσας, σε τοίχους και βιτρίνες καταστημάτων του νησιού. Με πρωταγωνιστές τους τρεις χαρακτήρες, τα σκίτσα του Τάσου Μαραγκού – βασισμένα σε ιδέες και σενάρια των μελών της ομάδας – κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών τους και συγχρόνως αναδεικνύουν ξεκάθαρα πολλά από τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού και για τα οποία οφείλει να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον η δημοτική αρχή του τόπου.

“Πολλοί τα κρατούν και τα κάνουν συλλογή και άλλοι περιμένουν κάθε πρώτη του μήνα το καινούργιο. Είναι κάτι μοναδικό, ως παρέμβαση ενεργών πολιτών, ίσως και παγκοσμίως“!  λέει χαρακτηριστικά ο Οικονομολόγος – Πολιτιστικός Διαχειριστής Χάρης Βεκρής  και δημιουργός και διαχειριστής των ομάδων «ΑΠΟΛΛΩΝ Δημοτικόν Θέατρον Ερμουπόλεως», «Θέλω η ΣΥΡΟΣ να είναι υποψήφια ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021», «Νησιώτες υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου» και «Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS») 

Όπως επίσης αναφέρει ο ίδιος στις πληροφορίες της ομώνυμης ομάδας που δημιούργησε στο facebook:  “Η σημαντική διαφορά ετούτης της ομάδας είναι: να βγει και εκτός facebook. Η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει τις πιο δραστήριες και δημιουργικές δυνάμεις του νησιού, που θα μπορέσουν να φέρουν – επιτέλους – αποτέλεσμα. Η ενεργός συμμετοχή και οι απόψεις σου για όσα μπορούν να βελτιωθούν στο νησί, για όσα πρέπει να γίνουν και για όσα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο, είναι απαραίτητες. Κάνω την αρχή για τη ΣΥΡΑ. ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ.

 

Δείτε τα κόμικ εδώ: https://blog.syraseirasou.gr/category/comic/

Τάσος Μαραγκός

Ο Tasmar, κατά κόσμον Τάσος Μαραγκός,  γεννήθηκε στη Σύρο το 1977. Δημιουργεί κόμικς και εικόνες από το 1998. Δουλειές του έχουν τυπωθεί και παρουσιαστεί σε διάφορα έντυπα και websites της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 2012, το κόμικς του, Hard Rock, παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου στο πλαίσιο της μέρας Graphic Novel Day. Το 2019 ήταν ο τιμώμενος καλλιτέχνης του Comicdom Con Athens 2019.

Τον Νοέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Hard Rock – School, Drugs & Rock N’ Roll στην Ιταλία από την εκδοτική Edizioni Mesogea. Ζει στην Αθήνα με τη γάτα του και προσπαθεί να επιβιώνει δημιουργώντας εικόνες και κόμικς. Θα βρείτε βιβλία και κόμικς του με τους ακόλουθους τίτλους: Hard Rock, Hard Porn, Kuro the Black Magik Kat, Death Pandemic, Όλα είναι Κόμικξς, Αδέσποτα Σκίτσα, Super Condom, Holy Shit Comix!, Tasmar’sketchbook#1 – Inktober 2017, Krak komiks, Big Bang!