Ο Πολ Όστερ αγαπούσε τις ταινίες όσο και τα βιβλία

Ο Πολ Όστερ αγαπούσε τις ταινίες όσο και τα βιβλία

Μπορεί να ήταν κυρίως ένας σημαντικός λογοτέχνης αλλά ο Πολ Όστερ άφησε το στίγμα του και στο σινεμά.

Στα 77 χρόνια του έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή ο Πολ  Όστερ ύστερα από μάχη με τον καρκίνο στον πνεύμονα. Η είδηση του θανάτου γέμισε με θλίψη τόσο τους χιλιάδες αναγνώστες των βιβλίων όσο και τους δεκάδες σινεφίλ που τον «γνώρισαν» μέσα από τις ταινίες που βασίστηκαν σε κάποιο μυθιστόρημα ή σενάριο του.

Τον ερχομό του Όστερ στο σινεμά προετοίμασε ο σκηνοθέτης Γουέιν Γουάνγκ («Η λέσχη της χαράς και της τύχης») που στα μέσα των 90ς έφερε αέρα ανανέωσης στο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά με το δίπτυχο «Καπνός» και «Λίγος καπνός ακόμη». Αυτά τα φιλμ που είχαν ως αντικείμενο μικρές ανθρώπινες ιστορίες από τις γειτονιές της Νέας Υόρκης και δη του Μπρούκλικ, αρχικά είχαν τον Όστερ στη θέση του σεναριογράφου, σε ένα διήγημα του οποίου βασίστηκε η πρώτη ταινία.

Όμως σύντομα ο Γουάνγκ διαπιστώνοντας την αγάπη αλλά και τις ιδέες του συγγραφέα πάνω στο γύρισμα, τον έχρισε συνσκηνοθέτη του «Λίγος καπνός ακόμη» που φτιάχτηκε στα τέλη της ίδιας χρονιάς (1995). Τρία χρόνια αργότερα ο Όστερ θα αναλάβει αποκλειστικά τη σκηνοθεσία του «Ερωτευμένοι ως την αιωνιότητα», ένα αισθηματικό δράμα με τον Χάρβεϊ Καϊτέλ και την Μίρα Σορβίνο που όμως πάτωσε στα ταμεία. Ακολούθησε το «Τhe Centre of the World» (Το Κέντρο του Κόσμου) η ταινία που ένωσε ξανά τους Γουάνγκ και Όστερ, όμως η επιμονή του συγγραφέα να έχει τη γυναίκα του Σίρι Χούστβεντ συνεργάτιδα στο σενάριο προκάλεσε τη διαφωνία του Γουάνγκ και τη ρήξη ανάμεσα στους δύο άντρες.

Τελικά το φιλμ ολοκληρώθηκε κακήν κακώς με την Μιράντα Τζουλάι να ολοκληρώνει το σενάριο.

Η δεύτερη και τελευταία φορά που ο Όστερ δοκίμασε τις σκηνοθετικές του δυνάμεις ήταν το 2007 με το «The inner life of Martin Frost», ένα πειραγμένο δράμα φαντασίας και χιουμοριστική υφή γύρω από την διαδικασία της συγγραφής και πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Ντέιβιντ Θιούλις και Ιρέν Ζακόμπ.

Διαβάστε επίσης:

Νέες ταινίες: Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ανάβει φωτιές

Πολ Όστερ: Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας – Έδινε μάχη με τον καρκίνο (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter