Νέες ταινίες: Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ανάβει φωτιές

Νέες ταινίες: Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ανάβει φωτιές

Οι Ράιαν Γκόσλινγκ και Έμιλι Μπλαντ ανάβουν φωτιές στο νέο φιλμ του Ντέιβιντ Λιτς που είναι μια σάτιρα της βιομηχανίας του Χόλιγουντ.

Ο κασκαντέρ (The fall guy) (***)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2024 (121)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιτς Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Γκόσλινγκ, Έμιλι Μπλαντ, Ααρον Τέιλορ Τζόνσον, Τομ Ράιντερ

Ο Κολτ Σίβερ είναι το δεξί χέρι αλλά κι ο φιλότιμος κασκαντέρ που αναλαμβάνει τις επικίνδυνες σκηνές που γυρίζει στις ταινίες του ο κακομαθημένος χολιγουντιανός σταρ Τομ Ράιντερ. Στα γυρίσματα του τελευταίου φιλμ τους, ο Κολτ πέφτει θύμα ενός τραγικού ατυχήματος που βάζει στοπ στην καριέρα του και παραλίγο στη ζωή του. Αποσύρεται από την πιάτσα για ένα ολόκληρο χρόνο αλλά όταν μαθαίνει ότι η αγαπημένη του σκηνοθέτρια Τζόντι Μορένο (με την οποία είχε ένα σύντομο φλερτ πριν χτυπήσει) τον θέλει για συνεργάτη στη νέα της ταινία, επανέρχεται στη δράση.

Ο «Κασκαντέρ» του Ντέιβιντ Λιτς αποτελεί το κινηματογραφικό ριμέικ της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του ’80 που είχε πρωταγωνιστή τον Λι Μέιτζορς. Πρωτότυπη σάτιρα για τους μηχανισμούς λειτουργίας του χολιγουντιανού θεάματος  ή μήπως μια ανάλαφρη κομεντί όπου δύο φαινομενικά αντίθετοι χαρακτήρες ανακαλύπτουν ότι έχουν περισσότερα κοινά από ότι πιστεύουν;  Όπως και να έχει το φιλμ του πρώην κασκαντέρ και νυν σκηνοθέτη επιτυχημένων περιπετειών με συναρπαστικές χορογραφίες δράσης («Atomic Blonde», «John Wick», «Bullet train») Ντείβιντ Λιτς είναι μια απολαυστική, απενοχοποιημένη κομεντί που ακυρώνει την σοβαροφάνεια με όσους τρόπους μπορεί. Πολλά από τα ανάλαφρα επεισόδια που ξετυλίγονται στα παρασκήνια της μπλοκμπαστεριάς που καλείται να φέρει εις πέρας η αγχωμένη και ανασφαλής σκηνοθέτρια της Έμιλι Μπλαντ, έχουν το προφίλ μιας βιτριολικής κριτικής για τον ματαιόδοξο και γεμάτο παθογένειες κόσμο της σόου μπιζ. Υπόνοιες για το αν όντως ο Κρουζ γυρίζει ο ίδιος ή όχι τις επικίνδυνες σκηνές του, ατάκες δανεικές από κλασικά έργα («Ρόκι», «Ο τελευταίος των Μοϊκανών», «Οι σκληροί του Μαιάμι») που προκαλούν σύγχυση γύρω από τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, μπηχτές για την μη αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου των κασκαντέρ («είναι δυνατόν να μην υπάρχει κατηγορία στα όσκαρ;») στη δημιουργία των πανάκριβων χολιγουντιανών φιλμ, είναι μερικά στοιχεία της πιο σινεφίλ ίσως ταινίας της χρονιάς, που υμνεί το παραδοσιακό σινεμά που φτιάχνεται με όρους αυθεντικότητας και υψηλού ρίσκου κι όχι με την ευκολία του green room ή κάποιου ψηφιακού εφέ.

Στον ιστό του τρόμου (Infested) (**)

Θρίλερ αμερικανογαλλικής συμπαραγωγής 2023 (106)

Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Βανιτσέκ Πρωταγωνιστούν: Τεό Κριστίν, Σοφιά Λεσάφρ, Ζερόμ Νιέλ, Λιζά Νιαρκό

Ένας μοναχικός νεαρός που έχει αγάπη για τα εξωτικά ζώα, κάνει το λάθος να αγοράσει σπάνια αράχνη που αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνη. Από τη στιγμή μάλιστα που το έντομο απελευθερώνεται, όλοι οι κάτοικοι της πολυκατοικίας βρίσκονται αντιμέτωποι με το θάνατο.

Πατώντας στα βασικά κλισέ των ταινιών τρόμου με πρωταγωνίστρια κάποια θανατηφόρα αράχνη («Αραχνοφοβία», «Ταραντούλα» κ.α.) ο ικανότατος Σεμπαστιάν Βανιτσέκ υπογράφει για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ένα καλοφτιαγμένο και κλειστοφοβικό θρίλερ αμείωτης αγωνίας. Υπάρχουν στιγμές που ο τρόμος δείχνει ανελέητος και καθηλώνει το θεατή με τη δύναμη του, ενώ το σενάριο εμπλουτίζεται από ένα υποτυπώδες αλλά δηκτικό πολιτικό σχόλιο για την σημερινή κατάσταση στην Γαλλία. Βέβαια δύσκολα παντρεύεται το γεμάτο ανατριχίλες θέαμα με την αποτελεσματική πολιτική αλληγορία (η εργατική πολυκατοικία των δεκάδων διαμερισμάτων μπαίνει σε υποχρεωτική καραντίνα από τις αυταρχικές αστυνομικές δυνάμεις) αλλά ακόμη κι έτσι ο σκηνοθέτης ξέρει πώς να ξεδιπλώνει το ταλέντο του ακόμη και στις πιο απαιτητικές σκηνές.

Γάτος με Πέταλα (The Garfield Movie) (**1/2)

Animation αμερικανικής παραγωγής 2024 (101)

Σκηνοθεσία: Μάρκ Ντίνταλ Φωνές των: Κρις Πρατ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Χάνα Γουάντινγκχαμ, Βινγκ Ρέιμς, Νίκολας Χουλτ

O κυνικός γάτος Γκάρφιλντ που σιχαίνεται τις Δευτέρες και λατρεύει τα λαζάνια, μπλέκει σε μια περιπέτεια που τον αναγκάζει να έρθει σε επαφή με το δραματικό παρελθόν του.

Ο Γκάρφιλντ είναι ίσως ο πλέον ανθρώπινος animated χαρακτήρας τετράποδου κατοικίδιου. Με αδυναμία στο junk food, την τηλεόραση, τον ύπνο και την καλοπέραση ο Γκάρφιλντ άνετα θα μπορούσε να είναι ένας ακοινώνητος τύπος που ζει κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του χωρίς συναναστροφές ή λοιπές εξαρτήσεις. Κάπως έτσι τον αντιμετωπίζει ο σκηνοθέτης Μαρκ Ντίνταλ και τον βάζει να μας αφηγηθεί την ιστορία της ζωής του, όπου ανακαλύπτουμε ότι πίσω από τον κυνισμό και την εγωκεντρική συμπεριφορά του κρύβεται μια συγκινητική ιστορία εγκατάλειψης. Μην φανταστείτε όμως ότι το φιλμ είναι μελό. Ο «Γάτος με πέταλα» είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία, με θανατηφόρες ατάκες και μια καλοσχεδιασμένη περιπέτεια γεμάτη ευρηματικές ανατροπές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter