Μια υποκριτική συγγνώμη δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες

Μια υποκριτική συγγνώμη δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες

Επί µία και πλέον εβδοµάδα καιγόταν η χώρα, καταδεικνύοντας για άλλη µία φορά τις τραγικές ελλείψεις, την ανεπάρκεια σχεδιασµού και το έλλειµµα προετοιµασίας της χώρας για τις συνέπειες της κλιµατικής καταστροφής που βιώνει ο πλανήτης. Επί µία και πλέον βδοµάδα η κυβέρνηση κρυβόταν πίσω από τη δήθεν «επιχειρησιακή» διαχείριση του «άριστου επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη, µε τραγικά αποτελέσµατα. Και όταν ήρθε η ώρα της «πολιτικής διαχείρισης» ο πρωθυπουργός ζήτησε µια υποκριτική συγγνώµη, την ίδια στιγµή που εκθείαζε το έργο της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση των πυρκαγιών (βλ. εκκενώσεις και αποµακρύνσεις).

Και σαν να µην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χαρδαλιάς, να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση όχι απλώς δεν εννοεί καµία απολύτως συγγνώµη, αλλά αντιθέτως δεν βρίσκει να έχει συµβεί κανένα τραγικό λάθος µε την ολοκληρωτική καταστροφή της βόρειας Εύβοιας και άλλων τεράστιων εκτάσεων στα διάφορα πύρινα µέτωπα που έπληξαν τον τόπο. Βέβαια, µας διαβεβαίωσε ο κ. Χαρδαλιάς ότι η παραίτησή του βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού και είναι έτοιµος να αναλάβει τις όποιες ευθύνες, κάτι δηλαδή σαν αυτό που είπε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ότι όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν, απλώς προφανώς ακόµη κανένας δεν βρίσκει καµία ευθύνη προς απόδοση.

Προτού καλά καλά όµως σβήσει η φωτιά και «ξεκινήσει η απόδοση ευθυνών» φαίνεται πως ξεκινάει η απόδοση «δουλειών». Πολλαπλά πλάνα και σχεδιασµοί για την επόµενη µέρα ξετυλίγονται από την κυβέρνηση, όπως έχουµε ήδη δει στο µπαράζ της προσπάθειας για επικοινωνιακή αντεπίθεση, όµως ακόµη κι εκεί ο βασιλιάς είναι γυµνός. Ή, για να είµαστε απόλυτα ειλικρινείς, είναι κυνικός και ανάλγητος, µια και δεν διστάζει να κάνει ακόµη µια καταστροφή, µια κρίση ευκαιρία για να προωθήσει τη συγκεκριµένη τους ατζέντα συµφερόντων. «Ανάδοχοι δασών» λοιπόν τιτλοφορείται η νέα µπίζνα που λανσάρει ο κ. Μητσοτάκης για να µας δείξει «πόσο µπροστά» στο πλιάτσικο είναι η κυβέρνησή του.

∆ηλαδή ιδιώτες «επενδυτές» ή «ευαγή ιδρύµατα», ή όπως αλλιώς ονοµαστούν από τη Μητσοτάκης ΑΕ και τα Μέσα της λίστας Πέτσα τα διάφορα αυτά συµφέροντα που µέσα στην απελπισία έλλειψης κερδοσκοπικών πηγών του σύγχρονου καπιταλισµού ψάχνουν πεδία σαν αυτά που απλόχερα τους προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, από τα «κόκκινα» δάνεια πριν µέχρι ακόµη και τις αναδασώσεις τώρα. Τελικά το «άριστο επιτελικό κράτος» όντως δουλεύει άριστα για πολύ συγκεκριµένα και πολύ µεγάλα συµφέροντα, ακόµη και πάνω στις στάχτες, στα συντρίµµια και τα αποκαΐδια – το βιος των πολιτών.

Πέρα όµως από την µπίζνα συντηρούνται και οι διάφορες ιδεοληψίες, µια και δεν είναι µόνο οι πρόσοδοι των ΑΕ που θα αναλάβουν «ανάδοχοι δασών». Παράλληλα προωθείται και η γενικότερη ιδιωτικοµανία της κυβέρνησης µε µερικές ή και ολικές στη συνέχεια ιδιωτικοποιήσεις δασών ουσιαστικά, στα πρότυπα µάλιστα που ήδη ο πρωθυπουργικός ανιψιός και δήµαρχος Αθηναίων εφαρµόζει σε πάρκα, λόφους και χώρους πρασίνου του λεκανοπεδίου. Αριστα λοιπόν και σε αυτό το πεδίο ο κ. Μητσοτάκης, µια και µε µια συγγνώµη νοµίζει πως όλα αυτά θα περάσουν στα ψιλά, του συνιστούµε όµως να πάψει να έχει κι αυτός αυταπάτες.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter