Μήνυμα – πρόκληση Μητσοτάκη για το Power Pass: Πρώτα έταξε, μετά έδωσε ψίχουλα και τώρα… το πανηγυρίζει

Μήνυμα – πρόκληση Μητσοτάκη για το Power Pass: Πρώτα έταξε, μετά έδωσε ψίχουλα και τώρα… το πανηγυρίζει

Με ένα τηλεοπτικό μήνυμα-ανοιχτή πρόκληση συνόδευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την καταβολή των ισχνών επιδοτήσεων του Power Pass που έχουν απογοητεύσει ακόμα και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της κυβέρνησης, προδίδοντας με τα λεγόμενά του και την εικόνα του τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνησή του με τις επιλογές του.

Δείτε επίσης: «Καταπέλτης» η Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αλλά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα βλέπει όλα καλά

«Αποκαθιστούμε μια αδικία» υποστηρίζει στο μήνυμά του την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, την ώρα που τα πρώτα στοιχεία για τις καταβολές των επιδοτήσεων για το Power Pass προκαλούν αντιδράσεις, με πλήθος κόσμου να αντιλαμβάνεται ως εμπαιγμό το ύψος τους. Σημειώνεται πως, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, εκτός επιδότησης μένουν προς ώρας σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο δικαιούχοι, ενώ μεσοσταθμικά, η επιδότηση φτάνει τα 17 ευρώ κάθε μήνα.

Ενδεικτικό της κατακραυγής των πολιτών προς την κυβέρνηση, που γίνεται πια ορατή ακόμα και μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, το γεγονός πως ακόμα και ο Κυρ. Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα σπεύδει να αναφέρει πως «υψώνουμε τώρα άλλο ένα ανάχωμα» που «προφανώς θα το ήθελα μεγαλύτερο», συμπληρώνοντας όμως από την δικαιολογία πως «πρέπει να ζυγίζεται στο μέτρο της πραγματικότητας και των εθνικών μας αντοχών».

Στη συνέχεια δε, δεν παραλείπει να αναφερθεί ψευδεπίγραφα στην «εξουδετέρωση στην πράξη» της ρήτρας αναπροσαρμογής που δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή, ενώ επικαλείται και πάλι πως οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά έξι φορές σε σχέση με το περσινό έτος, σηκώνοντας τα χέρια της κυβέρνησής του ψηλά, καθώς «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει μια τέτοια αύξηση, μόνο να την περιορίζει».

«Είμαστε σε πόλεμο» καταλήγει α λα Μακρόν στο τέλος του μηνύματός του, με πολεμική ρητορική και ακόμα μία μομφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μία «ευρωπαϊκή απάντηση» που απαιτείται, βάζοντας και πάλι στον «πάγο» τα αιτήματα των πολιτών για περαιτέρω στήριξη, αφού υπογραμμίζει πως «τα περιθώρια έχουν και όρια», και πως «όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις, λέει απλώς εύκολα ψέματα».

Στο κλείσιμό του δε, αφού επαναλαμβάνει τη δυσκολία της κατάστασης, αφού αναγκάζεται να παραδεχτεί πως τα μέτρα που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα είναι ισχνά μπροστά στις ανάγκες της κοινωνίας, δηλώνει… καλός καπετάνιος που φαίνεται στη φουρτούνα, καλώντας σε υπομονή «μέχρι να περάσει και αυτή η τρικυμία».

Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα Μητσοτάκη:

«Από σήμερα, η Πολιτεία ενεργοποιεί ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά της ακρίβειας, που πολιορκεί όλες τις χώρες και όλα τα νοικοκυριά: η εφαρμογή Power Pass ξεκινά να αποζημιώνει αναδρομικά τους καταναλωτές για μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο. Αποκαθιστούμε, έτσι, μία αδικία.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, διεκπεραιώθηκαν 3 εκατομμύρια αιτήσεις. Και σχεδόν 2 εκατομμύρια δικαιούχοι εισπράττουν, ήδη, ποσά από 18 έως και 600 ευρώ. Κάτι που σε συνδυασμό με άλλες εκπτώσεις και επιδοτήσεις, που επίσης ισχύουν, μετριάζει το βάρος των ανατιμήσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια κρίση στην Ενέργεια. Συνολικά, 260 εκατομμύρια ευρώ πιστώνονται σε λογαριασμούς πολιτών, που ειδοποιούνται από την πλατφόρμα ή με μήνυμα στον υπολογιστή τους. Ενώ θα δοθούν άμεσα άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο.

Πρόκειται για μία ακόμη δράση ανακούφισης. Που γίνεται δυνατή, όμως, χάρη στην ανάπτυξη η οποία μας προσφέρει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Αλλά και χάρη στην επιλογή μας τα οφέλη από αυτήν να επιστρέφουν στην κοινωνία. Γιατί ξέρω καλά την καθημερινή πίεση που ασκεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Σε αυτόν υψώνουμε τώρα άλλο ένα ανάχωμα. Που προφανώς θα το ήθελα μεγαλύτερο. Αλλά που πρέπει να ζυγίζεται στο μέτρο της πραγματικότητας και των εθνικών μας αντοχών.

Η νέα στήριξη στο ρεύμα είναι επίσης στοχευμένη παρέμβαση. Συνοδεύει, άλλωστε, και την εξουδετέρωση στην πράξη της ρήτρας αναπροσαρμογής που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο. Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εξαπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει μία τέτοια αύξηση. Μπορεί μόνο να την περιορίζει. Και αυτό κάνουμε με πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, που καλύπτει το 60% των αυξήσεων που έχουν μεσολαβήσει.

Είμαστε σε πόλεμο. Και αυτό είναι το κόστος της εθνικής μας άμυνας απέναντι σε μία παγκόσμια πρόκληση, που ζητά ευρωπαϊκή απάντηση. Απάντηση, που η χώρα μας θα διεκδικεί μέχρι να δοθεί. Στο μεταξύ, ωστόσο, η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να προστατεύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όμως τα περιθώρια έχουν και όρια. Και όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις λέει, απλώς, εύκολα ψέματα.

Δεν θα κρύψω ότι η παγκόσμια συγκυρία είναι δύσκολη. Και παντού, κάθε μέτρο μοιάζει μικρό μπροστά στις μεγάλες ανάγκες. Αλλά γνωρίζω καλά και τις ικανότητες που δείξαμε στις δοκιμασίες που ζήσαμε. Όπως και τη δύναμη της ενότητας και της σταθερότητας. Ένα, λοιπόν, μπορώ να υποσχεθώ: Ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, μέχρι να περάσει και αυτή η τρικυμία. Μέχρι να βγούμε ξανά νικητές. Όλοι μαζί!»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter