Μητσοτάκης: Επικοινωνιακή διαχείριση της οργής των αγροτών με εξαγγελίες για φθηνό ρεύμα

Μητσοτάκης: Επικοινωνιακή διαχείριση της οργής των αγροτών με εξαγγελίες για φθηνό ρεύμα

Ακόμη μία επιχείρηση επικοινωνιακής διαχείρισης της οργής των αγροτών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η αντιπροσωπεία των μπλόκων μετέβη στο Μαξίμου με χαμηλές προσδοκίες για να ακούσει – σύμφωνα με τα όσα διαρρέει το Μαξίμου- προτάσεις για φθηνότερο ρεύμα, δίχως ωστόσο να ικανοποιείται το σύνολο των υπολοίπων αιτημάτων.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε φθηνότερο ρεύμα για τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια. Όμως, στις ανακοινώσεις δεν αναφέρθηκαν πολλά από τα πιο κρίσιμα αιτήματα των αγροτών, όπως για τη θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, για την επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ καθώς και για τη μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν μετά τη συνάντηση, η πρόταση του Μαξίμου αφορά τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης, με την εκτιμώμενη τιμή να είναι ενιαία στα 9 λεπτά.

Όσον αφορά τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές, προβλέπεται ότι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Και αναφέρεται ότι το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, αντί το φθινόπωρο, όπως έχει προαναγγελθεί, και πως η σχετική διάταξη θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Μάλιστα, ενώ ο πρωθυπουργός δεν κάνει λόγο για φθηνότερο πετρέλαιο, που είναι πάγιο αίτημα των αγροτών, τους ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Πλέον, αναμένεται η επίσημη η αντίδραση των αγροτών για τις προτάσεις που ακούστηκαν. Στόχος του Μαξίμου είναι να «γλυκάνει» τους αγρότες, ώστε να αποχωρήσουν από τα μπλόκα, καθώς η συνεχόμενη σύγκρουση προκαλεί πολιτική φθορά, λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αναζητά σημείο ισορροπίας στη συνάντηση με τους αγρότες

Αγρότες: Συναντούν τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου – Χαμηλές προσδοκίες, έτοιμοι για κλιμάκωση

Έγκλημα στα Τέμπη: Μπάζωσαν τον χώρο αλλά κανείς δεν λέει ποιος έδωσε την εντολή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter