Μητσοτάκης κρότου λάμψης στη Λάρισα: Πέταξε χημικά και το μπαλάκι των ευθυνών

Μητσοτάκης κρότου λάμψης στη Λάρισα: Πέταξε χημικά  και το μπαλάκι των ευθυνών

«Για τα μάτια του κόσμου» βρέθηκε στη Θεσσαλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετά από «μία ακόμα διευρυμένη σύσκεψη» εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες για να περιγράψει την καταστροφή, να υποσχεθεί πως «θα ζητήσω οικονομική στήριξη από την φον ντερ Λάιεν», και ακολούθως να ρίξει το μπαλάκι στους υπουργούς του και να… αποχωρήσει άρον-άρον από την συνέντευξη Τύπου που βρισκόταν σε ζωντανή σύνδεση.

«Την Τρίτη θα βρεθώ στο Στρασβούργο με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα ζητήσω οικονομική στήριξη» υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου του απογεύματος της Κυριακής από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφήνοντας στους υπουργούς του να εξειδικεύσουν αμέσως μετά τα αυτονόητα μέτρα που οφείλει το κράτος και η κυβέρνησή του να εφαρμόσει έπειτα από μία τέτοια τραγωδία.

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα στην ατζέντα του και χωρίς ούτε μισή «συγνώμη» για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και του επιτελικού κράτους, η αγωνία του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν να καταλήξει τόσο στις ευρωπαϊκές επαφές για οικονομική στήριξη, όσο και να κάνει ειδική αναφορά στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από μόλις έναν οίκο αξιολόγησης, ώστε να κλείσει με πανηγυρικό τόνο την ομιλία μετά από μία ακόμα καταστροφή.

«Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πιο ισχυρή, η χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση πριν λίγες μέρες. Είναι πολύ σημαντικό και επιβεβαιώνει ότι η οικονομία μας έχει δυνατότητες να ξεπεράσει αυτή την κρίση» έσπευσε να… αυτοθαυμαστεί, παρότι είναι γνωστό πως αυτή τη στιγμή η ακριβής έκταση της καταστροφής παραμένει άγνωστη, όπως και το κόστος στις ανθρώπινες ζωές αλλά και στις ζημιές υποδομών, κατοικιών, αγροτικών επιχειρήσεων και άλλων σε όλη την περιφέρεια.

Αυτονόητα, αρχικά άνοιξε την σύντομη τοποθέτησή του με τυπικες αναφορές στο τι θα πρέπει να γίνει με τα νεκρά ζώα, με την πλατφόρμα κρατικής αρωγής που ακόμα δεν έχει ανοίξει, και με δεσμεύσεις για τους πλημμυροπαθείς πως «το κράτος θα είναι δίπλα τους γρήγορα να μπορέσουν να ξαναμπούν στα σπίτια με απαραίτητη οικονομική στήριξη για οικοσκευές», και σε δεύτερο χρόνο τα υπόλοιπα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πίσω από τις «δεσμεύσεις» και τους πανηγυρισμούς για την κατάσταση της οικονομίας, ήταν ο ίδιος που τις έθεσε υπό αμφισβήτηση με τους δραματικούς τόνους με τους οποίους περιέγραψε τις επαφές του με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η μεγάλη καταστροφή συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση… απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» υπογράμμισε, με αναφορές στα ευρωπαϊκά εργαλεία, καλώντας ουσιαστικά την ηγεσία της Κομισιόν για «προσαρμογεί στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, στην οποία κατευθύνονται λίγοι πόροι».

Φυσικά, από τον λόγο του δεν έλειπε μία ακόμα… έκδοση των δικαιολογιών για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, που ελλείψει «ξένου δακτύλου» όπως με τις φωτιές, καταφεύγει στην «πρωτοφανή καταιγίδα έξω από τις πιο πεσιμιστικές προβλέψεις όλων όσων ασχολούνται με προβλεπτικά μοντέλα τέτοιων φαινομένων» διαμήνυσε, και υποσχέθηκε μάλιστα να αναπτύξει τις δικαιολογίες του το επόμενο Σαββατοκύριακο, στην αναβληθείσα εμφάνισή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, με χημικά υποδέχτηκε η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά τους πολίτες που μαζεύτηκαν στη Λάρισα για να διαδηλώσουν απέναντι στην έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού για τις φονικές πλημμύρες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter