Μολδαβία: Αυτονομιστές ζητούν αναγνώριση από τη Ρωσία

Μολδαβία: Αυτονομιστές ζητούν αναγνώριση από τη Ρωσία

Την Δευτέρα το απόγευμα η ρουμάνα βουλευτίνα Άνα Τσατάουτα δήλωσε σε τοπικά Μέσα της Μολδαβίας ότι έχει πληροφορίες ότι «οι αυτονομιστές ηγέτες από το Τιρασπόλ [σ.σ. πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας] είναι στην Μόσχα και προσπαθούν να συμπεριλάβουν την Υπερδνειστερία στη λίστα με τις αναγνωρισμένες αποσχισθείσες περιοχές». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από την βουλευτίνα στο πλαίσιο της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δύο αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Στρατιωτικά γυμνάσια

Να σημειωθεί ότι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν στρατιωτικά γυμνάσια στην Υπερδνειστερία στις 18 και 19 Φεβρουαρίου μαζί με τις τοπικές δυνάμεις. Επίσης, σύμφωνα με την Κομσομόλσκαγια Πράβντα (https://www.kp.md/daily/27366.5/4548415/), η Υπερδνειστερία έχει θέσει τα στρατεύματα της σε πλήρη ετοιμότητα, με ασκήσεις για νυχτερινές επιθέσεις. Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, έχει δηλώσει ότι θέλει όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από το έδαφος της χώρας όσο πιο άμεσα γίνεται. Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ είπε σε τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας ότι η πιθανότητα επίθεσης της Ρωσίας από το έδαφος της Υπερδνειστερίας δεν είναι σοβαρό σενάριο και ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις εκεί είναι μέρος του πολέμου νεύρων που κάνει η Μόσχα.

Ευσεβείς πόθοι

Η Υπερδνειστερία είναι μια περίκλειστη μακρόστενη λωρίδα γης, η «αριστερή όχθη του Δνείστερου» όπως είναι γνωστή, «στριμωγμένη» ανάμεσα στην Μολδαβία και την Ουκρανία. Το de facto κρατίδιο είναι αυτόνομο από την Μολδαβία από το 1990, αν και η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του. Η εθνική της σύνθεση είναι κατά κύριο λόγο Ρώσοι, Μολδαβοί και Ουκρανοί. Το 2006 οι πολίτες προσερχόμενοι σε δημοψήφισμα, αποφάνθηκαν ότι θέλουν να ενωθούν με τη ρωσική ομοσπονδία, με την οποία το κρατίδιο δεν συνορεύει. Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 στη Ρωσία, οι εκκλήσεις για προσχώρηση στη Ρωσία έχουν ξανάρθει στην επιφάνεια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter