Μόνη δημοκρατική διέξοδος οι εκλογές

Μόνη δημοκρατική διέξοδος οι εκλογές

Μείζον θέμα δημοκρατίας και θεσμικής εκτροπής αποτελούν οι συνεχείς αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Τα στοιχεία που καθημερινά έρχονται στο φως και οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων αναδεικνύουν μια ζοφερή πραγματικότητα χειραγώγησης κρατικών υπηρεσιών, χρήσης παράνομων λογισμικών και λειτουργίας παρακρατικών μηχανισμών. Η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει εάν γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και η ομολογία του νέου διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλης ότι ουδείς εξαιρείται αποτελούν σαφή επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων για την ύπαρξη παρακολουθήσεων εις βάρος και άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων.

Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο με μεγάλο βάθος, που πλήττει τη δημοκρατία και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, όπως δείχνουν οι αντίδρασεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και τα συνεχή αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Πανικόβλητη η κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί δεν διστάζει να πλήττει τις σχέσεις της χώρας μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με άλλες χώρες, που ανεύθυνα επιχειρήθηκε η εμπλοκή τους, όπως η Αρμενία και η Ουκρανία, που διέψευσαν κατηγορηματικά την κυβερνητική προπαγάνδα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την πλήρη ευθύνη τόσο για τις παρακολουθήσεις και το παρακράτος που έχει διαμορφωθεί όσο και για την απεγνωσμένη προσπάθεια συγκάλυψής τους. Στην αγωνία του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να καλύψει τις ευθύνες του για τη θεσμική εκτροπή κατέφυγε σε δικολαβίες ότι δήθεν η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη παρότι πολιτικά άστοχη. Απαράδεκτες και επικίνδυνες δηλώσεις ενός πανικόβλητου πρωθυπουργού, που παραβιάζει το σύνταγμα, πλήττει τη δημοκρατική λειτουργία και συνειδητά διαστρεβλώνει τα γεγονότα. Με αντιθεσμικό και αυταρχικό τρόπο, παρακάμπτοντας τη Βουλή και την ΑΔΑΕ, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο της ΕΥΠ και τη διάταξη που απαγορεύει την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Η συνεχιζόμενη κυβερνητική άρνηση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την κατάργηση της διάταξης αυτής είναι φανερό ότι επιδιώκει την πλήρη συγκάλυψη.

Είναι δημοκρατική επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαρίσει πλήρως και στο σύνολό της αυτή η δυσώδης υπόθεση. Με κάθε θεσμικό μέσο απαιτούμε και θα επιδιώξουμε να υπάρξουν πλήρης διαφάνεια, ενημέρωση του ελληνικού λαού και απόδοση ευθυνών, πολιτικών και ποινικών.

Από την κυβερνητική πλευρά επιχειρούνται η υποβάθμιση της σημασίας του σκανδάλου, ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης και η προώθηση της άποψης ότι δεν αφορά τους πολίτες! Η υπόθεση όμως των παρακολουθήσεων απασχολεί και αφορά άμεσα τους πολίτες, επειδή είναι ζήτημα δημοκρατίας που μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές εποχές της πρόσφατης ιστορίας μας. Λειτουργεί σωρευτικά και συνδέεται με την πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνική πλειονότητα με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές υπέρ των λίγων που την ανατροφοδοτούν, με αποτέλεσμα τη συνεχή διεύρυνση των ανισοτήτων και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς αποκάλυψε την αυταρχική αντίληψη και τις σκοτεινές μεθόδους άσκησης και ελέγχου της εξουσίας μιας επικίνδυνης κυβέρνησης που προωθεί τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά της εις βάρος της δημοκρατικής λειτουργίας και της κοινωνίας. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτές οι αποκαλύψεις θα είχαν οδηγήσει σε άμεση παραίτηση της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί. Οι εκλογές είναι σήμερα η μόνη δημοκρατική διέξοδος για τη χώρα και τον λαό!

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Β1 Βόρειας Αθήνας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter