Μόνο… στήριγμα του Μητσοτάκη η λάσπη

Μόνο… στήριγμα του Μητσοτάκη η λάσπη

Με φόντο τη φθορά της ΝΔ που μεγαλώνει και την αυτοδυναμία που χάθηκε, το Μαξίμου στηρίζεται στα fake news και στην ακραία ρητορική

Εάν μια εικόνα περιγράφει την κατάσταση στη ΝΔ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, είναι αυτή της ημέρας προκήρυξής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η παγωμάρα και ο φόβος στα πρόσωπα των υπουργών που άκουγαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει –επιτέλους– ότι οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή της 21ης Μαΐου δεν κρύβονταν. Η εικόνα προβληματισμού ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη από τον διαγωνισμό γελοιότητας στις «αυθόρμητες» φωτογραφίες του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου, τότε που άπαντες –πλην γελαστού πρωθυπουργού– πότιζαν το τραπέζι με κροκοδείλια δάκρυα για το δυστύχημα των Τεμπών.

Με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την ημέρα της τραγωδίας η περισυλλογή έχει δώσει τη θέση της στη νοσηρή προεκλογική τακτική. Το σύνθημα άλλωστε το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετατρέποντας την «αυτοκριτική» για τα Τέμπη σε από τηλεοράσεως κήρυξη της προεκλογικής περιόδου.

Στις εκλογές πορεύεται με τα πρωτοπαλίκαρα του Καρατζαφέρη, όπως ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης, σε ρόλους πρώτων βιολιών, με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ και τους χρυσοκάνθαρους μεταρρυθμιστές να ενορχηστρώνουν το κυβερνητικό έργο σε απόλυτη σύμπνοια με τους πούρους τεχνοκράτες και ευνοημένους της «γαλάζιας» παράταξης να πασχίζουν να εκμεταλλευτούν τη χρησιμότητά τους και όσους δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με την ηγεσία να περιμένουν απλώς τη φθορά της.

Τζόγος στην καταστροφή

Πλέον η πόρτα είναι ανοιχτή και τα… σκυλιά λυμένα. Παρά την καταβαράθρωση που καταγράφουν οι μετρήσεις και την πρωτοφανή φθορά που διαπιστώνουν τα «γαλάζια» στελέχη σε όλη την επικράτεια, το Μέγαρο Μαξίμου εμμένει στον στόχο της αυτοδυναμίας, ομολογώντας πως δεν ορρωδεί προ ουδεμίας καταστροφής στο όνομα της διάσωσης του αρχηγού του.

Το ποντάρισμα του Κυρ. Μητσοτάκη απευθείας στις δεύτερες εκλογές μοιάζει με το πιο ακριβό ταχυδακτυλουργικό του κόλπο. Αφενός παρακάμπτει απολύτως αντιθεσμικά την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, της απλής αναλογικής, καταφέρνοντας να μιλάει συνεχώς για τον δικό του εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, παρότι αυτή θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές, εάν αυτές γίνουν. Αφετέρου, η συζήτηση περί δεύτερης κάλπης γίνεται στη σκιά ενός αφανούς παράγοντα, αυτού της παραγραφής σειράς ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης.

Σε συνδυασμό με το κόστος που θα έχουν για τη χώρα οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, γίνεται ξεκάθαρο πως στο ζύγι του πρωθυπουργού μεταξύ εθνικού και προσωπικού οφέλους εκείνος επιλέγει σταθερά το δεύτερο «και όπου βγει».

O ΛΑΟΣ στο τιμόνι

Εκτός της ακροδεξιάς τριανδρίας και του υποβολέα πρώην αρχηγού τους που έχει εδώ και εβδομάδες δηλώσει το παρών, η παρουσία του κόμματος Καρατζαφέρη στην προεκλογική περίοδο είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, αφού ο φόβος της αιμορραγίας στα δεξιά της ΝΔ, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, δίνει τον τόνο. Το κόμμα Βελόπουλου δείχνει να κρατά δυνάμεις, του Κασιδιάρη επίσης εν αναμονή των αποφάσεων του Αρειου Πάγου, ενώ περιπτώσεις όπως του Εμφιετζόγλου δείχνουν απειλητική δυναμική. Γι’ αυτό και η ΝΔ έχει προχωρήσει σε ολική επαναφορά των επικοινωνιακών εργαλείων του πάλαι ποτέ διαφημιστή Καρατζαφέρη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ανασύρονται αποδομημένα «σκάνδαλα» της περασμένης δεκαετίας για να θολώσουν τα νερά γύρω από το σημερινό και απολύτως τεκμηριωμένο σκάνδαλο του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νικόλαου Παπαθανάση. Παρότι την περασμένη εβδομάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να «ξεφορτωθεί» σκανδαλώδη βαρίδια όπως η Μαρία Σπυράκη,η Σοφία Νικολάου και ο Θέμης Χειμάρας, είναι τόσο πολλές οι ανοιχτές υποθέσεις που είναι αδύνατον να καλυφθούν. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση έχει ληφθεί η απόφαση να χρησιμοποιηθεί όλο το οπλοστάσιο του 2015-19, σε συνδυασμό με την τρομολαγνεία και την κινδυνολογία του 2012-15.

Τρομοκρατία, μεταναστευτικό, Ενοπλες Δυνάμεις, φορολογικό, αριστεία, κάθε πιθανή και απίθανη κατηγορία κατά των πολιτικών τους αντιπάλων θα χρησιμοποιηθούν σε ένα πρωτοφανές «ανοιχτό προσκλητήριο» fake news, λάσπης, τοξικότητας και πόλωσης, για τη συσπείρωση γύρω από τη ΝΔ όλου του αντιδραστικού ακροατηρίου. Τελικός στόχος, κατά την πρωθυπουργική ανάγνωση, η πίεση των μικρότερων κομμάτων ώστε μετά τις δεύτερες –ή και τρίτες, εάν χρειαστεί– κάλπες να προκύψει, σύμφωνα με τα σενάρια του Μαξίμου, μια Βουλή με τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη.

Ο φράχτης του Δένδια

Το γεγονός πως ο Νίκος Δένδιας επέλεξε να μιλήσει στο παρά ένα της προκήρυξης των εκλογών, και μάλιστα σε «αρχηγικό» τόνο, δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τυχαίο αλλά ως σαφής κίνηση ενίσχυσης της παρουσίας του. Ακόμη και στην επίσκεψη Μητσοτάκη στον Εβρο την Παρασκευή τα λόγια του Ν. Δένδια από το 2018 κατά του φράχτη και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ανέδειξαν με ακόμη μεγαλύτερη ευκρίνεια τη διάσταση απόψεων εντός του κόμματος.

Κατά «γαλάζιους» παράγοντες, η επόμενη ημέρα θα κριθεί εν πολλοίς το βράδυ της 21ης Μαΐου. Εάν το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη δεν ξεπεράσει το 30%, τότε τα όργανα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και… αυθημερόν. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που τα ψηφοδέλτια, που αναμένεται να ανακοινωθούν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, απαρτίζονται πλέον σε συντριπτικό βαθμό από «ανθρώπους του Μητσοτάκη», αφού ο πρωθυπουργός αγωνιά για τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής του ομάδας την επόμενη μέρα, ειδικά εάν βρίσκεται πλέον στη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο φόβος φυλάει τα έρμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter