Μοσκοβισί για #ParadisePapers: «Βαμπίρ» τα δίκτυα των offshore

Μοσκοβισί για #ParadisePapers: «Βαμπίρ» τα δίκτυα των offshore

«Πολυεθνικές, πλούσιοι φορολογούμενοι, συμβουλευτικές και τράπεζες συνεργάζονται προκειμένου να στερούν τεράστια έσοδα από την φορολογία» ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

Εντελώς αντίθετη άποψη από εκείνη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου της, Άδωνη Γεωργιάδη για τους φορολογικούς Παραδείσους έχει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως ο κ. Γεωργιάδης ουσιαστικά «δικαιολόγησε» σήμερα τους φορολογούμενους που επιθυμώντας λιγότερη φορολογία, προσφεύγουν σε μέρη του κόσμου όπου φορολογούνται… λιγότερο!

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα “Paradise Papers” στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές φορολογικές πολιτικές κάποιων χωρών, όπως συγκεκριμένα είπε.

O αρμόδιος Επίτροπος μάλιστα παρομοίασε τα δίκτυα των offshore με «βαμπίρ» που «το μόνο που φοβούνται είναι το φως».

«Πολυεθνικές, πλούσιοι φορολογούμενοι, συμβουλευτικές και τράπεζες συνεργάζονται προκειμένου να στερούν τεράστια έσοδα από την φορολογία» ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι εφόσον όλες αυτές οι πρακτικές είναι φαινομενικά σύννομες, πρέπει να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο και να δοθεί έμφαση στη διαφάνεια.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις προτάσεις της Επιτροπής για νέους κανόνες για τους μεσάζοντες (δικηγόρους, συμβολαιογράφους κλπ) προκειμένου να δηλώνονται συστηματικά στις φορολογικές αρχές. Επίσης, σημείωσε πως πρέπει να υποβάλλονται εκθέσεις ανά χώρα με περισσότερες πληροφορίες για τη φορολόγηση των εταιριών, στοιχεία που να είναι προσιτά σε όλους. Όπως ανέφερε, το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ δε θα πρέπει να διστάσει, καθώς η διαφάνεια θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα, δεν θα την πλήξει.

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων που φιλοδοξεί να δημοσιεύσει η Επιτροπή τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος δήλωσε «αισιόδοξος» ότι μπορεί να γίνει αυτό, χάρη στην πίεση της κοινής γνώμης προς τις κυβερνήσεις. Επίσης, ενημέρωσε πως η λίστα περιλαμβάνει 92 τρίτες χώρες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη δεσμευτεί να τροποποιήσει τη νομοθεσία τους και μέχρι το τέλος του μήνα θα αναλάβουν υποχρεώσεις και γραπτώς, ειδικά όσες δεν προβλέπουν φορολογία στα κέρδη. Ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε την ανάγκη να είναι αξιόπιστη αυτή η λίστα και να περιλαμβάνει και κυρώσεις.

  • Δημήτρης Παπαδημούλης: Οι προτάσεις έχουν μπλοκαριστεί, κυρίως από Γερμανία και Ολλανδία

Την «προκλητική» φοροδιαφυγή της παγκόσμιας ελίτ σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων και των δημόσιων ταμείων κατήγγειλε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης λαμβάνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση. Απευθυνόμενος στον επίτροπο Μοσκοβισί, ο Έλληνας ευρωβουλευτής έκανε λόγο για «ανεπαρκείς» προτάσεις της Επιτροπής οι οποίες μάλιστα έχουν μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο των κρατών-μελών της ΕΕ κυρίως από τη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ αναρωτήθηκε γιατί οι δημοσιογράφοι έχουν περισσότερα στοιχεία από το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν «αποτελέσματα» και συγκεκριμένα ζήτησε τη φορολόγηση των κερδών εκεί που παράγονται, τη δημοσίευση της μαύρης λίστας, φορολογική εναρμόνιση και αυστηρές κυρώσεις.

  • Νότης Μαριάς: Να φορολογούνται τα κέρδη εκεί που παράγονται

Ο κ. Μαριάς, στην τοποθέτησή του, υποστήριξε: «Το φορολογικό dumping και ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός είναι καθημερινό φαινόμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ολλανδία του Ντάισελμπλουμ, το Λουξεμβούργο του Γιούνκερ και η Μάλτα είναι χώρες που παρέχουν κίνητρα φοροαποφυγής στις διάφορες πολυεθνικές. Οι αποκαλύψεις των LuxLeaks, των Panama Papers, των Paradise Papers απλά αποδεικνύουν δημόσια αυτό που είναι ευρέως γνωστό. Ότι οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν και τα γνωστά υποζύγια, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, πληρώνουν φόρους».

Επισήμανε, επίσης, ότι «η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι στην ημερήσια διάταξη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και παγκοσμίως. Οι πολυεθνικές, οι ολιγάρχες και οι διάφοροι μεγαλοσχήμονες, αξιοποιώντας την ισχύουσα νομοθεσία και τα νομοθετικά κενά, μεταφέρουν κάθε χρόνο τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, γλιτώνοντας δισεκατομμύρια φόρων».

Απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο επίτροπο, Π. Μοσκοβισί, ο κ. Μαριάς σημείωσε: «Κύριε Μοσκοβισί, προκαλούν αγανάκτηση στον ελληνικό λαό οι αποκαλύψεις ότι τουλάχιστον 130 Έλληνες μεγαλοσχήμονες βρίσκονται στα Paradise Papers, ενώ η τρόικα και οι δανειστές καταληστεύουν τον ελληνικό λαό. Πρέπει, επιτέλους, οι πολυεθνικές να φορολογούνται στις χώρες όπου βγάζουν τα κέρδη τους».

  • Τζιάνι Πιτέλα: Αναγκαία μια γρήγορη αντίδραση

Να σταματήσουν να εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία τα κράτη-μέλη ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, σημειώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει γρήγορη αντίδραση θα χαθεί όση από την εμπιστοσύνη των πολιτών έχει απομείνει.

  • Νάιτζελ Φάραντζ: Επιφυλακτικός και επιθετικός

Επιφυλακτικός ως προς την ανάληψη δράσης κατά της φοροδιαφυγής εμφανίστηκε ο Βρετανός ευρωβουλευτής που πρωτοστάτησε υπέρ του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ επιτέθηκε στο Ευρωοκοινοβούλιο για την πολύ χαμηλή φορολόγηση όσων εργάζονται σε αυτό. Όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να συζητιέται η απαγόρευση «απολύτως νόμιμων επενδύσεων στις Μπαχάμες ή στα νησιά Βέρτζιν», την ώρα που πωλούνται αφορολόγητα τσιγάρα και που χρησιμοποιούνται επιδόματα για να αποφευχθεί η φορολόγηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter