Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Μουζάλας: Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα αλλά πρέπει να σέβονται τον νόμο - Προανήγγειλε εκκένωση του Ελληνικού

Μιλώντας στα αγγλικά για να τον καταλαβαίνουν και οι πρόσφυγες, ο κ. Μουζάλας μίλησε για μια καλή συνάντηση με την αντιπροσωπεία των προσφύγων. "Έχουν δικαιώματα που σεβόμαστε αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι να σέβονται τον νόμο. Οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους.

Ο Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι είναι σε συνεννόηση με την ΜΚΟ DRC ώστε να βελτιωθεί το συσίτιο που μοιράζεται και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα μεταφερθεί ένα μποιλερ 600 λιτρων ώστε να υπάρχει ζεστό νερό για τα παιδιά και τους ενήλικες. "Θα βελτιώσουμε ό,τι βελτιώνεται" είπε στους δημοσιογράφους και τους πρόσφυγες ο υπουργός που τόνισε ότι είναι προτεραιότητα η εκκένωση του χώρου, χωρίς όμως να προσδιορίσει ούτε πότε, ούτε θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες του Ελληνικού.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι σε περίπου είκοσι μέρες θα επιστρέψει στο Ελληνικό για να διαπιστώσει την πρόοδο όσων συμφωνήθηκαν σήμερα.

Τα πρωινά επεισόδια

"Χειραγωγημένα σκηνικά" αποκάλεσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας την ένταση και τα μικροεπεισόδια που δημιουργήθηκαν νωρίτερα σήμερα στη δομή προσφύγων στο Ελληνικό, όταν προκειμένου να διαπιστώσει τις αιτίες που οδήγησαν τους πρόσφυγες σε αποχή από το συσσίτιο και να συνομιλήσει μαζί τους, επισκέφτηκε το χώρο.

Ο κ. Μουζάλας προσερχόμενος επιχείρησε να περάσει την πόρτα και να επισκεφτεί την ΜΚΟ η οποία είναι υπεύθυνη για τη σίτιση των προσφύγων βρήκε όμως τις πόρτες κλειστές και αναγκάστηκε να περιμένει απ’ έξω για μισή ώρα περίπου. Την ίδια ώρα πλήθος προσφύγων επιχειρούσαν να τον προσεγγίσουν εν μέσω έντονων διαμαρτυριών. Τελικά η πόρτα άνοιξε και ο υπουργός σε μια συμβολική κίνηση πήρε το λουκέτο και το παρέδωσε στην αστυνομία.

"Οι λεγόμενοι απεργοί πείνας παραβίασαν τους νόμους του ελληνικού κράτους" υπογράμμισε σε αυστηρούς τόνους ο Γ. Μουζάλας ενω σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αμέσως μετά τα επεισόδια προειδοποίησε ότι "όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος σ' αυτή τη δομή μπορεί να φύγει και να υποστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος γι' αυτές τις περιπτώσεις".

Αναφερόμενος στην αιτία των επεισοδίων ανέφερε ότι όλα ξεκίνησαν από 30 άτομα. "Δεν υπήρξε απεργία πείνας. Αντιθέτως υπήρξε απαγόρευση να διανεμηθεί το φαγητό" τόνισε αφήνοντας την ίδια στιγμή αιχμές για το ρόλο των αλληλέγγυων στη συγκεκριμένη δομή. 

ΚΚΕ:  Τα επιχειρήματα Μουζάλα "βούτυρο" στο ψωμί της φασιστικής ρητορικής

«Για την αθλιότητα στην οποία διαμένουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο χώρο του Ελληνικού, που δεν χαρακτηρίζεται καν ως τυπική δομή "φιλοξενίας", η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη», τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για τα σημερινά γεγονότα στο Ελληνικό και τις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο Περισσός προσθέτει πως «όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο η μεταφορά των προσφύγων σε ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά σήμερα ο κ. Μουζάλας έκανε ένα βήμα παραπέρα: Ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε απ' τους πρόσφυγες "να κόψουν το λαιμό τους", αν δεν τους αρέσουν οι συνθήκες διαμονής, ενώ χρησιμοποίησε ακόμη και "επιχειρήματα", που είναι βούτυρο στο ψωμί της ξενοφοβικής και φασιστικής ρητορικής».

«Το ΚΚΕ ζητάει να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες του Ελληνικού σε στεγασμένους, αξιοπρεπείς και υγιεινούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά, τις εγκύους και τα άτομα με προβλήματα υγείας και να εξασφαλισθεί η πρόσβαση των παιδιών στις δημόσιες δομές Εκπαίδευσης Προσφύγων» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.