«Μπάχαλο» η Προανακριτική: Ανώτατη πηγή σε άλλη γραμμή από «σαμαρικούς» και ΚΙΝΑΛ

«Μπάχαλο» η Προανακριτική: Ανώτατη πηγή σε άλλη γραμμή από «σαμαρικούς» και ΚΙΝΑΛ

Αλαλούμ ως προς τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων από το κλιμάκιο της Προανακριτικής. Ανώτατη πηγή της Επιτροπής ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών «πριόνισε» τις πανηγυρικές διαρροές «σαμαρικών» και ΚΙΝΑΛ περί αφαίρεσης της κουκούλας των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σε άλλη γραμμή από τις διαρροές περί άρσης της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων παρουσιάστηκε -κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών- ανώτατη πηγή της πλειοψηφίας στην Προανακριτική. Αντί της «αφαίρεσης της κουκούλας», όπως διέρρεαν «σαμαρικά» στελέχη και ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι ο τρόπος της εξέτασης των μαρτύρων εξαρτάται από τις υποδείξεις του αρμόδιου αστυνομικού που υπάγεται στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ και ο οποίος θα πιστοποιήσει ότι οι δύο μάρτυρες είναι οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διαβάστε επίσης: Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική: Στηρίζει ο πρωθυπουργός τις παρανομίες κατά των προστατευόμενων μαρτύρων;

Ενώ η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν ζητούν τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, απέρριψε -παραδόξως- το ενδεχόμενο να απευθυνθεί η Προανακριτική αρμοδίως στους κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και να μην μένουν σκιές.

Πάρα ταύτα, η ανώτατη πηγή ισχυριζόταν με θέρμη ότι η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων συντελέστηκε αυτοπροσώπως στους κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή, τονίζοντας ότι στον Άρειο Πάγο δεν υπάρχουν τεχνικά μέσα για αλλοίωση της φωνής των μαρτύρων.

Πρόσθεσε δε ότι το ζητούμενο της εξέτασης των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» δεν είναι να θιγούν οι κωδικές τους ταυτότητες, αφού «κανένας δεν θέλει να μάθει τα πραγματικά τους στοιχεία». Ωστόσο, στο ερώτημα του documentonews.gr τι προσφέρει εν τέλει η αυτοπρόσωπη κατάθεση των μαρτύρων, η ανώτατη πηγή της συμπολίτευσης προσπάθησε να δώσει μία έωλη εξήγηση ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε ομολογία προθέσεων.

Αρχικά, απάντησε πως θα προσφέρει αμεσότητα στην επικοινωνία με τον μάρτυρα γιατί «κανείς δεν είναι σίγουρος ότι κάποιος λέει την αλήθεια από άλλη αίθουσα και με μηχανικά μέσα». Βέβαια, υπό αυτήν την έννοια, οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ψεύδη στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ενώ όσοι καταθέτουν αυτοπροσώπως είναι a priori βέβαιο ότι καταθέτουν την αλήθεια. Εν συνεχεία, όταν πιέστηκε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, έφερε στην επιφάνεια τις πραγματικές στοχεύσεις της ΝΔ.

«Ο πυρήνας της έρευνάς μας είναι ο εξής: Εάν στην ερευνώμενη παρέμβαση προσώπων της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική, οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν κάποιον κομβικό ρόλο κι αν καταστρατηγήθηκε ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων για να οδηγηθούμε σε πολιτικές διώξεις. Εάν αυτό έχει συμβεί, οι μάρτυρες δεν θα μπορούσαν να έχουν καθεστώς προστασίας και μετετράπησαν σε αυτουργούς και συνεργούς τέλεσης αδικημάτων» ισχυρίστηκε η ανώτατη πηγή, παραγνωρίζοντας την πρόσφατη κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων στον Άρειο Πάγο και δίνοντας την εντύπωση ότι η Επιτροπή διερευνά τυχόν ευθύνες και των «Σαράφη» και «Κελέση», κάτι που κάνουν οι αντεισαγγελείς…

«Μπορείτε να εγγυηθείτε την ανωνυμία των μαρτύρων;» ρωτήθηκε η πηγή, η οποία απάντησε πως δεν ευθύνεται η Επιτροπή για τις υπόνοιες που προέκυψαν ως προς τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», προσθέτοντας ότι η Προανακριτική εγγυάται την ανωνυμία τους όπως οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Για το ενδεχόμενο να μην προσέλθουν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, η εν λόγω πηγή απάντησε ούτε λίγο, ούτε πολύ πως θα ακολουθήσει βίαιη προσαγωγή τους.

Οι απαιτήσεις του ΚΚΕ

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε με νόημα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι δεν γίνεται να ξέρει ο αστυνομικός και να μην ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον τρόπο κατάθεσης των μαρτύρων. Ως προς την στάση του κόμματος, το μέλος της Επιτροπής ξεκαθάρισε πως αν η εξέταση των μαρτύρων δεν γίνει δια ζώσης και με τα πραγματικά τους στοιχεία, τότε το ΚΚΕ θα αποχωρήσει.

Ερώτηση στο Επιστημονικό Συμβούλιο για διεύρυνση κατηγορητηρίου

Η πηγή της πλειοψηφίας ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, προκειμένου να κατατεθεί ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο για τον τρόπο που θα διευρυνθεί το κατηγορητήριο του Δ. Παπαγγελόπουλου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter