Μπράντον Τόµας: «Όταν πέφταµε σηκωνόµασταν πιο δυνατοί» – Ο σέντερ φορ του πρωταθλητή ΠΑΟΚ αποκλειστικά στο Documento

Μπράντον Τόµας: «Όταν πέφταµε σηκωνόµασταν πιο δυνατοί» – Ο σέντερ φορ του πρωταθλητή ΠΑΟΚ αποκλειστικά στο Documento

Ο σέντερ φορ του πρωταθλητή ΠΑΟΚ µιλάει αποκλειστικά στο Documento για την κατάκτηση του τίτλου, τις λεπτοµέρειες που έκαναν τη διαφορά, το «παραµυθένιο» φινάλε, τον Ιβάν, τον Ραζβάν, τους συµπαίκτες του και τον κόσµο του «δικεφάλου».

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πιο κρυστάλλινο πρωτάθληµα των τελευταίων χρόνων, που ήταν και το συναρπαστικότερο όλων των εποχών, µε εξέλιξη την οποία δεν θα είχε συλλάβει ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος. Η ιστορία του πρωταθλήµατος 2023-24 της Σούπερ Λίγκας 1 γράφτηκε από τους πραγµατικούς πρωταγωνιστές των γηπέδων και των πάγκων, µε τον «δικέφαλο του βορρά» να κλειδώνει τον τίτλο στην τελευταία φάση του τελευταίου αγώνα των πλέι οφ! O Καρίµ Ανσαριφάρντ αστόχησε σε κεφαλιά, ο ΠΑΟΚ κράτησε τη νίκη 2-1 επί του Αρη και το σφύριγµα του Ισραηλινού Ορέλ Γκρίνφιλντ τον βρήκε πανάξιο πρωταθλητή. Κι αυτός ο επίλογος ήταν µια νίκη του κανονικού ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης: Έσπασαν καρδιές στο φινάλε, άξιος πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ, 2-1 τον Αρη, στη δεύτερη θέση η ΑΕΚ

Η αρµάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου βρέθηκε αρκετές φορές µε την πλάτη στον τοίχο, αλλά πάντα έβρισκε τον τρόπο να σηκώνει ψηλά το κεφάλι και να βρίσκει απαντήσεις στα προβλήµατα. Ενας από τους µεγάλους πρωταγωνιστές των πρωταθλητών, ο 29χρονος Ισπανός επιθετικός Μπράντον Τόµας, ο οποίος σκόραρε και στο τελευταίο ντέρµπι, µίλησε στο Documento για την πορεία προς τον τίτλο.

Πώς νιώθεις που κατά γενική οµολογία ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πιο παλικαρίσιο πρωτάθληµα όλων των εποχών;

Είµαι πολύ ευτυχισµένος. ∆ουλέψαµε και παλέψαµε πολύ µες στη σεζόν, σαν πραγµατική οικογένεια, και τα καταφέραµε. Είναι τρελό αυτό που συµβαίνει πραγµατικά. Ένα πρωτάθληµα που το διεκδίκησαν τέσσερις οµάδες και στο τέλος ήµασταν εµείς οι νικητές. Πραγµατικά δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω αυτά που νιώθω.

Oταν βρεθήκατε µε την πλάτη στον τοίχο µετά την ισοπαλία µε τη Λαµία τι ήταν αυτό που πάτησε το… κουµπί της ανασύνταξης και της τελικής αντεπίθεσης;

Κάναµε κάποιες συζητήσεις και πήραµε µερικές αποφάσεις. Είπαµε πως είµαστε όλοι µαζί σ’ αυτό και θα πρέπει να παλέψουµε για να κάνουµε περήφανο τον κόσµο µας. Είµαστε οµάδα που έχει µάθει να µην τα παρατάει ποτέ, οπότε αυτό υπενθυµίσαµε στον εαυτό µας. ∆εν θα τα παρατήσουµε, θα παλέψουµε µέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και θα δώσουµε και την ψυχή µας για να πάρουµε τον τίτλο.

Πετύχατε ισάριθµες νίκες στα τελευταία τέσσερα ντέρµπι των πλέι οφ. Τι ήταν αυτό που σας συσπείρωσε;

Το ξέραµε βαθιά µέσα µας πως η οµάδα που είχαµε δηµιουργήσει όλη τη χρονιά είναι καλή. Πολύ καλή! Πιστέψαµε πάρα πολύ στον εαυτό µας και σε όλη την οµάδα και τα δώσαµε όλα. Ολοι µαζί θέλαµε να δώσουµε αυτήν τη µάχη για όλους µας: τους δικούς µας ανθρώπους, τον πρόεδρο που δεν έλειψε λεπτό από κοντά µας και φυσικά αυτό τον υπέροχο κόσµο που δεν σταµάτησε λεπτό να µας στηρίζει, ακόµη και στις πιο δύσκολες στιγµές.

Διαβάστε σχετικά: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί από φιλάθλους του ΠΑΟΚ και πυροτεχνήματα σε Τούμπα και Λευκό Πύργο

Ποιο ήταν το κοµβικότερο µατς στην πορεία προς τον τίτλο;

Ηταν µια πορεία, ένα µεγάλο ταξίδι µε πολλές µικρές λεπτοµέρειες, εικόνες και ιστορίες που µας οδήγησαν να γράψουµε ιστορία, οπότε επιτρέψτε µου να µην ξεχωρίσω καµία στιγµή. Από την πιο µικρή στην πιο µεγάλη, όλες έχουν τη δική τους σηµασία, τη δική τους αξία, όλες µαζί έφτιαξαν την εικόνα που µας οδήγησε εδώ.

Ηταν και το πιο… γλυκό πρωτάθληµα υπό την έννοια ότι το κατακτήσατε µες στην έδρα του βασικού αντιπάλου σας στη Θεσσαλονίκη, του Αρη.

Τα τοπικά ντέρµπι έχουν πάντα τη δική τους σηµασία. Το τελευταίο όµως Αρης – ΠΑΟΚ της σεζόν ήταν παιχνίδι τίτλου. Πήγαµε για… πόλεµο και φύγαµε νικητές. Σε µια δύσκολη ατµόσφαιρα, κόντρα σε µια οµάδα που τα έδωσε όλα, εµείς καταφέραµε να µείνουµε όρθιοι και να φύγουµε µε τη νίκη που µας χάρισε το πρωτάθληµα. Απερίγραπτο το συναίσθηµα!

Τι σκέφτηκες όταν είδες τον Ανσαριφάρντ να αστοχεί στο τελευταίο λεπτό του µατς;

Εκείνη την ώρα οι παλµοί ήταν πολύ υψηλοί. Ειλικρινά δεν σκεφτόµουν τίποτε. Ηταν µία ακόµη στιγµή σε µια τρελή πορεία, αλλά αλήθεια το µόνο που θέλαµε ήταν να ακούσουµε το τελευταίο σφύριγµα.

Ο ΠΑΟΚ έχει… αρχιτέκτονα τον Ραζβάν Λουτσέσκου, προπονητικά άπαντες τον παραδέχονται. Τι έδωσε φέτος ο κόουτς στην οµάδα για να κατακτήσει τον τίτλο;

Ηρεµία, ισορροπία κι ένα σχέδιο το οποίο γνωρίζαµε πως αν ακολουθήσουµε, θα πετύχουµε. Μας έκανε να πιστέψουµε στον εαυτό µας, µας έκανε καλύτερους σαν παίκτες, σαν ανθρώπους, σαν οµάδα. ∆ούλεψε σκληρά µε το γκρουπ, αλλά και µε τον καθένα µας ξεχωριστά, µας µιλούσε συνεχώς, µας έδινε αυτοπεποίθηση. ∆εν έχω λόγια γι’ αυτό τον άνθρωπο, γι’ αυτό τον προπονητή.

Ποια από τις ατάκες Λουτσέσκου στα αποδυτήρια σου έχει µείνει;

Ο προπονητής µάς έδινε δύναµη, πίστη, αυτοπεποίθηση. Μας έκανε να πιστέψουµε πως µπορούµε να τα καταφέρουµε. Κι αυτό είναι από µόνο του αρκετό.

Διαβάστε σχετικά: «Μέθυσε» η Θεσσαλονίκη – Ολονύχτιοι πανηγυρισμοί για το τέταρτο πρωτάθλημα στην ιστορία του ΠΑΟΚ (Photos – Video)

Στη διάρκεια της σεζόν υπήρξε κάποιο περιστατικό που σας πώρωσε;

∆εν είναι ένα. Είναι όλα αυτά τα comeback που κάναµε. Στο ποδόσφαιρο είναι αδύνατο να κερδίζεις συνέχεια, ειδικά σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εµείς όµως όταν πέφταµε βρίσκαµε τρόπο να σηκωθούµε και να γίνουµε δυνατοί. Ολα τα µαθήµατα που παίρναµε από τις αποτυχίες µας τα µετατρέψαµε σε καύσιµο που µας οδήγησε στην κορυφή.

Κατά την εκτίµησή σου ποιο ήταν το δυνατό σας σηµείο ως οµάδας;

Η νοοτροπία µας. Αν έχεις τη σωστή νοοτροπία µες στο γήπεδο, µπορείς να πετύχεις αγωνιστικά. Εµείς δουλεύαµε ξεχωριστά για το κάθε παιχνίδι και παλεύαµε για τη νίκη σε κάθε γήπεδο, κόντρα σε κάθε αντίπαλο.

Ο ΠΑΟΚ διέθετε την εµπειρία των Τάισον, Βιεϊρίνια, την ποιότητα των Ζίβκοβιτς, Ντεσπόντοφ, τη σταθερότητα των Κοτάρσκι, Κουλιεράκη, την τακτική προσήλωση των Μεϊτέ, Οζοντόεφ, Σβαµπ και το απίστευτο ταλέντο του Κωνσταντέλια. Παρ’ όλα αυτά, στο ξεκίνηµα της σεζόν ήσασταν αουτσάιντερ για τον τίτλο. Τι άλλαξε στην πορεία και κατακτήσατε το πρωτάθληµα;

Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι κανείς δεν πίστεψε σε µας. Η προετοιµασία ξεκίνησε περίεργα, έλειπαν παίκτες, αλλά σταδιακά το ρόστερ γέµισε, ήρθαν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές κι ενισχυθήκαµε. Αυτό που µας οδήγησε στον τίτλο ήταν η δουλειά µας. Από την πρώτη µέρα στην προετοιµασία στόχος µας ήταν κυρίως να γινόµαστε κάθε µέρα καλύτεροι. Πήγαµε µε τη νοοτροπία πως κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό και στο φινάλε καταφέραµε να φέρουµε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Θεσσαλονίκη.

Προφανώς υπήρχε υγεία στα αποδυτήρια της οµάδας, που έβγαινε και στον αγωνιστικό χώρο. Σε αυτό το κλίµα συνέβαλε και η παρουσία ποδοσφαιριστών όπως ο αρχηγός Αντελίνο Βιεϊρίνια;

Είµαστε οικογένεια. Κι αυτό δεν είναι κάτι που απλώς το λέµε γιατί είναι κλισέ. Ισχύει στο 100%. Ολοι ήταν εκεί για να παλέψουν και για τον διπλανό τους. Χάναµε, κερδίζαµε, αλλά το κάναµε όλοι µαζί. Φυσικά, κάποιες προσωπικότητες βγήκαν µπροστά για να το πετύχουµε αυτό. Ο Αντρέ είναι ο καλύτερος αρχηγός που θα µπορούσε να έχει µια οµάδα. ∆εν ήταν µόνο αυτός όµως, όλοι µαζί καταφέραµε να δηµιουργήσουµε αυτό το κλίµα, από τον πρώτο µέχρι τον τελευταίο παίκτη, το τεχνικό επιτελείο, το επιτελείο γύρω από την οµάδα. Ολοι µαζί, σαν οικογένεια.

Η κατάκτηση του τίτλου από τον ΠΑΟΚ είναι για κινηµατογραφικό σενάριο. Αν ήσουν ο συγγραφέας, σε ποιον ή ποιους θα έδινες πρωταγωνιστικό ρόλο και γιατί;

Το µυστικό ήταν, είναι και θα είναι για µας η οµάδα. Πρώτα και πάνω από όλους. Κανείς ποτέ δεν έβαλε το εγώ του πάνω από την οµάδα και θεωρώ πως αυτό µας οδήγησε στην επιτυχία.

Πώς έζησες το τελετουργικό της απονοµής του τίτλου και το ξέφρενο πανηγύρι που στήθηκε στην πόλη;

Μαγικές στιγµές που θα µείνουν στο µυαλό µας για µια ζωή. Από την ώρα που τελείωσε το παιχνίδι αρχίσαµε να βλέπουµε την Τούµπα να γεµίζει και δεν πιστεύαµε στα µάτια µας, 60.000 κόσµος Κυριακή βράδυ. Απίστευτο. Μετρούσαµε τα δευτερόλεπτα µέχρι να φτάσουµε στο σπίτι µας και να πάρουµε την κούπα στα χέρια µας, να γιορτάσουµε µε τον κόσµο µας. Τρελό πάρτι. Αυτό το πάθος δεν το βρίσκεις πουθενά στον κόσµο. Μας αγκάλιαζαν, µας φιλούσαν, µας έλεγαν υπέροχα λόγια. Ηταν συγκινητικό! Κατά τη διάρκεια της πορείας προς τον Λευκό Πύργο έβλεπες ανθρώπους κάθε ηλικίας, µωρά, παππούδες και γιαγιάδες, να κλαίνε, να ουρλιάζουν από ευτυχία. Απίθανες στιγµές! Νιώθω πραγµατικά ευτυχισµένος που συνέβαλα κι εγώ από τη µεριά µου να έρθει όλη αυτή η χαρά στον κόσµο. Το ζήσαµε έντονα, πανηγυρίσαµε µε την ψυχή µας γιατί το αξίζαµε.

Εκτιµάς ότι ο ανταγωνισµός στο πρωτάθληµα της Super League έκανε τις ελληνικές οµάδες πιο δυνατές στην Ευρώπη;

Μπορεί το ελληνικό πρωτάθληµα να µην είναι από τα πιο δηµοφιλή της Ευρώπης, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισµός είναι µεγάλος. Τέσσερις οµάδες παλεύουν για την κορυφή και φυσικά αυτό κάνει τις οµάδες καλύτερες. Οι ευρωπαϊκές πορείες το αποδεικνύουν και πιστεύω πως η χώρα έχει µόνο να κερδίσει από αυτή την εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης: ΠΑΟΚ: Το ξέσπασμα Λουτσέσκου τη στιγμή της λήξης του ντέρμπι, το «Campeones» στα αποδυτήρια και η βιντεοκλήση με τον Σαββίδη

Τι είναι ο Ιβάν Σαββίδης για τους παίκτες του ΠΑΟΚ;

Πατέρας. Μπορεί να είναι µακριά, αλλά είναι πάντα δίπλα µας. Μιλάει συνεχώς σε όλους τους παίκτες, είτε οµαδικά είτε ατοµικά, και είναι εκεί για ό,τι χρειαζόµαστε καθηµερινά, παρά το γεγονός πως κάνει τόσες άλλες δουλειές. Η σύνδεσή του µε την οµάδα είναι κάτι µοναδικό. Βρίσκει πάντα χρόνο για µας. Αυτό το πρωτάθληµα έχει τη δική του σφραγίδα και το αξίζει όσο κανείς άλλος.

Επόµενος µεγάλος στόχος για την οµάδα;

∆εν συνηθίζουµε να βλέπουµε µακριά ως γκρουπ. Εχουµε µπροστά µας έξι παιχνίδια για να πετύχουµε τον στόχο της συµµετοχής στο Champions League. Θα πρέπει όµως όλα να γίνουν βήµα βήµα. Θα ξεκουραστούµε, θα κάνουµε την προετοιµασία µας και θα πάµε έτοιµοι κι αποφασισµένοι να παλέψουµε για να πραγµατοποιήσουµε ένα ακόµη όνειρό µας.

Διαβάστε επίσης:

Οι εκβιαστές της Χαλκίδας φανέρωσαν το ενιαίο modus operandi

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter