Οι εκβιαστές της Χαλκίδας φανέρωσαν το ενιαίο modus operandi

Οι εκβιαστές της Χαλκίδας φανέρωσαν το ενιαίο modus operandi

Πανοµοιότυπος ο τρόπος δράσης των επίορκων αλλά και οι µέθοδοι συγκάλυψης, όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις του Documento το 2023 για την εγκληµατική δράση εφοριακών

Την πλήρη επιβεβαίωση όσων έχει αποκαλύψει το Documento από το καλοκαίρι του 2023 για την εγκληµατική δράση εκβιαστών εφοριακών στο εσωτερικό της ΑΑ∆Ε αποτελεί η εξάρθρωση του κυκλώµατος στη Χαλκίδα.

Το modus operandi της δράσης των επίορκων εφοριακών που συνελήφθησαν είναι πανοµοιότυπο µε αυτό του κυκλώµατος που είχε αποκαλύψει το Documento και απ’ ό,τι φαίνεται είναι ενιαίο σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πανοµοιότυπο όµως είναι και το modus operandi της συγκάλυψης από την ΑΑ∆Ε. Οι εκβιαστές της Χαλκίδας ήταν απλώς… άτυχοι γιατί το θύµα τους, γνωστός επιχειρηµατίας της Χαλκίδας, κινήθηκε έξυπνα και τους κατήγγειλε στο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, µε αποτέλεσµα οι επίορκοι να στερηθούν τις… φτερούγες προστασίας της ΑΑ∆Ε.

Το µοτίβο κοινό σε όλες τις περιπτώσεις

Εφοριακοί σε συνεργασία µε λογιστικά γραφεία εκβιάζουν επιχειρηµατίες απαιτώντας χρήµατα για την παροχή διάφορων «εξυπηρετήσεων». Οπως για παράδειγµα η επιστροφή φόρου την οποία οι επιχειρηµατίες δικαιούνται αλλά οι εφοριακοί µπλοκάρουν µε διάφορες αιτιολογίες, η µείωση προστίµων που τους έχουν επιβάλει ή ακόµη και η µη διενέργεια ελέγχων σε βάρος τους. Οι πρακτικές των εφοριακών θυµίζουν µεθόδους µαφίας και όχι πράξεις κρατικών υπαλλήλων που πληρώνονται από τον Ελληνα φορολογούµενο για την προάσπιση του δηµόσιου συµφέροντος. Σε αρκετές περιπτώσεις οι έλεγχοι ξεκινούν µέσω ανώνυµης επιστολής που φτάνει στην υπηρεσία.

Δείτε επίσης: Διεφθαρμένο κράτος εν κράτει η ΑΑΔΕ

Τα στελέχη του κυκλώµατος και παράλληλα στελέχη της ΑΑ∆Ε αντί να τις πετάξουν ως αβάσιµες, τις προτεραιοποιούν και διατάζουν έλεγχο, παρότι δεν πληρούνται τα αντικειµενικά κριτήρια ελέγχου. Μόλις ξεκινήσουν οι έλεγχοι οι επιχειρηµατίες εκβιάζονται να υποκύψουν δίνοντας µίζες, ακόµη κι αν δεν έχουν πραγµατικές παραβάσεις. Αν αρνηθούν, τους καταλογίζονται πρόστιµα κι εκεί ξεκινά ο προσωπικός τους γολγοθάς, που µπορεί να διαρκέσει ακόµη και χρόνια και ενδεχοµένως να οδηγήσει και στον επιχειρηµατικό τους αφανισµό.

Κοµβικό ρόλο στη διαδικασία παίζουν τα συνεργαζόµενα µε τους εφοριακούς λογιστικά γραφεία, τα οποία είτε αναλαµβάνουν ρόλο µεσάζοντα στους επιχειρηµατίες είτε δίνουν πληροφορίες για επιχειρήσεις και ιδιώτες, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Χαλκίδας. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση που αποκαλύπτει σήµερα το Documento, µε λογιστή που µετέφερε σε εκπρόσωπο επιχειρηµατία ότι εφοριακός στη Λαµία ζητά χρήµατα προκειµένου να «κλείσει» η υπόθεσή του, όπως φαίνεται από τα SMS που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές.

Η εγκληµατική δράση εφοριακών είναι σε γνώση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε) Γιώργου Πιτσιλή εδώ και πάρα πολλούς µήνες µε αποκαλυπτικές επιστολές που του είχαν αποσταλεί. Ωστόσο ο διοικητής της ΑΑ∆Ε όχι µόνο δεν έπραξε τα δέοντα για τη διερεύνηση των καταγγελιών αλλά επιβράβευσε και εφοριακό που κατονοµαζόταν ως µέλος κυκλώµατος.

Επίσης ο Γ. Πιτσιλής αντί να διαβιβάσει τις καταγγελίες στις αρµόδιες εισαγγελικές αρχές προκειµένου να ξεκινήσει επί της ουσίας έρευνα (κατασχέσεις υπολογιστών, παρακολούθηση συνοµιλιών κ.λπ.), έδωσε εντολή για πειθαρχικό έλεγχο από το τµήµα Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΑ∆Ε. Ο πειθαρχικός έλεγχος συνήθως δεν οδηγεί πουθενά καθώς πρόκειται για επιφανειακή έρευνα, οπότε οι επίορκοι εφοριακοί συνεχίζουν κανονικά τη δουλειά τους.
Στην περίπτωση της Χαλκίδας η καταγγελία δεν πήγε στην ΑΑ∆Ε αλλά στη ∆ιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ στα τέλη Νοεµβρίου του 2023, µε αποτέλεσµα να ξεκινήσει ουσιαστική έρευνα που οδήγησε σε αποτέλεσµα.

Η καταγγελία στους «αδιάφθορους»

Σύµφωνα µε την καταγγελία, υπάλληλος του τµήµατος Εσόδων της ∆ΟΥ Χαλκίδας µε το όνοµα «Λίνα» σε συνεργασία µε την προϊσταµένη της απαιτούσαν µεγάλα χρηµατικά ποσά προκειµένου να µην µπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρηµάτων σε δικαιούχους. Οπως ανέφερε ο καταγγέλλων, µεταξύ όσων υπέκυψαν στον εκβιασµό ήταν και ο ίδιος, καθώς είχε παραδώσει χρηµατικό ποσό ύψους 5.000 ευρώ προκειµένου να «απεγκλωβιστεί». Η καταγγελία τέθηκε υπόψη αντεισαγγελέα εφετών Αθηνών η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειµένου να διακριβωθεί η βασιµότητα ή όχι των καταγγελλοµένων, ενώ διατάχθηκε και η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι της ∆ΟΥ Χαλκίδας σε συνεργασία µε ιδιώτες και λογιστές είχαν συγκροτήσει εγκληµατική οργάνωση µε συγκεκριµένη δοµή και λειτουργία. Μεταξύ αυτών η διευθύντρια της ∆ΟΥ Χαλκίδας, τέσσερις υφιστάµενοί της εφοριακοί και ένας 62άχρονος λογιστής που υπηρετεί στο Επιµελητήριο Ευβοίας ως υπεύθυνος συντονισµού ΓΕΜΗ και επιχειρήσεων. Οι εφοριακοί ζητούσαν εκβιαστικά από ιδιώτες και επιχειρηµατίες χρηµατικά ποσά προκειµένου να παρέχουν διάφορες φορολογικές διευκολύνσεις. Τα ποσά κυµαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ ανάλογα µε την περίπτωση. Οπως προέκυψε από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, µόνο το τελευταίο τρίµηνο διαπιστώθηκε η προσέγγιση τουλάχιστον 17 ιδιωτών και επιχειρηµατιών της Χαλκίδας και η απόσπαση 95.600 ευρώ.

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του 2023

Η δράση του κυκλώµατος της Χαλκίδας ταυτίζεται απόλυτα µε τη δράση κυκλώµατος εφοριακών που είχε αποκαλύψει το Documento από το καλοκαίρι του 2023. Συγκεκριµένα, στις 23 Ιουλίου 2023 δηµοσιεύσαµε δύο επιστολές, οι οποίες είχαν αποσταλεί τον ∆εκέµβριο του 2022 στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Οικονοµικών, στον εισαγγελέα οικονοµικού εγκλήµατος και στη ∆ιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονοµικών. Σε αυτές ο καταγγέλλων περιέγραφε τη δράση κυκλώµατος το οποίο αποτελούνταν από υψηλόβαθµα στελέχη του φοροελεγκτικού µηχανισµού και λογιστικά γραφεία. Ο αποστολέας, µεταξύ πολλών άλλων, κατονόµαζε τρία λογιστικά γραφεία: ένα στη λεωφόρο Συγγρού, ένα στον Πειραιά κι ένα στο Αιγάλεω.

Οπως αναφερόταν στις επιστολές, τα παραπάνω γραφεία έχουν άµεση συνεργασία µε στελέχη της Υπηρεσίας Ερευνών και ∆ιασφάλισης ∆ηµοσίων Εσόδων (ΥΕ∆∆Ε) «ώστε να προστατεύσουν τις συνεργαζόµενες επιχειρήσεις µε τα γραφεία τους µε σκοπό την πρόωρη ενηµέρωση και την αποφυγή ελέγχων από την ΥΕ∆∆Ε. Επιπρόσθετα όσες επιχειρήσεις αρνούνται να συνεργαστούν µε τα συγκεκριµένα λογιστικά γραφεία και δεν υποκύπτουν στους εκβιασµούς του συγκεκριµένου κυκλώµατος, έχουν τακτικούς ελέγχους από τα συνεργεία ελέγχων της ΑΑ∆Ε».

Ενα από τα πρόσωπα που επίσης κατονόµαζε ο καταγγέλλων ήταν και ο Ηλίας Επίσκοπος, προϊστάµενος του Α΄ Ελεγκτικού Κέντρου. Οπως ανέφερε: «Ο γιος του κ. Επίσκοπου διατηρεί λογιστικό γραφείο στο Γαλάτσι και έπειτα από εκβιασµούς που διαπράττει σε επιχειρηµατίες, επιδιώκει να τους φέρει στο λογιστικό του γραφείο. Ο Ηλίας Επίσκοπος σε συνεργασία µε τον γιο του και τους πελάτες του λογιστικού γραφείου, οι οποίοι έχουν ανοιχτούς φορολογικούς ελέγχους, κλείνει τις υποθέσεις των πελατών µε την ελάχιστη ταρίφα να αγγίζει τα 50.000 ευρώ». Το Documento είχε επικοινωνήσει την περίοδο εκείνη µε τον Ηλ. Επίσκοπο, ο οποίος είχε αρνηθεί όλα όσα αναφέρονται στις καταγγελίες αποδίδοντάς τες σε ενδοϋπηρεσιακές έριδες.

Το κύκλωµα και η επιστολή σε Πιτσιλή

Αυτές ωστόσο δεν είναι και οι µοναδικές καταγγελίες σε βάρος εφοριακών. Ειδικότερα, σε επιστολή που στάλθηκε στο γραφείο του Γ. Πιτσιλή στις 8 Ιουνίου 2022, η οποία είχε κοινοποιηθεί και στο γραφείο τού τότε υφυπουργού Οικονοµικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, µε αριθµό πρωτοκόλλου 86217, γινόταν λόγος για κύκλωµα εφοριακών στη ∆ΟΥ Νέας Ιωνίας.

«Είµαι λογιστής και βαρέθηκα πια όπως πολλοί άλλοι να δουλεύουµε για τη συµµορία της ∆ΟΥ Νέας Ιωνίας. ∆εν τελειώνουµε καµία υπόθεση ελέγχου και δεν παίρνει ο πελάτης καµία επιστροφή εάν δεν λαδώσουµε και µάλιστα πολύ ακριβά… Μερικές φορές τα ποσά που ζητάνε είναι λογικά, άλλες φορές θέλουν τη µισή επιστροφή δική τους» ανέφερε µεταξύ άλλων ο καταγγέλλων και κατονόµαζε συγκεκριµένους εφοριακούς.

Ακόµη µία επιστολή είχε φτάσει στο γραφείο του Γ. Πιτσιλή στις 28 Μαΐου 2022, αυτήν τη φορά σχετικά µε υπαλλήλους της Γενικής ∆ιεύθυνσης Οικονοµικών Υπηρεσιών της ΑΑ∆Ε. Η επιστολή κοινοποιούνταν επίσης τόσο στο πολιτικό γραφείο του Βεσυρόπουλου µε αρ. πρωτ. 68484 όσο και στο γραφείο τού τότε υπουργού Οικονοµικών Χρήστου Σταϊκούρα.

«Κύριοι εάν κόπτεσθε για τη διαφθορά τι κάνετε για το µαγαζί της Ερµού 23-25;; Εκεί στεγάζεται η Γενική ∆ιεύθυνση Οικονοµικών Υπηρεσιών της ΑΑ∆Ε και ειδικά η ∆ιεύθυνση Προµηθειών. Ο Κ… κάνει χρυσές δουλειές. Φωτογραφικές προδιαγραφές που αντιστοιχούν σε συγκεκριµένους προµηθευτές ακόµη και εάν τις πληρώνει ακριβότερα» ανέφερε µεταξύ άλλων η επιστολή.

Θα περίµενε κανείς ότι ο Γ. Πιτσιλής θα είχε διαβιβάσει απευθείας τις επιστολές αυτές στις εισαγγελικές αρχές ώστε να ξεκινήσει έρευνα, όπως στην περίπτωση του κυκλώµατος της Χαλκίδας. Κάτι τέτοιο όµως δεν συνέβη. Ο Γ. Πιτσιλής έδωσε εντολή για «πειθαρχικό έλεγχο» από το τµήµα Εσωτερικού Ελέγχου. Πειθαρχικός έλεγχος σηµαίνει ότι δεν ελέγχονται τηλέφωνα, θυρίδες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και σπίτια (όπως έγινε στη Χαλκίδα) κ.λπ. των ελεγχόµενων.

Αντίθετα, οι ελεγχόµενοι προσέρχονται στην υπηρεσία, αρνούνται τα καταγγελλόµενα και συνεχίζουν απρόσκοπτα το ίδιο έργο! Στη συνέχεια η καταγγελία βαφτίζεται «αβάσιµη» και η υπόθεση κλείνει. Πρόκειται για µεθόδευση συγκάλυψης από την πλευρά των αρµοδίων της ΑΑ∆Ε, η οποία σύµφωνα µε νοµικές πηγές αποτελεί ποινικό αδίκηµα.

Η παραδοχή της ΑΑ∆Ε στο Documento

Τη µη διαβίβαση των καταγγελιών για τη δράση επίορκων εφοριακών της ΑΑ∆Ε στον εισαγγελέα είχε παραδεχτεί επισήµως η ανεξάρτητη αρχή σε απαντητική της επιστολή προς το Documento στις 15 ∆εκεµβρίου 2023. Η εφηµερίδα είχε θέσει γραπτώς ερώτηµα προς την ΑΑ∆Ε αν έχουν ελεγχθεί οι εκατοντάδες επώνυµες και ανώνυµες επιστολές που φτάνουν στην αρχή και αφορούν την εγκληµατική δράση επίορκων εφοριακών.

 

Στην απάντησή της η ΑΑ∆Ε ανέφερε: «Εχουν περιέλθει συνολικά 1.343 καταγγελίες, πληροφοριακά δελτία στις οποίες περιλαµβάνονται και οι ανώνυµες καταγγελίες, τα δηµοσιεύµατα, οι υπηρεσιακές αναφορές κ.λπ., από τις οποίες έχει αξιολογηθεί και τεκµηριωθεί αρµοδίως ποσοστό 98% δηλαδή 1.303 καταγγελίες… Για το ίδιο χρονικό διάστηµα από τις αρµόδιες υπηρεσίες της ∆ιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν εκδοθεί συνολικά 384 εντολές ελέγχου και έχουν παραδοθεί 466 πορισµατικές εκθέσεις… Από αυτές τις εντολές ελέγχου, οι 170 προήλθαν από καταγγελίες, από τις οποίες οι 82 ήταν ανώνυµες. Γι’ αυτές τις ανώνυµες καταγγελίες έχουν εκδοθεί ισάριθµες εντολές ελέγχου και έχουν συνταχθεί 82 πορισµατικές εκθέσεις, µε τις οποίες έχουν προταθεί για παραποµπή στο πειθαρχικό Συµβούλιο 41 υπάλληλοι».

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ για αποκάλυψη του Documento: Η ΑΑΔΕ θα πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις, δημιουργούνται μεγάλα ερωτήματα

Το παράρτηµα της Λαµίας και ο εκβιασµός για €15.000

Ενισχυτική για το modus operandi επίορκων εφοριακών είναι µία ακόµη περίπτωση εκβιασµού που αποκαλύπτει σήµερα το Documento και αφορά την περιοχή της Λαµίας. Λογιστής επικοινωνεί µε SMS µε εκπρόσωπο επιχειρηµατία για λογαριασµό εφοριακών. Σύµφωνα µε πληροφορίες του Documento ο λογιστής έχει προηγουµένως µεταφέρει στον εκπρόσωπο ότι εφοριακός, ο οποίος κατονοµάζεται σε SMS, ζητεί 15.000 ευρώ προκειµένου να «εξυπηρετήσει» τον επιχειρηµατία. Συγκεκριµένα, ο λογιστής επισηµαίνει στον εκπρόσωπο σε ένα από τα SMS: «Καλησπέρα έχουµε κανά νέο; Απλά πες µου να ξέρω τι να τους πω. ∆ε γίνετε να µε παίρνουν κάθε µέρα και να µην έχω απάντηση. Εάν είναι να µην προχωρήσουµε να το µεταφέρω». Ο εκπρόσωπος του επιχειρηµατία ρωτά εάν ο εφοριακός έχει «συναινέσει στις δύο δόσεις;» και ο λογιστής απαντά πως «δεν έχω πει κάτι τέτοιο δε γίνονται αυτά». Επειτα από λίγες µέρες ο λογιστής επικοινωνεί και πάλι µε τον εκπρόσωπο του επιχειρηµατία. Λέει συγκεκριµένα: «Καλησπέρα δεν γίνεται άλλο να περιµένω. Πες µου αύριο το πρωί ώστε να τους πάρω τηλέφωνο. Εγώ µια εξυπηρέτηση πήγα να κάνω και έχω βρεθεί να µε καλούν καθηµερινά και να µην έχω απάντηση». Ο εκπρόσωπος του επιχειρηµατία απαντά οργισµένα. Στο SMS κάνει λόγο για «εκβιασµό» και υποστηρίζει ότι θα «κλείσει τον εφοριακό στη φυλακή απευθυνόµενος στις αρχές». Συγκεκριµένα τονίζει στο SMS: «Κοίτα… επειδή υπάρχουν κάτι µουνο@@@ σαν τον (όνοµα εφοριακού) που νοµίζουν ότι µε έναν αστείο εκβιασµό θα βγάλουν σε µια νύχτα όσα βγάζει ένας εργαζόµενος σε ένα και 1,5 χρόνο, αποφάσισα αυτό το αρχ@@@ και να το διαποµπεύσω και να το κλείσω φυλακή. Εχω ήδη απευθυνθεί στις αρχές. Θα σου πρότεινα να µείνεις µακριά».

Δείτε επίσης: Χαλκίδα: Εργαζόμενοι στις ΔΟΥ κατά Πιτσιλή – Δε θα γίνουμε εξιλαστήριο θύμα για να αποποιηθεί τις ευθύνες της η διοίκηση

Χαλκίδα: Ο σύζυγος της διεφθαρμένης εφοριακού διορίστηκε ελεγκτής στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου με υπογραφή Πιτσιλή

Χαλκίδα: Η στιγμή που επιχειρηματίας φτάνει στη ΔΟΥ κρατώντας φάκελο με 10.000 ευρώ – Βίντεο ντοκουμέντο (Video)

Χαλκίδα: «Δρούσαν σαν μαφία, μου είπαν εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά» λέει επιχειρηματίας για τους εφοριακούς (Video)

Χαλκίδα: Στον ανακριτή οι επίορκοι εφοριακοί – Οι διάλογοι και τα στοιχεία που τους «καίνε» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter