Πιτσιλιές, βρομιές και Μαφία

Πιτσιλιές, βρομιές και Μαφία

Η σύλληψη του κυκλώματος των Εφοριακών στη Χαλκίδα, δεν είναι ένα αστυνομικό θέμα, αν και πρόκειται αναμφίβολα για μια επιτυχία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Δεν είναι ούτε αυτό που συνήθως ονομάζεται στερεοτυπικά «μεμονωμένο περιστατικό» για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι όλα είναι καλά και το κράτος λειτουργεί. Οι δε δηλώσεις του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ότι θα είναι αμείλικτοι με τη διαφθορά, το μόνο που κάνουν είναι να θυμίζουν πως η διαφθορά στις Εφορίες υπάρχει γιατί το επιτρέπουν αυτοί. Και αν μιλάμε για τον Πιτσιλή, τότε η λέξη «επιτρέπει» δεν εκφράζει πλήρως αυτό που συμβαίνει. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, καλύπτει τη διαφθορά, για λόγους που πρέπει να εξηγήσει όχι στην κοινή γνώμη αλλά και στον Εισαγγελέα.

Η δράση του κυκλώματος στη Χαλκίδα, επιβεβαιώνει πλήρως την έρευνα του Documento τον Ιούλιο του 2023, με τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Μαφία εφοριακών εκβιάζει επιχειρηματίες”. Αυτό δεν το σημειώνω για να εισπράξουμε τα εύσημα, αλλά για να ξεκαθαρίσω ότι το σύστημα είναι ενιαίο σε όλη την Ελλάδα, έχει συγκεκριμένο modus operandi, η δράση του είναι γνωστή και η κάλυψή του απόλυτη. Προέρχεται δε (η κάλυψη) από τη τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ και δεν θα μπορούσε να υπάρχει αν δεν υπήρχε modus operandi  και στην συγκάλυψη.

Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά. Τι συνέβη στη Χαλκίδα; Η διεύθυνση της ΔΟΥ, σε συνεργασία με Εφοριακούς και λογιστές, εκβίαζε επιχειρηματίες, προκειμένου να μην κάνει ελέγχους ή να κλείσει άλλους με το αντίστοιχο αντίτιμο. Αυτό που δεν λέγεται και δεν γράφεται, είναι ότι οι δύο κεφαλές του κυκλώματος, η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής της Εφορίας, διορίστηκαν στις 7 Μαρτίου του 2023, όχι με βάση τα προσόντα τους αλλά (όπως αναγράφεται στο έγγραφο της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ που υπογράφει ο Γιώργος Πιτσιλής) με «Ειδική αιτιολογία του Διοικητή». Πρέπει πρωτίστως ο κύριος Πιτσιλής, να απαντήσει ποια είναι η ειδική αιτιολογία με την οποία τοποθέτησε σε θέσεις κλειδιά δύο διεφθαρμένους. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, με βάση αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Documento  είναι σε στενή σχέση με πράξεις που αποπνέουν διαφθορά και απ ό,τι φαίνεται θα απασχολήσουν και τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα:  

  1. Έχει προκηρύξει διαγωνισμούς για ενοικίαση κτηρίων της ΑΑΔΕ, περιγράφοντας φωτογραφικά τον μοναδικό κτήριο που τελικώς επιλέγουν και ενοικιάζεται.
  2. Στις προαγωγές των στελεχών της ΑΑΔΕ, συστηματικά παρακάμπτει τα πρόσωπα που προηγούνται στον κατάλογο με τα αντικειμενικά προσόντα και προάγει άλλους που από τον «πάτο» των αντικειμενικών κριτηρίων δίνοντάς τους βαθμολογία που προκύπτει από υποκειμενικά κριτήρια (συνεντεύξεις κλπ). Είναι ερώτημα γιατί ο κύριος Πιτσιλής δεν θέλει τόσο πολύ τους άριστους στην Υπηρεσία.
  3. Έχει τοποθετήσει ως νούμερο 2 στην ΑΑΔΕ, τον Νίκο Μπατσίλα, εναντίον του οποίου όχι μόνο υπάρχει σωρεία καταγγελιών, αλλά με βάση εισαγγελική κρίση, έχει κλείσει φορολογική υπόθεση μεγαλοεπιχειρηματία βεβαιώνοντας εις γνώση του ψευδή στοιχεία για να τον εξυπηρετήσει. Ο Νίκος Μπατσίλας, χρησιμοποιείται συστηματικά ως μάρτυρας σε δίκες στις οποίες με τη μαρτυρία του κλείσουν υποθέσεις μεγάλων οικονομικών σκανδάλων (η πιο πρόσφατη είναι υπόθεση του Μιχάλη Σάλα στις 20 Μαίου). 
  4. Και το κυριότερο, ο κύριος Πιτσιλής γνωρίζει όσα γίνονται και (αν δεν επιλέγει), γνωρίζει και την συγκάλυψη. Είναι δηλαδή σε κάθε περίπτωση υπεύθυνος αφού με ευθύνη του υπάρχουν όλες αυτές οι πιτσιλιές γύρω του.

Αφού ξεκαθαρίσαμε τα γενικά πάμε στην ουσία. Τι είχε γράψει το Documento τον Ιούλιο του 2023 στην έρευνα για τη Μαφία στην ΑΑΔΕ;

Είχαμε αποκαλύψει με συνεχόμενα, επίμονα δημοσιεύματα, ότι ένα μαφιόζικο κύκλωμα στο εσωτερικό της ΑΑΔΕ, στέλνει ανώνυμες επιστολές σε υπηρεσίες της Αρχής (στον εαυτό του δηλαδή) με καταγγελίες, συνήθως ψευδείς για επιχειρηματίες. Στελέχη του κυκλώματος που φυσικά είναι και στελέχη της ΑΑΔΕ, αντί να πετάξουν αυτές τις επιστολές ως αβάσιμες, τις προτεραιοποιούν και διατάζουν έλεγχο, παρότι δεν πληρούν τα αντικειμενικά κριτήρια ελέγχου. Αφού ξεκινούν οι έλεγχοι, οι επιχειρηματίες εκβιάζονται να υποκύψουν δίνοντας ποσά είτε έχουν , είτε δεν έχουν παραβάσεις. Γιατί αν ο έλεγχος καταλογίσει αδίκως πρόστιμα, ο φορολογούμενος μπαίνει σε μια απίστευτη ταλαιπωρία χρόνων. Φυσικά σε όλα αυτά συμμετέχουν ως ενδιάμεσοι λογιστικά γραφεία τα οποία είχαμε κατονομάσει. 

Στα δημοσιεύματα του Documento περιγράφαμε τον τρόπο δράσης της Μαφίας, ο οποίος, οποία έκπληξη, ταυτίζεται με αυτόν που προκύπτει από την έρευνα για το κύκλωμα της ΔΟΥ Χαλκίδας. Η έρευνα όμως του Documento αποκάλυπτε και κάτι άλλο. Για τη δράση του κυκλώματος, είναι πλήρως ενήμερη η Διοίκηση της ΑΑΔΕ. Εκατοντάδες επιστολές-καταγγελίες, φτάνουν στην Αρχή, περιγράφοντας άλλοτε ανωνύμως και άλλοτε επωνύμως, τα πρόσωπα του κυκλώματος και τις πράξεις τους. Και τι κάνει η Διοίκηση της ΑΑΔΕ; Αντί να προωθήσει τις καταγγελίες στην Εισαγγελία, δίνει εντολή για «πειθαρχικό έλεγχο» από το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου. Αντί δηλαδή να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα με την οποία μπορούν να ελεγχθούν τηλέφωνα, θυρίδες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και σπίτια (όπως έγινε στη Χαλκίδα), με χρήση ηλεκτρονικών μέσων και σύγχρονων ανακριτικών μεθόδων,  απλώς η ΑΑΔΕ «ελέγχει» την ΑΑΔΕ σε ένα πειθαρχικό έλεγχο. Και όπως είναι φυσικό (γι αυτό άλλωστε γίνεται έτσι), οι ελεγχόμενοι προσέρχονται στον εσωτερικό έλεγχο και αφού δηλώσουν ότι όλα αυτά είναι ψέματα, πάνε στην υπηρεσία τους για να συνεχίσουν τις μαφιόζικες δουλειές. Αν για παράδειγμα η καταγγελία γράφει ότι ο τάδε εφοριακός έχει το μαύρο χρήμα στο σπίτι της αδερφής του, αφού η υπόθεση δεν έχει πάει στον Εισαγγελέα, δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στο συγκεκριμένο σπίτι με εισαγγελική εντολή. O μαφιόζος εφοριακός, θα ρωτηθεί λοιπόν από τον εσωτερικό έλεγχο αν έχει μαύρο χρήμα στο σπίτι της αδερφής του, αυτός θα απαντήσει όχι και η υπόθεση θα κλείσει ως αβάσιμη. Απλά πράγματα και βρόμικα.

Από τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από την υπόθεση της Χαλκίδας, φαίνεται ότι το κύκλωμα αποκαλύφθηκε γιατί η υπόθεση ξέφυγε από τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης της ΑΑΔΕ και πήγε στην ΕΛΑΣ. Ο καταγγέλλων, απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, οι ύποπτοι μπήκαν υπό παρακολούθηση και με συστηματική έρευνα προέκυψαν τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Αν η καταγγελία γινόταν στην ΑΑΔΕ, όπως συνέβη με εκατοντάδες ακόμη καταγγελίες, «δεν θα προέκυπτε ουδέν». 

Το τραγελαφικό στην υπόθεση, το οποίο αποτελεί και επιβεβαίωση όσων γράφουμε, είναι ότι την ώρα που οι κοριοί της ΕΛΑΣ κατέγραφαν τις δοσοληψίες και τους εκβιασμούς του κυκλώματος στην Χαλκίδα, λίγο πριν τις συλλήψεις, ο Υφυπουργός Εργασίας  Βασίλης Σπανάκης, μαζί με τη βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, βράβευαν σε εκδήλωση την Προϊσταμένη της ΔΟΥ και μέλος του κυκλώματος, για τις υπηρεσίες της. Αλήθεια ποιες ακριβώς υπηρεσίες εννοούσαν; Και ποιες υπηρεσίες εκτιμούσε ο κύριος Πιτσιλής όταν την τοποθετούσε με το άλλο μέλος του κυκλώματος, στη διεύθυνση της συγκεκριμένης ΔΟΥ;

ΥΓ: Μετά τη δημοσίευση όσων αφορούν την «ειδική αιτιολογία» των διορισμών, η ΑΑΔΕ μας ενημέρωσε ότι αυτή δεν αφορούσε τους δυο διεφθαρμένους που συνελήφθησαν, αλλά άλλον. Η ΑΑΔΕ έχει υποχρέωση να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο αυτής της «ειδικής αιτιολογίας» και σε κάθε περίπτωση ο κύριος Πιτσιλής οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την εφεύρεση μέσω της οποίας παρακάμπτεται η αξιοκρατική τοποθέτηση στελεχών σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Δείτε επίσης:

Χαλκίδα: Η «εκλεκτή» του Πιτσιλή, η «αλβανική» γραμμή, και ο ρόλος της «Λίνας» – Έτσι δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών εφοριακών

«Εκλεκτή» του Πιτσιλή η επίορκη προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας – Τοποθετήθηκε «με ειδική αιτιολογία του Διοικητή της ΑΑΔΕ» (Έγγραφο)

Χαλκίδα: Ο υφυπουργός Σπανάκης είχε βραβεύσει την προϊσταμένη ΔΟΥ, του κυκλώματος εκβιαστών εφοριακών

Χαλκίδα: Η ιεραρχία της μαφίας των εφοριακών – Τα σημειωματάρια με τα ποσά και τα ονόματα (Video)

Χαλκίδα: Εκβιασμοί επιχειρηματιών και «λεία» 95.600 ευρώ – Έτσι δρούσε το κύκλωμα εφοριακών

Μαφία εφοριακών εκβιάζει επιχειρηµατίες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter